iPhone 4G

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Verjetno si opazil, da je razlika v software-u za iPhone OS 3.1.3 in 3.2 minimalna.... in dvomim, da je software ekipa v enem letu naredila tako malo
wink-1.gif

Pa iPad-a pacajo že veliko dalj časa kot pa samo eno leto...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ja sej, praktično ni skoraj nič novega. Sedaj pa pacajo še universal builde. Verjemi pa da so tabolši developerji na razvoju ipada.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
No v to da bo ipad uspešen najbrž ni nihče dvomil. Apple ima zvesto in ogromno količino zombijev, ki pokupijo vse kar je možno applovega. Če za ljubitelje BMWjev pravimo da bi kupili še kos dreka če bi le ta imel bmw značko gori potem so applovi privrženci še hujši. tako da dokler ima apple tako zvesto bazo privržencev se mu za uspeh česarkoli kar dajo ven ni bati.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kakorkoli obrneš, apple uporabniki (privrženci?) smo zadovoljni s tem kar dobimo in ostajamo zvesti znamki. Mogoče je primerjava z BMW kar na mestu. Ko enkrat uporabljaš uporabniško dovršeno in skrbno premišleno zasnovano napravo, težko greš nazaj na polovičarske izdelke.

Sicer tudi mene moti Applov PR in nekatere poslovne odločitve glede zaprtosti platforme. Samo ne dovolj, da bi se zadovoljil z polovičrkimi izdelki, ki jih nudijo ostali proizvajalci.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Zelo tipično apple (freakovsko) mišljenje.. Apple dela dovršene in skrbno premišljeno zasnovane naprave .. drugi proizvalaci pa delajo "polovičarske izdelke"? Si lahko prosim bolj specifičen glede tega (tako iz stališča proizvajalca kot tudi izdelka)?

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Nima smisla, kot bi gorečemu verniku rekel, da je bil Kristus navaden hipi in je bilo vse, kar je počel blef pa še ves čas je bil napuhan.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Dejstvo je, da ima vsaka naprava svoje prednosti in slabosti... niti en telefon ni popoln.

In posameznik pač glede na SVOJE potrebe in želje izbere ZASE popoln telefon. In dejansko so za marsikoga Apple naprave polizdelki, za druge je pa ravno obratno.... seveda lahko namesto Appla izbereš poljubno znamko in poljubno napravo... pa bo za nekoga spet popolna, za drugega pa polizdelek.

Zame osebno so vsi symbian telefoni polizdelki.... ampak to je popolnoma subjektivno mnenje.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Ja za vsakega svoje, tu ni kaj dodati..

Če bi jaz nil Nokia, bi mi bilo vseeno kako gnili so moji telefoni z symbianom.. dokler imam največji tržni delež. Potem pa bi se (kakor se / je gotovo tudi nokia) začel spraševat, kaj delajo drugi da mi delež pada.. In za večino "navadnih smrtnikov" je navezanost na nokijine dumbphone tako močna da bodo tam ostali večno (neglede na to kaj bo imela konkurenca). Za tiste malo naprednejše "a še vedno navadne smrtnike" pa bodo malo močnejši symbian aparati popolnoma zadosti.. Pa ne branim / hvalim nokie, se skoraj strinjam z Mikrohardom glede tega, a si ne jemljem te pravice (za razliko od apple fanov) da bi hvalil iPhona, pljuval pa vse ostalo (gotovo brez da bi kaj probal/i prej).

Dejstvo je tudi da je večina ljudi ovc, ki so iPhona videli pri kolegih / znancih in "ne znajo" z svojo glavo najti aparata ki bi jim najbol ustrezal.

Jaz lahko rečem da kar se tiče OSa in uporabniške izkušnje (kar applovci povzdigujejo v nebesa in naprej) .. en (danes žal) miniaturni PALM (miniaturni proti applu) dobesedno ubije iPhone na celi črti kar se tiče OSa in uporabniške izkušnje. Dan in noč (kar je od tega slabše je Apple). Absolutno sem prepričan da z 1 močnim hardwarom in dobro reklamo močno zarukajo mobilno sceno.. OS je tam! (nimam Palma in ga ne hvalim, sem ga pa probal).

Meni je veliko bolj kot številko programov in kvaliteta iger (hint: iPhone) pomembno kako hitro lahko (opravim klic, pošljem spročilo / mail, dodam opomnik, zapišem beležko, trajanje baterije..)

Pa saj ne pljuvam iPhona,.. želim le povedati, da ni iPhone Überphone (Steve rad pravi magical) kakor vsi njegovi uporabniki trdite da je (ostalo pa so polovičarski izdelki,.. BTW: je to sploh beseda?) Večina ni probala polovičarskih izdelkov (razen mogoče preko youtuba), sam pa sem imel vse 3 iPhone in tudi nekaj drugih telefonov ki bi jih veliko prej uvrstil "med oblake" kakor iPhona..

In ja to je moje mnenje..

In kaj naredi telefon "najbolši telefon"? To da stane v italiji 620/720€? To da ima 100.000 aplikacij? Da mu 1 teden drži baterija? Meni je vseeno če imam ta mobitel samo jaz na svetu, če je za njega na voljo 5 (a zelo uporabnih) aplikacij,..

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Zame osebno so vsi symbian telefoni polizdelki.... ampak to je popolnoma subjektivno mnenje.

+1, al kako so že zgoraj pisali.

Jaz telefona ne uporabljam samo za klicanje. Zato veliko dam na dovršen, dobro premišljen in hiter uporabniški vmesnik. Tu pa iphone poleg Palm Pre-ja in androida nima konkurence. Pa še v Pre-ju je applov know how (CEO od palma je prej bil pri applu in je vodil tudi razvoj iPoda).

Genialno so uvedli animacije v sam UI. Ko aplikacija nalaga nasledno okno, rabi nekaj časa. V tem času pa grafični čip izvaja animacijo in s tem zamoti uporabnika. Potem so tu standardni elementi za UI (UINavigationView, UIScrollView,UITableView ...). V vsaki aplikaciji so potem ključne funkcije vedno na istem mestu. Tako da če se navadiš na eno aplikacijo, boš znal uporablati večino, ki je na voljo v app store-u. Android je večino kar kopiral. Kar so pa naredili po svoje je pa vprašljivo. Tak je recimo menu. Po eni strani je dobro, da je vedno dosegljiv na istem gumbu, po drugi pa to pomeni dodatno akcijo v primerjavi z ekvivalentu na iPhone-u.

Kamera. Jaz ne rabim miljon nastavitev, za to imam DSLR. Na telefonu hočem "point and shoot". Ok, flash-a se ne bi branil. Za postat fotke na facebook in twitter, je pa obstoječa kamera čez glavo dovolj.

Če boš kdaj bral kako knjigo o teoriji razvoja uporabniškega vmesnika, boš hitro videl, da ima večino teh stvari apple implementiranih v svojih sistemih. Zanimiva je recimo anekdota, kako se je v računalništvu začela uporaba lepih fontov. Jobs je med študijem obiskoval predavanje o tipografiji. Ta ga je tako prevzela, da so kasneje veliko pozornosti posvetili fontom. Billy je pa seveda vse lepo kopiral, kar še vedno dela.

Je pa zanimiva tudi primerjava zgodb Apple-Microsoft in Apple-Google. V obeh primerih so začeli s sodelovanjem, kasneje pa so sami razvili konkurenčne izdelke. Edina razlika je, da ima apple sedaj ogromne količine denarja in celi arsenal patentov. Vse to bodo dobro izkoristili. Ni naključje, da so se tožbe sprožile po tem, ko so v Androidu vklopili podporo za multi touch, za katerega ima Apple patent.

Zanimiva je tudi optimiziranost samega sistema. Nexus one ima 1GHz procesor in 512MB spomina. Se pravi da je prava zver v primerjavi z 400MHz CPU in 128MB spomina v iPhone 2G/3G. Pa je odzivnost samega sistema tu tu. 3GS z 256MB in cpu pri 600 MHz, pa je celo hitrejši. Govorim seveda o samem delu z napravo v menijih, uporabi brskalnika, ... Požrešnost spomina je seveda posledica uporabe jave, kar je že njena klasična slabost. Potem so pa tu še nadgradnje. Ko bo prišel iPhone OS 4.0, bo z istim dnem na voljo za vse verzije iPhone-a. To je applu v interesu, saj bodo tako na vseh napravah lahko delali vsi novi programi. Se pravi so vsi obstoječi uporabniki potencialne stranke še za app store. Kako je pa s tem pri Androidu? Samo obljubljajo, dejansko pa nobena naprava še ni dobila nadgradnje na novejšo verzijo OS, kot tisto, ki je bila na voljo ob izzidu. S temi custom UI-i, kot so HTC-jev Sense UI in SE-jev Rachel pa se zadeve še poslabšajo, ker potem mora nadgradnjo narediti vsak proizvajalec posebej. Ta pa že razvija n novih modelov.

Če povzamem. Jaz iPhone uporabljam za Web, mail, koledar, video, IM, navigacijo, facebook, tweeter, igre, ... poleg klicanja in SMS-ov seveda. Trenutno ne vidim konkurenčne naprave, na kateri bi lahko to počel. Android bi recimo prišel zelo blizu, samo na iPhone stran pretehta sama količina kvalitetnih programov in predvsem iger.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Prelepo si to spisal.
cool-1.gif

Večina namreč vidi samo ceno iphona, pa da ima "slabo" kamero, pa da ne omogoča bluetooth kopiranja, ne pa vsega ostalega dobrega. Naprimer sam iTunes , program, s kateri se upravlja večina applovih izdelkov. Po mojem mnenju nima konkurence.
In že sam 3gs ima mnogo stvari dodanih, kar imajo tekmeci. Kamera s snemanjem, voice dailling, kompas, "dovolj" rama in dovolj hiter procesor.Iphone 4. generacije bo imel vse to in še več. Res ne vidim razloga, zakaj bi uporabljal kateri drugi telefon , ki ni nič cenejši v prosti prodaji, je pa v celoti gledano, slabši.Podpora dandanes pomeni ZELO dosti in tega se nekateri zavedamo bolj kot drugi.
evil.gif

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Torej trdiš da drugi polovičarski izdelki (ki niso iPhone) lahko služijo zgolj in izključno klicanju? Torej trdiš tudi da je recimo poleg iPhona, Palm Pre, Android (npr. Nexus One) druga platforma npr. BlackBerry OS (ki tudi ima "nekaj deleža", to se gotovo strinjaš) nekonkurenčen (pazi, ne govorim o estetski vrednosti UI)?

Zdaj si dodobra spremenil svoje mnenje,.. Kaj je Rubinstein naredil pri Applu vem, ampak ti trdiš da sedaj ko je pri Palmu on dela "polovičarske izdelke" (beri svoj post 889955).

Kaj je android skopiral je sedaj razpravljati brez veze. Ko bodo pri HTC in Googlu dali svoje stvari na mizo proti tistemu česar jih obtožuje Apple bo jasno. Do takrat pa je vsako obtoževanje nesmiselno.. Tipka menu na npr Nexus One ali Home na iPhonu je tako komična zadeva (da je Applova iznajdba) da res ni. Se pravi so vsi aparati (tudi tisti ki so bili na trgu x let pred iPhonom to kopirali od Appla?) Time travel?

Ja saj ni treba branit iPhone kamere.. Vsaj 3Gs ima popolnoma zadovoljivo kamero.. Gre le za moje (naše) nestrinjanje s tem da je vse non-Apple phone related "polovičarsko".

Verjamem da kot strastni ljubitelj Apple izdelkov dobro poznaš Jobs-ovo življenje in tu ne bom izgubljal besed. Še 1x, kaj je Google / HTC kopiral se bo videlo ko bo "štorija zaključena".. Saj si slišal gotovo v kakšnem filmu: "It's not what you know, It's what you can prove".

Ja saj je veliko video posnetkov na medmrežju ko američani (oz. iPhone uporabniki) dobijo Nexus One v roke.. Problem (ali njihovo zmotno prepričanje da bi zaradi iPhone vsi aparati morali imeti power button na desni strani in prav tako, da bi morali imeti ringer switch vgrajen vsi aparati je absurden). In večina jih zaradi tega pravi "ni mi všeč". Večina iPhone uporabnikov ni sposobna uporabljati Nexus One aparata ker je preveč kompliciran, čeprav temu ni tako.. Glede hitrosti ne vem, kaj si gledal (mogoče celo probaval) ampak Nexus One je napram iPhonu neprimerljivo hiter (tako navigiranje skozi menuje, zaganjanje aplikacij kot tudi browsanje).. Ja mogoče si videl tisti Engadget zgodnji video (ko je Topolsky malo priredil speedtest.. a so ga na youtubu hitro dobili). tu te prosim za kake konkretne zgodbice (po možnosti lastne izkušnje, ker sam govorim le iz izkušenj).

Glede fragmentacije androida se strinjam, tu bo le čas pokazal kako bo zneslo. Potrebno pa je vedeti da vsaj aparati višjega ranga kot je Nexus One niso dobri za povprečne iPhone uporabnike ker jih le-ti preprosto ne razumejo (niso sposobni razumeti).

O nadgradnji zopet govoriš na pamet? Skoraj vsi aparati so dobili nadgranje.. V kolikor ga "nesposobni uporabnik" ne more dobiti preko svojega operaterja ali kanala proizvajalca,.. pa je tu vedno xda-dev kjer se dobi tudi več kot samo nadgradnjo (iPhone?). Ti mogoče to custom UI-je vidiš kot problem, naprednejši uporabniki pa kot veliko prednost. Z raznimi "skuhanimi" romi se lahko naredi praktično kar te je volja.. Ne upaj, na iPhonu tega ne boš nikoli videl..

Vse našteto kar počneš lahko delaš tako na Symbian, Android, webOS, BlackBerry OS, Maemo..

Glede števila aplikacij pa še vedno Apple dela na kvantiteti.. Tisti ki dvomite o Androidovi kvaliteti pa boste zagotovo v bližnji prihodnosti spoznali da ste se motili.

@badguy777 : so bili tvoji pretekli mobiteli v takem zaporedju.. Nokia 3210, iPhone? Celotnega posta, ki je moram priznati precej komičen, ne bom komentiral.. Bi te pa vprašal,.. se ti ne zdi da bi Google (ki je naredil Gmail, mogoče si že slišal zato) naredil malo boljši mail client (pa četudi samo GMailovega) malo boljšega od tistega na iPhonu? No saj glede na tvojo izjavo sem prepričan da tistega na Androidu nisi videl, če pa ga slučajno si, pa da še vedno ostajaš istega mnenja pa sem brez besed.

Nazadnje urejeno:

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Prelepo si to spisal.
cool-1.gif

Večina namreč vidi samo ceno iphona, pa da ima "slabo" kamero, pa da ne omogoča bluetooth kopiranja, ne pa vsega ostalega dobrega. Naprimer sam iTunes , program, s kateri se upravlja večina applovih izdelkov. Po mojem mnenju nima konkurence.

Predvidevam da uporabljaš maca kajti tako nezanesljivega in slabo optimiziranega programa kot je itunes za windows še nisem uporabljal. K sreči si lastim ipoda classic ki ima dovolj shrambe da si lahko naložim celotno glasbeno zbirko naenkrat in ga samo priklopim na računalnik nekajkrat mesečno da naložim najnovejše podcaste. Če bi se moral vsak dan ubadat s upočasnitvami sistema in sesuvanji, ki jih s sabo prinese delujoči itunes bi že zdavnaj parkiral letalo v applov štab.

Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:

In že sam 3gs ima mnogo stvari dodanih, kar imajo tekmeci. Kamera s snemanjem, voice dailling, kompas, "dovolj" rama in dovolj hiter procesor.Iphone 4. generacije bo imel vse to in še več. Res ne vidim razloga, zakaj bi uporabljal kateri drugi telefon , ki ni nič cenejši v prosti prodaji, je pa v celoti gledano, slabši.Podpora dandanes pomeni ZELO dosti in tega se nekateri zavedamo bolj kot drugi.
evil.gif

Res, čestitke 3GSu, ki ima dodano najnovešo tehnologijo ki jo tekmeci vsebujejo že nemalo časa. Dovoli da mu oredstavim nekaj kar je imel moj prvi smarphone; nokia 3650, in kar velecenjeni najboljši telefon na svetu še vedno nima...multitasking. Na svojem polizdelku sem lahko že leta nazaj, ko apple o iphonu še sanjal ni, hkrati poslušal mp3je, pobiral pošto s interneta, pisal sms/igral igre/bral knjige...

Saj razumeš, nekateri od svojega telefona pričakujemo več funkcionalnosti kot pa da se obnaša samo kot modni dodatek
evil.gif

Aja, pa ko si že omenil 3d igre na ipbhonu...dobro reč ima najbrž nekaj naslovov od katerih je določen procent morda res vreden ogleda...ampak poglej kaj imajo nekateri na svojih polizdelkih
evil.gif

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Seznam mobitelov pred iphonom:

-obični telefoni....
- SE P900 symbian uiq
- Motorola a1000 symbian uiq
- Qtek 9100 wm6.1
- HTC P3600 wm6.1
- HTC Tytn II wm6.1
- Nokia N95 8GB symbian
- HTC Touch Cruise wm6.1
- Nokia N82 symbian

Na vse wm naprave sem naložil in sprobal malo morje custom romov.

Sprobal pa sem tudi herota in tatooja od android telefonov v par minutah. In ja, nisem videl v živo mail klienta, ker sem pozabil pogledat,, ampak po youtubu sodeč nima nič takega, kar bi pogrešal oz. da bi rekel, da je iphonov klient slabši.

