Jankovič prehiteva državo?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:

Ljubljanski župan Zoran Jankoviæ razmišlja, kako bi obdavčil tiste nepremičnine, ki niso v stanovanjski ali gospodarski funkciji, ter nezazidana stavbna zemljišča

»Model davka je znan iz Evrope. Za tiste nepremičnine, ki ne opravljajo svoje funkcije, zaračunaš večji davek in s tem spodbudiš lastnika, da ga da v funkcijo,« je smoter davka na nepremičnine, ki niso v stanovanjski ali gospodarski funkciji, ter nezazidana stavbna zemljišča, osvetlil župan Ljubljane Zoran Jankoviæ.

Kot je pojasnil ne gre niti za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča niti načrtovan davek na nepremičnine, ampak poseben in ločen davek, o čemer je bila po Jankoviæevih navedbah spisana tudi diplomska naloga.

»Gre za idejo, ki jo preverjamo že več kot eno leto. Preverjamo tudi, ali za uvedbo takšnega davka zadostuje mestni odlok ali je potrebno sprejeti zakon v parlamentu,« je še razložil župan in sklenil: »Ne napisat, da je to v fazi sprejema, ker ne vem, če sploh bo kdaj. Zamisel niti še ni prišla do odbora, pripravljajo se šele predlogi.«

Vir: Finance

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tak davek bi moral že zdavnaj obstajat! Zdaj me boste eni popljuvali sam žal je samo vprašanje časa kdaj bo to speljano v prakso!

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Po drugi strani pa je to možnost, da država pobere dodaten denar od prihodkov od dajanja nepremičnim v najem.
Po Jankoviču bodo obdavčene nepremičnine, ki niso v funkciji (npr. prazna stanovanja). Če boš torej želel dokazati, da je stanovanje v uporabi, boš moral verjetno predložiti kakšno najemno pogodbo, oz. bo moral npr. lastnik biti tam prijavljen - kar pa je malo verjetno.
Tako bo lahko država/občina dobila lep pregled koliko stanovanj se oddaja in kdo prijavlja ta prihodek...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
točno tako! Pregled bo bolj jasen in realna slika bo pokazala koliko stanovanj je v realnosti praznih in zakaj se še vedno gradijo.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.590
3.954
113
In ko bo slika jasna bo to bolje zakaj?

Največ bo od tega profitirala država oz. mesto. Ljudje ne bodo imeli toliko od tega kot upajo, v bistvu je ta davek velika natega. Še posebej za tiste, ki stanovanj niso dobili od Jazbinška.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
meni ta ideja ni preveč všeč. če ima nekdo več nepremičnin in jih ne uporablja, je to njegova stvar. zakaj pa jih ne bi smel imeti?

če bo šla ta logika dalje boš dobil še dodaten davek na "neuporabljen" denar, ker z neuporabo ne sodeluješ pri osnovnem načelu tržnega kapitalizma-potrošnji.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
seveda da je polno praznih, ko so pa cene 3x previsoke. kdo razen bogatašev, si pa lahko privošči dat po 3500€ za m2?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
xaxid, zaradi špekulantov bo to. Noben "poštenjak" ne bo gral trdo 30 let, da si bo lahko kupil stanovanje, potem pa bo le-to prazno.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če ima denar za 10 stanovanj, ki pa so prazna bo tut imel denar da bo nekaj davka plačal se ti ne zdi? Davek sploh ni nateg če je stanovanje naseljeno davek ni velik odvisno pa je na kak način se bo obračunaval. Če pa je stanovanje prazno iz bilokaterega razloga pa je prav da lasnitk plača večjo vsoto!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ti davek že plačuješ če imaš denar na banki ker je inflacija banka pa obrestuje po nižji % meri!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
meni ta ideja ni preveč všeč. če ima nekdo več nepremičnin in jih ne uporablja, je to njegova stvar. zakaj pa jih ne bi smel imeti?

če bo šla ta logika dalje boš dobil še dodaten davek na "neuporabljen" denar, ker z neuporabo ne sodeluješ pri osnovnem načelu tržnega kapitalizma-potrošnji.

Ni čisto tako. Stanovanja so omejena dobrina in zanje princip "prosto po prešernu" ni primeren. Je tvoja lastnina, ampak če nisi sposoben / željan z njo upravljat, boš "kaznovan".

Pri denarju je podobno: če ga držiš v štumfu, si kaznovan z izgubo vrednosti + oportunitetnimi stroški. Če pa ga naložiš v npr. banko pa že finančni sistem poskrbi (bolj ali manj dobro), da pride v roke tistih, ki ga potrebujejo.

Pri denarju imamo torej palico in korenček, pri stanovanjih pa samo korenček. Palica še pride in o tem razmišlja Zoki. Sicer mi je tale pobuda precej nesimpatična ker sovražim lokalne, občinske dajatve, ki jih uvajajo razni čudaki. Ampak osnovno idejo podpiram, na državnem nivoju seveda.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ksz ..

v čem se ta zakon razlikuje od tistega, ko naj bi ženske, ki nimajo otrok, plačevale dodaten davek? .. ne razumem.

Če imam nepremičnino, je moja stvar, kaj z njo delam! Če hočem imeti prazno, bom pač prazno imel. .. btw, nimam nobene nepremičnine, ampak ta davek mi pa smrdi ..

Potem bo sledil še davek na avte, ki niso vsak dan v uporabi, pa kolesa, ki stojijo v kolesarnicah in na kruh, ki ga niste pojedli, ampak stran vrgli ..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Nočem se ponavljat, ampak očitno nisi dobro prebral: nepremičnine so omejena dobrina. Avtomobili, kolesa, kruh pač ne. Če kupiš 100 avtomobilov, koles, tono kruha... in vse skupaj takoj odpelješ na Dinos v reciklažo ali storiš karkoli že - s tem družba ne bo v ničemer prikrajšana.

Pri omejenih dobrinah pa je v interesu vseh, da se učinkovito izrabljajo. In prazna stanovanja, poslovni prostori, nezazidana zemljišča... niso v interesu družbe, zato je smiselno uvesti nek instrument za čim bolj smotrno izrabo teh dobrin. Eden izmed načinov je pač ta, da se lastnike, ki s svojim premoženjem ne znajo gospodarit, kaznuje.

Primer: imaš nezaseden poslovni prostor. Državi je v interesu, da ga oddaš podjetju, ker s tem se veča gospodarska aktivnost, država pobere več davkov, podjetje lahko raste, zaposli nove ljudi... sami plusi za državo. Ampak, če se tebi jebe ali če želiš previsoko najemnino in je prostor prazen, je doprinos suboptimalen oz. nikakršen. Zato te s "kaznijo" država skuša prisilit, da prostor oddaš v najem.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Brezveze,
Kaj koga briga kaj delam z mojim premozenjem. Ko gradis placas dovolj davka in potem se te bo nekdo dodatno obdavcil.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Brezveze,
Kaj koga briga kaj delam z mojim premozenjem. Ko gradis placas dovolj davka in potem se te bo nekdo dodatno obdavcil.

koga briga kaj delam s svojim premoženjem ko kupim avto plačam ddv potem pa vsako leto zavarovanje, cestni sklad in vse ostale pizderije dokler ga ne prodam in kupim novega!
bonk.gif

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Mogoče še en komentar v zvezi z zasedenostjo stanovanj... Osebno sem velik nasprotnik praznih stanovanj. Pa ne zaradi dobičkov nekoga, temveč zaradi dejstva, da je v bloku ali naselju, kjer je precej takšnih (praznih) stanovanj zelo težko sprejeti kakšno odločitev o nujnih investicijah na objektu. Lastnike stanovanj, ki v bloku ne živijo, te stvari ne zanimajo in ne dajo soglasja k investiciji. Za potrditev pa potrebuješ 75% glasov. Mi imamo na primer takšen primer v bloku, zato ne uspemo izvesti ničesar....
Če pa bi z določeno zakonodajo poskrbeli, da ta stanovanja ne bi bila več prazna, bi bilo za stanovalce objekta precej bolje...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Glede na to, da država že z zakonom o graditvi objektov ne dovoljuje razpršene gradnje, hkrati pa poskuša že narejene take gradnje nekako združiti, je tale predlog nekaj podobnega, le na manjšem prostoru.

Upam, da predlog uspe. Pravica do bivanja je (baje) ena od osnovnih človekovih pravic, dejansko stanje pa vemo.
rolleyes-1.gif