Izbrana kakovost ali kako nategniti slovenskega potrošnika

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.411
113
Pomurje
Zanimivo je pravilo
Ce jajca prodajas doma, imaš lahko 200 kokoši.
Ce jih prodajaš ns tržnici, jih imaš lahko 50.
Se komentar na neke cifre iz tarče. (Po spominu)
Pregledana kmetija proda letno samo JZ cca 15mio jajc. (Razen ce prodaja se kak drugega)
Za to moras imeti 50k kokosi.
Jih ima?
Al vsak teren kupi slepar jajc na Madžarskem
Ker sem blizu tega "kmeta" doma, bom napisal, da ni samo pri jajcah tako. Tudi pri klobasah je ista matematika.
 
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen

kemb

Majstr
7. okt 2018
826
864
93
Če nisi dober prijatelj, žlahta ali dobiš v zahvalo za nekaj, potem si nekaj, na čemer se znajde (mislim, da se tako po slovensko reče).

Pri nas je ista krma za domačo ali kupčevo skrinjo. Nikoli ni problem prodati, ker je vse doma pridela, govedo ne vidi silaže..... povpraševanje je vecje od mozne ponudbe.

Ampak problem v tej državi je, da se pod slovensko ali domače prodaja vse živo. Prave kontrole pa ni.
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.974
6.216
113
blizu močvirne prestolnice
Imaš kmete ki ima cca 10 odstotkov svojega krompirja ostalo je uvoz iz Egipta, pa ga prodaja pod domač krompir. Ampak to so te barabe saj Jabe dobro ve kako se to dela
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.403
1.413
113
Dokler bomo zahtevali ali pa nam bo normalno, da v trgovini kupimo 1kg po 1 ali 2 € bo tako kot je. Ko pa bomo razumeli, da so to pac nevzdrzne cene za pridelovalca potem se bo pa pocasi zacelo premikati naprej. Tako pac je, zal. Samo poglejte okrog sebe koliko ljudi kupuje zelenjavo na trznici ali pa v trgovini, z ostalimi zadevami je cisto enako ...
 

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.537
1.721
113
10kg sem dobil za 3,5€. Ni slovenski, je pa dober :p

1kg za 2€ je premium krompir, ne pa nevzdržna cena.
 

B81

22. jul 2007
37.650
10.944
113
Čegreš kupit v kako zadružno trgovino imaš veliko šans da kupiš domač izdelek...
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.577
3.941
113
Dokler bomo zahtevali ali pa nam bo normalno, da v trgovini kupimo 1kg po 1 ali 2 € bo tako kot je. Ko pa bomo razumeli, da so to pac nevzdrzne cene za pridelovalca potem se bo pa pocasi zacelo premikati naprej.
A bo? Ali bodo samo egiptovski krompir pač prodajali dražje.
Kot politiki, "več denarja nam dajte, da bomo boljši" ... jim vržeš denar z lopato... še vedno so isti...
 
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.016
3.667
113
A bo? Ali bodo samo egiptovski krompir pač prodajali dražje.
Kot politiki, "več denarja nam dajte, da bomo boljši" ... jim vržeš denar z lopato... še vedno so isti...
Verjetno boš zmeraj lahko našel "cigane". Žal smo v nezavidljivi situaciji, ko imamo kmetje evropske stroške (in dodatno še slovenske pogruntavščine dodatnih obremenitev) in večinoma slovenske odkupne cene, ki zmeraj malo zaostajajo za EU, razliko pa bolj ali manj poberejo trgovci. Zato tudi imamo na policah večino robe iz uvoza, slovensko meso in mleko pa gre v tujino. Meso večinoma v Avstrijo in Italijo, mleko pa v Italijo, tudi vse do Sicilije, in pa na Hrvaško, kjer ga krepko primanjkuje. Oni so si svoje mlekarje z nizko odkupno ceno in pogoji pridelave že uničili, zato sedaj večinoma uvažajo. Mi pa počasi potujemo po isti poti. Saj veste kako gre tista: Narod si bo sodbo pisal sam...
 

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.302
3.921
113
In dvojna korist. Več dobimo od prodaje in manj zapravimo za nakupe.
Podobno Kitajci, ki nam z večjim izkupičkom prodajo baterije in od nas brezplačno dobijo čist zrak.
 

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
38
28
Mleko prodajamo v italijo ker ga bolje placajo.
Sire in jogurte pa kupujeno italijanske v Eurospinu
Ker so cenejši in BOLJŠI od slovenskih. Hecno je, da domači siri iz kmetij, na raznih tržnicah in stojnicah niso niti senca "poncenskih" iz spina (ki so občutno cenejši). V čem je stvar? Mleko je isto. To me resno zanima že dalj časa, nisem živilec in ne poznam tehnik predelave.
Ista stvar je z mesninami. Ampak tukaj sem bil že podučen, da je problem SLO genetika prašičev, nekaj pa tudi tehnologija krmljenja.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.070
113
Marsikdaj je razlika v dodatkih, na primer v raznih ojačevalcih okusa, ki nam hrano naredijo bolj okusno.
Zadnjič sem pri znancu jedel domače klobase, ki jih je sam in tudi prodaja. Bila je zelo dobra, 100 % sem, da razen mesa, maščobe, ni uporabil samo še soli, popra in česna kot delamo pri nas. Tako narediš "boljši" izdelek iz iste surovine.
Pri enem uvozniku enoloških sredstev za nego vina sem pred leti dobil knjižico z vsemi sredstvi. Čez palec bi rekel, da je imela 100 strani, na vsaki strani en dodatek. To naredi razliko proti tistemu, ki uporablja samo kvasovke, mogoče kako glino za bistrenje in žveplo. Nikoli ne bo imel enakega vina kot z "dodatki".
 
  • Všeč mi je
Reactions: sad in henkl

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.999
6.172
113
Ker so cenejši in BOLJŠI od slovenskih. Hecno je, da domači siri iz kmetij, na raznih tržnicah in stojnicah niso niti senca "poncenskih" iz spina (ki so občutno cenejši). V čem je stvar? Mleko je isto.
Ne, mleko ni isto. Pravzaprav v večini sira iz spina sploh ni nikoli bilo mleka. Tako, da ti predlagam, raje stisni zobe in vseeno pojej tisti domač sir "brez okusa".
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.577
3.941
113
Nikoli ne bo imel enakega vina kot z "dodatki".
Glede na to, da so dodatki razen kakšnih desetih v vinu prepovedani - pa še marsikje drugje tudi.

RES zanimivo, da vsi vedo kako nekvalitetno in polno dodatkov je pri "drugih", ampak nihče nikogar ne prijavi, niti ne poimenuje z imenom.
Samo "nekvalitetni" ponudniki in uvozniki kvarijo ugled... veš kaj vse dajo not... vsi to vemo... "kdo točno?" "mah.. ne bomo povedal, saj vsi vejo".

Aja, pa siri so brez mleka... pa vse iz drugih držav je slabo... čeprav so testi ugotovili, da imajo vse zahodne države bolj kvalitetno meso v trgovinah kot mi... čeprav je pogosto cenejše... pa po mitih in legendah obdelano z vsem bogom, barvo, hormoni in kemijo...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj