Izguba na avtih

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Recimo, da si kupiš avto l.00 in ga prodaš čez 5 let. Nabavna cena je recimo 6000 evrov, v petih letih si za servis zmetal cca 1000 evrov po petih letih ga prodaš za 3000 evrov, takrat bo star 12 let. Izguba je 3000 evrov oz."4000 evrov". Ali računate dejansko samo na tržno vrednost (nabavna, prodajna brez stro.vzd.) ali tud prištejete stroške vzdrževanja (4000 evrov).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.996
10.747
113
kod Džej-Zija
Če se že gremo izgubo vrednosti, je potrebno všet še inflacijska gibanja (1000€ danes ni isto kot pred enim letom, torej zneskov ne moreš ravno direkt seštevat), pa razne transakcijske in oportunitetne stroške. Če se ti avto nadpovprečno kvari, je treba dodat poleg stroškov servisa še stroške lastnikovega časa in živcev (kar je sicer težko ovrednotiti, vseeno pa jih zaradi tega ne moreš kar zanemariti), stroške zaradi izgubljenih priložnosti izrabe časa med okvaro in še kaj. Zato je pravzaprav brezveze delat take izračune, ker le redko pokažejo dejansko stanje, stroški so pa seveda neprimerno večji kot pokaže tak pavšalen izračun. Prav tako je smešno, da ta tip izračuna (navadno seštevanje stroškov, še brez inflacijskih gibanj) uporabljajo inštitucije, ki bi morale skrbet za večjo informiranost, recimo medijske hiše.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Če ne veš, zakaj avto rabiš, potem ti je totalna izguba in nepotrebni strošek v življenju. Če pa si z avtom služiš kruh, pa je nekaj drugega ...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Če se z njim voziš v službo, si že nekako služiš kruh, mar ne?
Da bi pa avto zalaufal, pa bi iz izpuha kruh ven letel, pa ne poznam nikogar...
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne bo držalo.

imaš mestne, primerne in medkrajevne avtobuse. imaš vlak, kolo. včasih se lahko več ljudi pelje v enem avtu, pa namesto tega vidimo 4 avte z voznikom.

primer racionalne uporabe so bosanci na delu v sloveniji. na gradbišče in nazaj se, če nimajo prevoza vozij 4 ali pet komadov v enem golfII. in potem s tem istim avtom v rodni kraj za vikend.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Čas je denar. Če bi moral za pot v službo dvakrat zamenjati avtobus, je ''ceneje'', če se vozim sam z avtom. In če zaradi tega prihranim čas, potem sem prihranil denar. Bi pa verjetno prihranil še več, če bi zraven peljal še 4 bosance na gradbišče...
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ne bo držalo.

imaš mestne, primerne in medkrajevne avtobuse. imaš vlak, kolo.

Iz nekaterih vukojebin ni druge možnosti kot avto, pa če se na glavo postaviš.
uf-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ne bo držalo.

imaš mestne, primerne in medkrajevne avtobuse. imaš vlak, kolo. včasih se lahko več ljudi pelje v enem avtu, pa namesto tega vidimo 4 avte z voznikom.

primer racionalne uporabe so bosanci na delu v sloveniji. na gradbišče in nazaj se, če nimajo prevoza vozij 4 ali pet komadov v enem golfII. in potem s tem istim avtom v rodni kraj za vikend.

jao spet eko tezaki. zrihtaj javni prevoz, ce si tako pameten! ali pa vsaj 500km kolesarskih stez po sloveniji! ne vem zakaj sem se lahko iz predmestja pariza vozil v center s primestnim vlakom in podzemno. za 50km voznje sem porabil med 22 in 33 minutami, s cakanji in prestopanji vred. pri nas v tem casu, ce imas sreco, prides z avtobusom iz tivolija do slovenijaavto (ljubljana)
bonk.gif
ne ti meni o izgubah in pametnem izkoriscanju casa.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
opa, "pametnjakoviæ alert"...

jaz sem doma na zelo lepem kraju, urbanem, prometno dobor povezanem in urejenem..in prav tako delam 25 km stran, na prometnem odlicno povezanem itd... in glej ga zlomka,,,z javnim prevozom bi potreboval v najboljšem primeru ene 3 ure, in vsaj 3 krat prestopit buse... opa..z avtom pa sem v 25 minutah v sluzbi... kako enostavno je lahko zivljenje anede... bez avta zal ne gre.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
imaš mestne, primerne in medkrajevne avtobuse. imaš vlak, kolo.

Če se ne bi vozil z avtom, bi moral glih vse kar si naštel uporabit, da bi prišel v službo pa nazaj.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.086
447
83
45
dolenska
Tomos je že uredu
cheer.gif
.- Samo se ne vozim z njim 35 km v eno stran v službo. Če se že menimo kako v službo. Nekaj dni v tedni si delim s sodelavko. En teden ona, en teden jaz.

Mislim, da je poanta teme, izguba denarja na avtu.

Tle tudi zavisi kaj kupiš. Recimo passat 2000 l. ali mondeo 2000 je velika razlika, ko prodajaš ta dva avta. Tako to je. Jaz recimo imam raje mondeota, čeprov vem, da bom potem težko prodal avto. Ponavadi jih kr do konca steram, tako, da je zadnji lastnik dinos.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
brez avta gre.

1. zobarca iz OŠ je živela v sosednjem bloku. na šiht je hodila z busom, v garaži je imela mečko. prfoksa se je vozila z avtom. od zobarce mož, primarij je hodil v KC z busom, snažilka z avtom

2. na šiht sem hodil sedem let z busom, avto je bil v garaži.

3. in ja, so primeri, ko je vse lepo urejeno, a neizvedljivo. in o tem ni kaj zgubljat besed.

je pa povsem druga zgodba ta, da se 50% privat prevozov na šiht v ljubljani izvaja kljub odličnim avtobusnim povezavam.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Najbolj se izgubi na novih avtomobilih. Če kupuješ rabljene,ni take sile,saj si vseeno avto uporabljal. Koliko pa boš izgubil,pa je tudi veliko odvisno od tega katero znamko kupujješ.
nahrung002.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik softi pravi:
je pa povsem druga zgodba ta, da se 50% privat prevozov na šiht v ljubljani izvaja kljub odličnim avtobusnim povezavam.

50%?
hysterical-1.gif

Bo pa kar en precei višji procent treba uporabit.