Izsiljevanje ali normalno početje

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
@lanos: 200 € je gotovo preveč Razen tega je potrebno imeti v mislih, kdo lahko plača in kdo ne more.
Če poznaš malo ozadje RKC, potem veš, da je ta organizacija silno daleč od "ene komande". Cerkev gradijo dobri in manj dobri ljudje. Škof pravzaprav bore malo lahko stori proti neposlušnemu župniku na ekonomskem področju. Poznam primer, da je škof pozval župnika javno pri birmi, naj že neha s prakso skupne spovedi, ki se več ne prakticira (verjetno je uradno cerkveno tudi prepovedana). Vendar se župnik ni dal in je to počel do smrti.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Ne poznam ozadja RKC. In verjetno prav zato, ker očitno vsak dela po svoje.
V stavku, "kdo lahko plača in kdo ne more" mi pride takoj na misel, da lahko plačajo samo najrevnejši. Te pač najbolj verujejo. Drugi, ki vedo kako nekateri župiki "poslujejo", jim že ne dajo. Ampak, da imajo kar cenik in to pošteno zasoljen pa ni prav. Očitno se potem nekateri župniki pozanimajo za premoženjsko stanje faranov, pa jim določijo ceno. Da pošteno računajo pri pogrebih, ko je človek že stisnjen v kot, tudi ni prav. In prav s tem je cerkev zgubila na svoji veljavi.
Še v časih komunizma, so bile cerkve bolj polne, kot danes, pa vemo, kaj je bilo takrat.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Težko komentiram. Poznam dve župniji (kjer živim in v tisti kjer sem pokopal sorodnike) in ni bilo cenikov, pogreb bi lahko bil tudi zastonj, če imam kakršen koli finančni problem, sicer pa 17 € za mašni namen. Zvonenje se ni računalo, župnik pa mi je namignil, da če čem, lahko kaj dam kak € vodji pevskega zbora, da dajo v blagajno in imajo na koncu leta za izlet.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Ja. Očitno je tako, da je v neki župniji tako, 2 km stran pa že čisto drugače. Meni so zvonenje v 2 cerkvah. Celo x4, ker so 4 zvonovi. Pa tisti, ki je prižigal zvovove. V dveh cerkvah, torej dva plačal.
Kot sem že omenil, mi je eden edini vredu župnik, ki sem jih poznal, nekoč rekel, da cerkev cenikov ne pozna. Vse kar dobi, naj bi bilo "darovanje cerkvi". Čez leta ti pa še blaganiški prejemek izda drugi.