Iščem gostinski lokal za najem

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No ker vidim da ste tukaj gori sami znalci mi dajte povedat kje v Mariboru se vse reketira? Namreč poznam ogromno lastnikov lokalov in nikogar nihče ne izsiljuje. Leto ali dve nazaj vem da je bil nek poskus ko so hoteli izsiljevat nekega podjetnika (ne bom imenoval) in potem se je vse skupaj zaključilo s pretepom ampak tam so bila najbrž tudi druga ozadja... Dvomim pa tudi da po Ljubljani tako veselo hodijo in reketirajo. Torej pozna kdo koga osebno ki je "izsiljevan" ali samo slišite mite in zgodbice iz leta 2003 ko sta hitiæ i pitiæ vstopila v lokal s palicami in ga spravila v prafaktorje? Jaz vam garantiram da če daneš takšnega prijaviš ga zmečejo skupaj kot prasca. Zakaj pa mislite da ni več privat rubežev ki hodijo okoli in grozijo za denar? Zato ker jih je ogromno zaprtih, ostali pa ne upajo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
avtofun pa kaj jst govorim... sam eni imajo predstavo da ti odpreš lokal, pa prideta takoj dva prava "zesca" pa takoj e sad ako ne platiš sve ti razbijemo jel razumiješ...

poznam ogromno lastnikov, najemnikov... pa noben zaenkrat še ni jamBral...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če nimaš v najemu FIT (fizično in tehnično) varovanja potem je jasno lokal "na udaru" .. dogajajo se kraje (ko je lokal zaprt) in tudi pretepi (ko je lokal odprt). Če imaš najeto varnostno službo ki skrbi za red je tega manj!

Zdej a so tisti incidenti realni ali pa so "narejeni" je težko sodit, dejstvo pa je da imaš dve opcije:
a. najameš varnostno službo in njej daš nek denar da skrbi za varnost (če se zgodi incident so ponavadi aktivirani in če ne rešijo kot je napisano v pogodbi plačajo penale [oz. imajo zavarovano odgovornost pri zavarovalnici])
b. ne najameš nikogar in vsake toliko imaš "incidente" (vprašanje koliko si močna oseba oz. ali lahko pokriješ izgube z dobčkom)

.. skratka vsak lokal v LJ ki ni pravilno varovan ima jasno več incidentov, ima pa tudi zato večji dobiček ker ni treba plačevati "varnostne službe"!
zmaga.gif

Uradno mafije ni; samo lastniki varnostnih služb se ve kdo so, ve se kdo so ljudje - vodje varnostnikov in pozna se njihov sloves. Jasno obstajajo tudi kartelni dogovori oz. konkurenca med temi službami - vse to je del sodobne "ekonomije".

Aja, jasna izsiljevanja NE obstajajo oz. je to mogoče v zelo redkih primerih; večina stvari se dogaja "uradno" v stilu odpreš lokal, dobiš ponudbo varnostne službe za tako in tako varovanje, se ne odločiš zanje .. potem pa se enkrat (2x, 3x, ..) zgodi "incident" in si prisiljen investirat v varovanje (oz. lahko rečemu tudi da si prisiljen plačat "odkupnino").

Tako to gre, in to se dogaja od sredine 90h let ko so se razpasle tele varnostne službe (ali se je pa kriminal?!) - niso pa problem samo lokali, imaš tudi druge "podjetnike" ki so zaradi "kriminala" prisiljeni plačevati "varovanje" (od taxistov do raznih ostalih izpostavljenih skupin - tudi trgovine, skladišča itd.)!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
zanimivo

pol majo moji sogovorniki srečo

nimajo ne varnostnikov ne kamer (ok eni imajo kamere ker so jim kelnarce dnar kradle)

če bi bile tvoje besede resnične bi v črni kroniki nonstop prebirali o pretepih pred lokali...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
če bi bile tvoje besede resnične bi v črni kroniki nonstop prebirali o pretepih pred lokali...

Am, a ne bereš? Kaj pa so kršitvne javnega reda in miru na javnih krajih? Večinoma je sicer prijave sosedov, ampak so dnevno tudi pretepi (oz. drugačna razbijanja) pri katerih posreduje policija.

Ko enkrat pride policija tudi tebe kot lastnika oglobi ker nisi skrbel za red; gostje se ne počutijo več domače (če vsak vikend morajo podajat izjavo policiji) in izgubiš promet.

