"Inflacija", podražitve in izkoriščanje situacije za dvig marž

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.370
2.557
113
Zakaj ne dajo tiste elektronske, ki se registrirajo na blagajni?
Se da tisto 'okoli' prenesti?

p.s. tista s pašteto je samo reklama za paštete :)

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.370
2.557
113

IZNAD PROSJEKA

Natprosječne bruto marže, kad je riječ o nacionalnim lancima, zabilježene su u Plodinama, gdje dosežu 30-ak posto, Studencu, gdje se kreću oko 29,5 posto, te u Sparu, u kojem iznose oko 29 posto, a s ispodprosječnim maržama prema ovoj analizi posluju Konzum i Lidl, te posebno Eurospin, gdje se one kreću tek nešto iznad 15 posto.

Zanimljivo, Lidl, koji na stranim tržištima uglavnom nastupa kao diskonter, jedva je dospio na popis lanaca s nižim maržama - u ovom lancu ona prosječno iznosi oko 26 posto i viša je nego u Konzumu, gdje je marža za jedan postotni bod niža.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.438
3.747
113
Ne pozabimo kako so pri nas so z velikim pompom (večkrat) začeli zbirati podatke, ki bodo "obelodanili nerazumne dobičke trgovcev s katerimi bi prekomerno bogateli na plečih kupcev", pa še kar ni nič od tega.

B81

22. jul 2007
36.928
10.500
113
tomi dobički so, od kod bi sicer trgovine rasle ko gobe po dežju? od kod so kinodvorane in bowling centri, če ne od dobička?

Upravičeni stroški, ki bi jih naj prikazovali ljudem, so prevozi robe od skladišč do trgovin, zlaganje na police, v poročilih bi naj bila živila ločena od ostalih identov v trgovini, ker novega teveja ne rabiš vsak teden.

Potem pa naj povedo % dobička, pred tem, ko plačajo kredite za širjenje poslovanja.

Človek bo moral te kredite plačat v ceni hrane.

Ko pa bo "trgvec" dal avtoprevozniku pogoj, da rabi 200 vozil in bo prevoznik dvignil ceno, ker bo najel lizinge za vozila (da bo lahko vozil robo okoli), pa trgovca ne bo nič brigalo. Gladko mu bo odvrnil, da je predrag.

Kupci so čisto v podrejenm položaju, ker so prisiljeni plačevati tudi širjenje trg. verig.

+ da ne omenjam, da so se zmotili in mi na mail poslali naročilo za cel kup baterijskih sesalnikov, ki so se potem prodajali... in da ne bi kdo sanjal o samo 5% marži na tehniki :evil:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Ne pozabimo kako so pri nas so z velikim pompom (večkrat) začeli zbirati podatke, ki bodo "obelodanili nerazumne dobičke trgovcev s katerimi bi prekomerno bogateli na plečih kupcev", pa še kar ni nič od tega.

Je objavil portal Necenzurirano, obsežno analizo. Pa so morali umakniti članek v nekaj urah. Svoboda.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Je objavil portal Necenzurirano, obsežno analizo. Pa so morali umakniti članek v nekaj urah. Svoboda.

Se popravljam. REporter je bil. Tole je link, na katerem je bil obsežen raziskovalni članek. Umaknjen v manj kot 24 ur. Govoril je pa o hudih povišanjih dobičkov trgovcev. vseh.

In pa debata na reddit
https://www.reddit.com/r/Slovenia/comments/165flrz

• Všeč mi je
Reactions: Matey

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.814
113
40
MB
tomi dobički so, od kod bi sicer trgovine rasle ko gobe po dežju? od kod so kinodvorane in bowling centri, če ne od dobička?

Upravičeni stroški, ki bi jih naj prikazovali ljudem, so prevozi robe od skladišč do trgovin, zlaganje na police, v poročilih bi naj bila živila ločena od ostalih identov v trgovini, ker novega teveja ne rabiš vsak teden.

Potem pa naj povedo % dobička, pred tem, ko plačajo kredite za širjenje poslovanja.

Človek bo moral te kredite plačat v ceni hrane.

Ko pa bo "trgvec" dal avtoprevozniku pogoj, da rabi 200 vozil in bo prevoznik dvignil ceno, ker bo najel lizinge za vozila (da bo lahko vozil robo okoli), pa trgovca ne bo nič brigalo. Gladko mu bo odvrnil, da je predrag.

Kupci so čisto v podrejenm položaju, ker so prisiljeni plačevati tudi širjenje trg. verig.

+ da ne omenjam, da so se zmotili in mi na mail poslali naročilo za cel kup baterijskih sesalnikov, ki so se potem prodajali... in da ne bi kdo sanjal o samo 5% marži na tehniki :evil:
Napisal sem da ni takih dobickov ko tu eni pisarijo, rang 800% na zemljici.
Dobicek logicno da je, drugace se nihce tega ne bi sel.
Sploh pa si je treba razcistit rvc pa dobicek.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Koliko od rvc ostane za dobicekje najvecja zasluga poslovodstva in racunovodstva.
Ce bi kmetje imeli vec rvc in vec dobicka kot trgovina, bi njiva bila drazja od parcele za trgovino.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.722
113
banane en dan prodajaš za 1.7 drugi dan za 1.10€.... Kaj drugi dan delajo zgubo in se vsi žrtvujejo za dobrobit malega človeka, da dobi tisto usrano banano?

B81

22. jul 2007
36.928
10.500
113
Napisal sem da ni takih dobickov ko tu eni pisarijo, rang 800% na zemljici.
Dobicek logicno da je, drugace se nihce tega ne bi sel.
Sploh pa si je treba razcistit rvc pa dobicek.
aja ok za 8-kratno vrednost nabavljene cene verjetno nihče ne prodaja :)

Mene osebno pač moti (ker za večino vem iz prve roke), da se prikazuje trgovca kot siromaka, ki komaj shaja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.814
113
40
MB
aja ok za 8-kratno vrednost nabavljene cene verjetno nihče ne prodaja :)

Mene osebno pač moti (ker za večino vem iz prve roke), da se prikazuje trgovca kot siromaka, ki komaj shaja.
No ampak delat miljardne promete, da imas na koncu 3-4% cistega … sanjsko glih ni, je pa realnost.

pac biznis kot biznis, nasi kaviar komunisti bi jih pa vse z bajoneti ce ne bodo javili nabavnih cen.

• Objave ne odobravam
Reactions: Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
A si prepričan v to? Bi bilo zanimivo pogledati njihove lastniške holdinge v davčnih oazah. Pa malo pogledati za transfernimi cenami.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.277
113

OD 6:00 naprej. Sicer je cel dokumentarec precej zanimiv za pogledati. Največ marže je očitno pri osnovni hrani, kjer se pač stiska pridelovalca, 40% na paradižnik, 25% na sir... Korporacij očitno ne morejo tako stiskati.