Jastoga pokuhaj, izlušči meso zloži na poseben krožnik.
Luščine potolci z kuhinjskim kladivom in naredi jušni fond, na olivcu popraži čebulo, peteršilj , dodaj potolčene lušine in kuhaj duši.... kakšne pol ure, zalij z belim vinom posoli in popopraj dodaj malo primorskih zelišč ter paradižnik pasiran. Ko bo vse skupaj vrelo približno pol urce odstavi in precedi.
Čisto tekočino boš porabil pri izdelavi rižotke.
Rižota. Na maslu prepraži dve drobno sesekljani šalotki, da posteklenita. Dodaj riž malo ga popraži in zalij z cca 3 deci belega vina.
V posebni ponvi prepraži jurčke na čebulici in dodaj malo česna ter peteršilja, kot da bi jih pripravil z jajci samo jajc ne dodaj
Riž ob konstantnem mešanju pusti, da se zasluzi ter ga ko mu začne zmanjkovati tekočine dodajaj jušno osnovo, ki si jo skuhal iz lušin. Ko je riž še "malo al dente" mu dodaj popražene gobice ter prmešaj in dodaj maslo ter malo parmezana. Še enkrat premešaj in pusti odstati cca 10 minutk.
jastoga nareži na rezine debeljine cca 2 do 3 centimetre. Naredi pivsko testo, pivo, moka, kakšno jajce po potrebi.
V kozici pogrej dosti olja, ter v njem ocvri rezine jastoga, ki si jih predhodno namočil v pivsko testo. Testo mora biti gosto, kot malo bolj gosta masa za palačinke. Najlažje je, če ko daješ cvret počasi s prsti spuščaš rezine jastoga v olje tako da zaplavajo. Ko so zlato rumene so fertik. Položi jih za pol minutke al pa minuto na serveto, tako, da malo popivna olje.
Postrežba:
Poštena kepica rižote na posteljici iz rukole, pokapani z dobrim balzamičnim kisom (ampak res malo) na rižotko položi ocvrte rezine jastoga, zraven pa postrezi dobro ohlajeno krompirjevo solatko z dost majoneze in kakšno res dobro malvazijo.
Vrhunsko meni sede, moja zbaše tud celga jastoga tkole, otroc pa sploh kombinacijo raka z krompirjevo solato.
Evo recept ala Dentex