Celo smešno mi je, da maš po tabih sortirane maile s priponkami, maile v obliki dialoga itd.. To bi lahko naredli sortiranje v enem oknu. Pa samo nastavljanje mail naslovov, je slabše in majn pregledno na androidu. Med drugi uporabljam tudi yahoo in hotmail account
wink-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Moongoose pravi:
Res, čestitke 3GSu, ki ima dodano najnovešo tehnologijo ki jo tekmeci vsebujejo že nemalo časa. Dovoli da mu oredstavim nekaj kar je imel moj prvi smarphone; nokia 3650, in kar velecenjeni najboljši telefon na svetu še vedno nima...multitasking. Na svojem polizdelku sem lahko že leta nazaj, ko apple o iphonu še sanjal ni, hkrati poslušal mp3je, pobiral pošto s interneta, pisal sms/igral igre/bral knjige...

Ne boš verjel
shocked-1.gif
... ampak tudi na iPhone-u lahko hkrati poslušaš mp3-je, pobiraš pošto z interneta, pišeš sms --> vse simultano, saj vgrajene aplikacije podpirajo multitasking (beri: se ne zaprejo, dokler telefonu ne zmanjkuje rama). Multitasking je onemogočen samo za third party aplikacije (pa še to bo skoraj gotovo odpravljeno z novo verzijo OS-a.... ampak pustimo to).

Sicer pa dobro, da ima vsak svoj okus... sicer bi bilo dolgočasno
wink-1.gif

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
In kateri program za sinhronizacijo in ostalo, kar je potrebno naret s telefonom, je po tvojem mnenju zmogljivejši??

Multitasking (koko pač gre na količino rama v iphone 2g/3g) pa vizitke (web OS - zapiranje programov v ozadju) pa že nekaj cajta uporabljam na iphonu. Tak, da ni nemogoče.
wink-1.gif

Sem na win 7 in o kakih sesuvanjih sistema ti to?? LOL Tudi na visti nisem mel problemov z itnsom, pa ga skoraj dnevno poženem...

Nisem rekel, da je itunes hiter. Je pa prekleto uporaben in hiter pri kopiranju podatkov na iphona prek usb.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Zdaj si dodobra spremenil svoje mnenje,.. Kaj je Rubinstein naredil pri Applu vem, ampak ti trdiš da sedaj ko je pri Palmu on dela "polovičarske izdelke" (beri svoj post 889955).

Če me že loviš na besede, pa preveri, kje v tem postu sem sem omenil pre-ja, ali androida, če smo že na tem? Ta dva sta edina, ki prideta iPhone-u blizu. Tudi to priznam, da je nexus one v določenih programih boljši, predvsem googlovi programi. To je logično, ker so na iphonu na voljo le web verzije teh aplikacij. Ne boš pa rekel, da nista veliko kopirala od konkurence. To je še posebej očitno pri pre-ju.

Ja tisto o hitrosti je bilo bazirano na na engadgetovem testu, na žalost sem 2.1 imel priložnost probati samo v emulatorju. Čisto tako BTW, čemu pravzaprav služi animirano ozadje? Razen praznjenju baterije in obremenjevanju sistema seveda?

O nadgradnjah sem ciljal samo na uradne nadgradnje na novejšo verzijo OS-a. se pravi iz 1.5 na 1.6, 2.0 ali 2.1. Aja BTW a Slovenija je že podprta na Android marketu? Glede plačevanja mislim?

Pa še osebno vprašanje, če ne zameriš. Zakaj si Nexus-a prodal, oz ga prodajaš?

Evo priznam, na iPhone-u ostajam predvsem zaradi aplikacij. Če si bom kdaj v prihodnosti omislil iPada, bom mogoče celo poskusil s kakšnim androidom. Trenutno bi pač preveč pogrešal par aplikacij.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
@Mikrohard: pa tudi zelo elegantno lahko preklapljaš med temi aplikacijami (sploh če imaš vse zaslone polne aplikacij (in ne urejeno, kot pri večini iPhone uporabnikih..)
smile-1.gif

badguy: ja saj si kar dobra android aparata probal.. Zlasti Tatoo je čisto v rangu iPhona 3Gs (gotovo celo boljši).. Hero mogoče nekako enak, Nexus One pa je kar precej boljši (tega sprobaj.. mogoče boš končno videl o čem govorim).

Ja še na youtubu ko imaš možnost videti izbereš slab / star video.. Gmail izkušnja na iPhonu je smešna šala proti Androidu.. to je fakt. Prosim, ko navajaš "kaj je boljše" prosim govori iz lastnih izkušenj in ne iz youtuba (če pa že moraš pa daj vsaj nove zadeve in ne iz prazgodovine).

Za večino je najzmogljivejši sistem drag & drop. Glasbo, slike in video vsebine si skopirajo tako.. Podcaste in ostale zadeve pa preko 3rd party apps downloadajo.

Multitasking in iPhone sploh ne paše v isti stavek tako da do "zelo vprašlive podpore le-tega v OS 4.0" počakajmo.