Nasprotno je najeta varnostna služba; za določen denar ti vgradijo panik stikalo in se zavežejo da bodo v nekem času (odvisi od lokacije) prišli posredovat. Ko vboga kelnarca vidi, da so spet prišli razgrajači (ali pa se začenja "incident") samo pritisne tipko, v 5 minutah je tam patrulja varnostnikov (2 gorili) in za male pare legalno vržejo nepovabljene goste iz lokala! Če je "nasprotnikov" preveč oz. so preveč sitni se pa še pokliče "neuradne" pretepače, ki v stranski ulici malce "popravijo" vedenje teh gostov!

To se dogaja in to se dogaja dnevno, če tega ne poznaš ti pa priporočam obisk lokalov (t.i. tour de šank ti hitro da vedet kako se stvarem streže po manjših kafičih in lokalih).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Čakaj malo, ti govoriš o klubih ali o kafičih. Veš kaj je kafič? Govorim o neki kavarni v centru LJ, kjer šibajo kavice, kjer je 98% normalnih ljudi, kjer ni partyjev, kjer ni pjancev. Torej trdiš da ima večina Ljubljanskih Kavarn čez dan varnostnika na vratih? Ne se hecat no.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Čakaj malo, ti govoriš o klubih ali o kafičih. Veš kaj je kafič? Govorim o neki kavarni v centru LJ, kjer šibajo kavice, kjer je 98% normalnih ljudi, kjer ni partyjev, kjer ni pjancev. Torej trdiš da ima večina Ljubljanskih Kavarn čez dan varnostnika na vratih? Ne se hecat no.

Ne, plačujejo pa varnostnim firmam "mesečni pavšal" in zraven blagajne pod pultom imajo rdečo tipko. Ko tisto pritisnejo pride varnostnik zelo hitro!

In ni problem samo "razgrajanje" in ne vem še kakšni mafijski obračuni .. se ti pa lahko v tvojo nobel "kavarno" vsede zadetek in si za mizo postreže z dnevno dozo heroina + potem še malce "pogleda" po blagajni. A misliš, da bo 16 let stara kelnarca ki dela za 2 EUR na uro sama ukrepala? Ne bo, zato moraš pa plačat 200EUR na mesec za tisto varnostno službo ....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Dobro zdaj smo z izsiljevanja in reketiranja prišli že na varnostno službo za 200€. Odkrito povedano 200€ mesečno za neko normalno kavarno ni nič sploh pa če je tako kot si napisal da imaš gumb in pridejo "čistilci". Torej jaz tega ne vidim kot reket temveč pošteno plačilo storitev. Če meni za 200€ na mesec zagotavljajo da ne bo kraj, đankijev in pretepačev je to poceni storitev.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Dobro zdaj smo z izsiljevanja in reketiranja prišli že na varnostno službo za 200€. Odkrito povedano 200€ mesečno za neko normalno kavarno ni nič sploh pa če je tako kot si napisal da imaš gumb in pridejo "čistilci". Torej jaz tega ne vidim kot reket temveč pošteno plačilo storitev. Če meni za 200€ na mesec zagotavljajo da ne bo kraj, đankijev in pretepačev je to poceni storitev.

Plačuje se pavšal + intervencije, intervencije oz. način zaščite so pa narjeni na veliksot oz. promet lokala.

Me pa nisi zastopil, med vrsticami sem napisal da reket kot tak ne obstaja ... oz. obstaja v legalnem načinu ki se imenuje "varnostna služba in varnost"! Torej, če imaš veliko prometa in ne plačuješ "pravi" varnostni službi oz. sploh nobeni potem se "nekdo" potrudi da imaš malce več incidentov, ki ti dajo mislit.

In BTW, varnostne službe pobirajo kar velike denarje za to "varovanje" (ki je dejansko več ali manj varnovanje pred njimi samimi)!
evil.gif

Aja tole napisano velja za LJ, kjer poznam situacijo. Razne zakotne gostilne imajo itak oštirja (lastnika), ki ima po zgledu westrnov pod pultom dvocevko in v taki gostilni vsi rečejo "pivo PROSIM"!
grin1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Hehe bi jim dal jaz na promet lokala ja
smile-1.gif
Metek v čelinder, to je edino. Raje ne delam kot pa da živim takšne klošarje.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
utisevalec ne sanjej....

kaki panic alarmi kaki varnostniki, seceret service in podobne filmske zadeve...

lej sm bil v dostih bifejih, pa še nism naletu na take scene kot ti omenjaš... in tudi sredi fužin ni "panic" gumbov nit kej podobnega... ne v kafičih ne v gostilnah.

