Izsiljevanje ali normalno početje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
Odgovori mu da nisi veren. Samo, da ne boš potem pri njemu jokal za cerkveni pogreb staršev. Tam bo pa še kakšna nula na koncu zraven.... (vsaj jaz bi ti jo napisal). Pa je zelo podobno tudi pri drugih zakramentih.(aktualna so obhajila in birme).
Je pa res, da materializma v obliki dragih avtov ne podpiram. Ampak upam da takih duhovnikov ni veliko, lahko pa kakšno pismo napišeš na nadškofijo.
Nadškof se vozi v avtu za manj kot 10 jurjev.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
ksz

Ne vem kakšne okoliščine so bile za to "izsiljevanje" ampak pri nas je župnik ob krstu mulca samo omenil da se dobri hrani nikoli ne odpove pa smo ga vzeli na kosilo. Je vsaj nekdo zabaval starce z vici.. Župnik iz sosednje fare pa ob poroki, ko sem ga povabil, ni hotel, rekoč da to ni njegovo delo, da ima on naslednji dan mašo in se mora pripraviti..

Kar se pa tiče avtov, kot zanimivost. Na gorenjskem v eni posebni vasici je župnik (sedaj sicer že v letih), ki ima vedno dober avto. S Subaru Imprezo je pred 10 leti odbil rampo na cestninski. Z njim greš lahko na pivo ali cigaret... Ampak je majster za avtomatsko zvonenje in si kruh služi sam. Ljudem ne teži za prispevke, kar želijo da se naredi, se naredi, v glavnem faca... Gre pa nadrejenim pošteno na živce in ima kar nekaj problemov iz tega naslova..
Pa spet v sosednji fari.. župnik, ki ima po 3x nabirko za križ, ki še vedno ne stoji. No takemu pa plačujejo verni farani vse kar rabi
smile-1.gif

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Niso vsi isti.... Poznam modela, ki je šenkal laptop neki družini, kateri si niso mogli privoščit računalnika. Pa še okrcal farane, k niso pomagali. So pa modeli k je res ni da ni....

Vendar Škofija večkrat ne ve kaj z darovi delajo župniki, zdej je malo več reda, ker polagajo na banke že zaradi samih ropov, ki jih ni malo...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni je malo mimo edino to, da nekritično nabira in pobira prispevke (v bistvu zahteva) od ljudi, kateri še sami životarjo... Našega ne briga, kako naj človek s 450EUR penzije da "obvezni" prispevek 200EUR za pastoralni dom...

Sicer pa kot ste rekli... eni župniki so Ljudje, eni pa mone.

B81

22. jul 2007
37.721
10.986
113
Jap...sicer ne kosilo, ampak malo kava itd...sicer pa, zakaj imaš jezik? Lepo mu povej da če živiš po 10-ih napisanih načelih in ne jebeš v mozak ljudi okoli sebe, ne rabiš hodit v mrzlo cerkev, polno bacilov...

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.996
6.224
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Meni je malo mimo edino to, da nekritično nabira in pobira prispevke (v bistvu zahteva) od ljudi, kateri še sami životarjo... Našega ne briga, kako naj človek s 450EUR penzije da "obvezni" prispevek 200EUR za pastoralni dom...

Sicer pa kot ste rekli... eni župniki so Ljudje, eni pa mone.

Obveznih prispevkov s strani Cerkve NI. Če pa ne znate povedati oziroma gledate na to kaj okolica govori, pa je to vaša stvar.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Aaj tudi ni obvezno da ti trosiš neumnosti po forumu, pa jih je poln forum. Tvojih neumnosti namreč.

I

Izbrisan uporabnik #9334

@ Žajfa:
Ko se ti bo bližala Matilda s koso, boš še kako hotel biti najboljši prijatelj z župnikom.
evil.gif

(Ko sem bil mulec, so mi vsi svetovali, da naj grem za fajmoštra, pa sem bil bizon in šel raje v tehnične poklice ...
tongue-1.gif
)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
@ Žajfa:
Ko se ti bo bližala Matilda s koso, boš še kako hotel biti najboljši prijatelj z župnikom.
evil.gif

(Ko sem bil mulec, so mi vsi svetovali, da naj grem za fajmoštra, pa sem bil bizon in šel raje v tehnične poklice ...
tongue-1.gif
)

Butl!

Zdaj bi imel novo 5-ko, babo kakršno bi hotel, brezplačno stanovanje, hrano itn...
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj vem,
rolleyes-1.gif

Bolj sem star, bolj vem da sem res butl!
stupid-1.gif

Sedaj na oženjena leta moram pa paziti, kako farbo kljukic bom v nedeljo popoldne uporabil pri obešanju perila.
jezen.gif

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Enega človeka pa noben župnik nikoli ne bi mogel izsiliti na tem svetu, da bi mu dal denar ... Moj dedek je vsakega župnika in jehovca natiral še preden je bil sposoben župnik priti do bajte in ga pozdraviti ... Še na smrtni postelji, ko je ležal, je natiral župnika.
smile-1.gif

Je župnik pred kakimi 15-leti hodil od hiše do hiše ker so pobirali denar za novi zvon, če se ne motim ... ravno je dedek bil pri nas, ko se župnik naslika pred vrata. Še v tisti sekundi, ko je župnik izstrelil, da zbira denar za novi zvon, je že dobil pospešek. :p

Grdo od njega, ampak tak je bil. :p

Če si kaj župniku dolžan denarja, mu daj denar ali pa ga pelji na hamburger, če pa mu nisi nič dolžan, pa ... reči župniku, da ti za tolko keša, kolikor ga hoče, moreš delat cel dan, on pa eno uro, pa še bedaki mu denar dajejo v košaro ...

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
A je to normalno, da se mora duhovnika povabit na kosilo, če ne pa te ½izsiljujejo½, da plačaš cca 30 evrov, da gre duhovnik na kosilo, večerjo kamor želi....danes smo dobil klic, kaj bom izbral.
On se vozi v avtu za 20.000 evrov.
No mene samo zanima, če imate drugot podobno situacijo ?!????

Sicer nisi napisal, zakaj te/vas izsiljuje, samo predvidevam, da poročil se ne boš.
grin1.gif

Lahko pa mu daš monitor.
evil.gif

Poročil se pa res ne bom, mam lahko vsaj babe bolj pogosto, kot poročeni deci.
cheer.gif

Ja, katera te bo pa marala, če takele spuščaš.
bonk.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
8888 vsak duhovnik ima pač svoj pristop (in je tudi od kraja do kraja različen) v cerkvi pa obstajajo "obvezni prostovoljni prispevki"... pač "zaračunajo" skorajda vse (sistem "za stroške")...
in ja v nekaterih vaseh je pošiljal župnik položnice v nekaterih je javno izobesil kdo je dal in kdo ne... pač "obvezno" darovanje.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
sicer se ne razumem v farovško ekonomijo, ampak vseeno. Avtor teme bi lahko vsaj napisal, za kaj hoče župnik kosilo. Menda ne samo zato, ker je kuharca na dopustu.
Drugo je pa to, da je enkrat meni neki župnik rekel, da poroka se NE RAČUNA. Če kdo kaj da, da, če ne, pač ne. Meni je pa nek drug župnik povedal celo ceno cerkvene poroke. Eni računajo celo zvonenje. Celo tako daleč gredo, da računajo zvonenje po zvonu. Potem pa še reče "imamo štiri zvone, torej x4! wtf?!?!
No, vsi noso napačni, nekateri so pa katastrofa. Eden je postal celo javno trobilo JJ.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Pravzaprav župnik običajno s temi "ceniki" za zvonenje in podobno nima prav veliko. V resnih župnijah to postavi gospodarski svet, ki se ponekod odloči, da ne bo več financiral cerkvenih storitev takim, ki samo za pogreb ali poroko pokukajo v cerkev in še takrat bi imeli vse zastonj. Župnik pride na župnijo in odide. Zvonovi, stroški in še kaki krediti so na ljudeh, ki živijo z župnijo. Tako da župniku je glede tega še najlažje. Še Krašovec, ki je precej zaslužen za velike dolgove vemo kje, se verjetno zaradi njih ne sekira prav veliko.
Glede kosila: en župnik mi je pravil, da je v prejšnji župniji bila navada, da ga na kosilo povabijo k družini, ki je tisto nedeljo naročila mašo. To je nekako logično in sprejemljivo. Če si tako povezan z župnijo, da imaš mašo (običajno) za pokojne svojce, potem boš kakšno rekel še z župnikom. Koliko pa en človek poje, pa v Sloveniji vedo le Gorenjci. Drugje tega ne opazimo in niti ne vemo, da smo pri kosilu rabili dodatni krožnik ali dva, ker je nekdo na obisku.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
KSZ
Ko "rabimo"(širša žlahta, jaz ne) cerkvene usluge, dam pošten bankovec v nabirko pri maši, ker od nečesa se mora vseskupaj financirati. In če je župnik ( v zadnjem primeru tudi nadškof) v redu človek, mi ni problem z njemu spregovorit o stvareh, ki se jih normalni ljudje pogovarjamo.
Meni samo "cerkev" kot institucija ne odgovarja, posamezniki v njej so pa čisto ok ljudje.
Seveda pa tudi s takim folkom nimam kaj počet, ki se dela največjega kristjana v cerkvi, na vasi pa svetohlini in meče kamne za sosedi..

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Pepe, ok. Tako imajo. Ampak, a ni malo čudno vse skupaj, ko župnik "računa" ali pa gospodarski svet preko 200€ za 2x zvonenje in mašo. Plus tega je nabral še pri maši. ??????????? To ni niti ena ura dela. Plus tega računa za vsako cerkev posebej. (če je cerkev v kraju bivališča in cerkev na pokopališču) Pa še zvonar posebej, ko gre gumb pritisnit.
Kaj si mislil s tem, ko si napisal "V resnih župnijah...... "???? A lahko dela vsak, kakor se mu zaljubi??? Katere so pa polj neresne župnije?? A niso vsi pod eno "komando"? Al obstajajo tudi, vzporedne župnije? Oprosti, ampak me malo bega.
V moji fari se je zamenjalo kar nekaj župnikov in samo EDEN si je zaslužil naziv "božji pastir" in edini je napolnil cerkev. Vsi ostali so bolj ekonomisli, politiki, nakladači... s prazno cerkvijo