Japonska - potres + tsunami

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
In potres 6 stopnje po r-ju bi v eni mali sloveniji povzročil več smrti kot pa jih bo ta na japonskem.
Si predstavljaš, kakšen haraš bi tak potres naredil šele v Nemčiji, Angliji, Nizozemskem ali pa v Skandinaviji? Masaker prve klase.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.221
-8.846
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ja mal sem falil glede segrevanja... priznam. dont kill me now....
Saj te ne bomo mi. Narava se ti bo maščevala
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
In potres 6 stopnje po r-ju bi v eni mali sloveniji povzročil več smrti kot pa jih bo ta na japonskem.
Si predstavljaš, kakšen haraš bi tak potres naredil šele v Nemčiji, Angliji, Nizozemskem ali pa v Skandinaviji? Masaker prve klase.

Dal si napačne države oz. nimaš pojma o potresih. Države, ki jih omenjaš ležijo na precej stari zemeljski skorji in niso na tektonskih prelomnicah - to pa je osnova potresne aktivnosti. Od evropskih držav so tako potresi velikih razsežnosti možni samo na južnem delu (izjema je islandija), izrazito potresno ogoržena je italija, grčija (in potem celoten balkan) do slovenije. Severno od alp se potresna aktivnost konča.

Ljubljana BTW leži poleg vsega še na izjemno "ugodni" podlagi za potrese.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hehe... pa to ni res. kakšno naključje!!!

Jest5: mah sej me je že... sej vidiš, kok nepremišljeno dostikrat pišem!!
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
In, kaj ima zdaj to veze s današnjim potresom? Ker vseskozi primerjaš Japonsko in Ljubljano. Tam so vajeni zelo močnih potresov, imajo potem zgradbe temu primerno postavljene. Pri nam smo vajeni srednjih potresov, imamo zgradbe temu primerno postavljene. Gor niso vajeni potresov, imajo zgradbe temu primerno postavljene.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
In, kaj ima zdaj to veze s današnjim potresom? Ker vseskozi primerjaš Japonsko in Ljubljano. Tam so vajeni zelo močnih potresov, imajo potem zgradbe temu primerno postavljene. Pri nam smo vajeni srednjih potresov, imamo zgradbe temu primerno postavljene. Gor niso vajeni potresov, imajo zgradbe temu primerno postavljene.

No si dojel point!
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Moj prvi post v tej temi je hotel sporočit da je na japonskem prišlo do zelo močnega potresa, ampak da bodo posledice zahvaljujoč tehniki in znanju relativno mile. Ker pače eni ne morejo dojet kako živijo japonci in kako dojemajo potrese sem dal primerjavo z našimi kraji kjer potresov niti nimamo! No pa se je sprevrglo v primerjavo neprimerljivega ...

Sicer pa če že primerjamo, magnituda potresa = moč potresa v žarišču in nima nobene veze z učinki potresa in se ne da neposredno primerjat. Konkreten potres je imel epicenter daleč stran od naseljenih območji (v morju) kar se sploh ne da primerjat z recimo potresi ki imajo žarišča na naseljnih območjih (kar se dogaja pri nas).

In potem novinarji pišejo da je bil potres 1000x močnejši kot katerkikoli potres na naših tleh (je to realna primerjava?)! Kar je vsaj zame senzacionalistično pisanje ki se bo jutri v gostilni nadaljevalo tako da bo Lojze Janezu razlagal da je Japonce 2000x bolj streslo kot nas pred XX leti.

Ajde dovolj offtopica.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Imaš magnitudo, ki je absolutna in imaš intenziteto, ki je rahlo subjektivna, glede na posledice. Intenziteta na slabše grajenem področju je pač avtomatično večja.

Upam, da sem vredu napisal, ker nisem strokovnjak.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
In potem novinarji pišejo da je bil potres 1000x močnejši kot katerkikoli potres na naših tleh (je to realna primerjava?)! Kar je vsaj zame senzacionalistično pisanje ki se bo jutri v gostilni nadaljevalo tako da bo Lojze Janezu razlagal da je Japonce 2000x bolj streslo kot nas pred XX leti.
Načeloma je prav, energije sproščena pri tem potresu je nekaj stopenj višja kot pri najmočnejšem potresu pri nam (friulski potres, okoli 6,5 Ricterja)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Načeloma je prav, energije sproščena pri tem potresu je nekaj stopenj višja kot pri najmočnejšem potresu pri nam (friulski potres, okoli 6,5 Ricterja)

Samo oni pišejo kot da je bil potres toliko stopenj močnejši - torej po domače: 1000x bolj je treslo, kar seveda ni res! Sicer na vse skupaj, poleg oddaljenosti vpliva tudi globina žarišča in pa podlaga (možnost širjenja potresnih valov).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Seveda je potres komot 1000x močnejši. Richterjeva lestvica, ki meri magnitudo, je logaritemska. Evropska lestvica, ki meri intenziteto, pa je opisna, glede na posledice v okolju. Se pravi potres 8 stopnje po richterju je vedno enako močan, posledice pa so zelo različne, glede na oddaljenost, globino itd. Te posledice pa meri evropska lestvica in se jim reče intenziteta.

Sem že prej razložil kaj je razlika med magnitudo in intenziteto.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
KSZ.
Na spodnji povezavi je opisana primerjava med MCS in Richterjevo lestvico.
Evropska in MCS lestvica sta en in isti šmorn (evropska se pač lepše sliši).
http://en.wikipedia.org/wiki/Mercalli_intensity_scale
V Sloveniji pa dimenzioniramo stavbe glede na projektni pospešek tal. Iz karte so razvidna najbolj ogrožena območja - 0,25 g. Krška Nuklearka je dimenzionirana na 0,55 g. Na japonskem so najbrž pospeški tal bistveno večji.
http://www.arso.gov.si/potresi/podatki/projektni_pospesek_tal.jpg

Rosenthal

Pripravnik
11. okt 2007
520
21
18
Pri tokratnem potresu na Japonskem se je sprostilo tisočkrat več energije kot pri tistem, ki je pred dobrim letom razdejal Haiti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.449
7.147
113
pri taščici
Baje so bili minuto pred potresom obvesceni!? Me zanima nacin alarmiranja. Zakaj potem tam tisti LCD letijo z regalov skoraj na glavo neki zenski?
Ce se v slo zgodi tak potres(kar na sreco baje ni mozno) ostane zivega mogoce 10-20% ljudi.
Med najbolj ogrozenimi obmocji je tudi okolica krskega!