je pa v nočni sceni malo drugače... tam pa so borbe med varnostnimi službami, ponudniki... in tam je dobro imeti dobro varnostno službo že da ti ven meče kretene...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
No kakor praviš, eno leto sem sledil te sceni in VEM kaj se dogaja. Zdej jasno ravno za tvoj bife kjer so 3je pjanci max. obisk težko trdim da je to vse res!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
he he lokali kjer je velik obisk, dnevno, kjer se obrne dosti prometa pa nimajo težav takih kot ti razlagaš... seveda se najdejo včasih kakšni ki pregloboko pogledajo v kozarec, pa jih je treba odpeljat ali pa poklicat miličarje da jih... (ali reševalce...) kakšnih ekscesov v stilu "uleti 5 braæa in ubije boga" ni...

je pa v filmu kajmak in marmelada to prikazano tako kot si vi zamišljate;)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.332
7.384
113
Glej clovek tvoj problem je to, da ti trdis da izsiljevanj ni. In ko ti jaz napisem da so in kako je moje predvidevanje koliko jih je glede na raziskanost me zacnes sprasevat zakaj jaz ne ukrepam če vem za kakega. ves mkazniva dejanja je potrebno dokazat. In če nekdo noče pričat se lahko na trepalnice vržeš pa ne boš dosegel ničesar.

je pa dobesedno neumna provokacija da naj najamem lokal zato da bom reketaše lovil. Kaj misliš da jaz nimam privat zivljenja? Da si bom sam sebi delo rihtal? mislim lej sej sem dojel kot provokacijo. Samo na tej stopnji debate je nesmiselno nadaljevat. Po tvoje reketa pač ni. Ok ga ni. Prej si hotel nekaj o primerih govorit... Evo enega ki sem ga tu gori ze enkrat pisal. obstaja premozna druzina. kupujejo zemljo in gradijo hise ki jih prodajajo naprej. Hcerka in njen tipcek lagodno zivita in se preseravata. Tipcek je cel car s svojim avtom za 50k. Da oglas na avto.net - na ogled prideta dva modela ki mu precej direktno povesta da ali bo avto prodal za pol cene ali pa bo tepen.... Fant zmuti ampak nicesar ne prijavi... Zato se zadeva stopnjuje... opaza jih pred hiso, na mestih kjer se obicajno zadrzuje. zacnejo zahtevat po 1500 eur na mesec za varnost.... traja 4 mesece.... pol le pove doma, vkljuci se policija.... Ampak ne upa pricat. Zadeva nikoli ni prisla pred sodisce, so pa bili storilci prijeti na drug nacin in se je tako nehalo. pa niti ni imel kafane. Jaz trdim da je kafic lahko tarca cesa podobnega. Ampak ja logicno, ne neka kavarna, nekje kjer pa se obratuje do 1 zjutraj in se ve da lokal laufa pa prav gotovo.

In veckrat sem napisal da je kolicina o kateri govorim moje predvidevanje. Da pa reketa sploh ni pa je tvoja zgresena trditev.

Zdaj pa bi rad se kaj vec izvedel o stvareh na katere mores pazit iz stalisca laufanja lokala brez vpletenosti kriminalcev =)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
nisem rekel da ga sploh ni. kje si to prebral? so izsiljevanjja, je kriminal tak in drugačen, če ga nebi bilo bi živeli v indiji koromandiji... ni pa tega toliko kot hočejo nekateri tukaj to predstaviti da je tega toliko da je nemogoče.

ja zato sem te malo sproviciral. praviš da ni nobenega ki bi pričal pa daj ti...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Je to (reket) se problem ?

Reketiranje je toliko problem, kolikor puistiš da je...

Še vedno znan gostinec v MB, je v začetkih pred sredino 90tih, imel (še ima a oddaja) lokal na Lentu v Mb.
Sploh tam je bilo znano, da slejkoprej pridejo prijatli z verižicami obritih glav. No takole so mu vstopili in zahtevali šefa,
kelnarca ga pokliče, on se pripelje, pride k mizi kjer mu ponudijo stol in mu povejo kako in kaj. Takrat je znašala zadevo 1000 mark.
"ja ni problema, stopita z mano do šanka, pa vama kr dam" stopi za šank v pisarno, pride hitro nazaj in kar z lovsko v strop:
"evo vam marke, trebate li više?!" Od takrat naprej ni blo več nikogar, oddaja lokal še danes.

Treba je samo jasno pokazat da si usekan pa nebo nikogar blizu.

Baje še je dva tedna spal v kafiču in to s pihalko, ampak ni blo nobenega saboterja blizu...

Boljše strop zakitat kot pa plačevat v nedogled.

Nazadnje urejeno: