Ti o steni. Boli me patak sicer ampak še enkrat. Tvoje sposobnost ignorirat "big picture" je izjemna.
Če imaš podatek, da so klinične študije bile neuspešne (izgubljenje teže - da, boljše počutje - da, izplen glede na zahtevnost - ne!), da npr. američani bolj športajo kot prej pa se redijo ipd. Sploh ne vem kje začeti pri tebi ker tako ozko gledaš na problem in za primer si vzel samo nek extrem (intenzivno športanje), ki je v realnem svetu zanemarljiva (glede na % ljudi). Ne da se primerjat športnikovega odziva na hrano in zdravje celotne populacije ali pa to naprtit neki skupini ducat ljudi, ki bi radi shujšali.
Poznam vse skup iz prve vrste, ker sem sam izredno veliko experimentiral s svojim telesom in do zdaj zgubil več kot 40kg telesne teže z raznimi experimenti, med njimi je bil tudi intenziven cardio in HIIT treningi ob normalnem prehranjevanju in ravno to je bilo še najbolj nesmiselno. Bolj racionalno bi mi bilo prilagodit prehrano in nič ali malo športat, kot pa 5x na teden intenzivne cardio workoute furat, ki ne peljejo nikamor, pa tudi telesu ne pomagajo prav veliko (estetsko in fizično (kaka kolena ipd).
Ja, da se shujšat samo s športom, samo nikakor ni smiselno! Tudi zdravstveni markerji se ne bi toliko izboljšali in obstajajo pač lažji načini npr. prava hrana, nič predelanega, nič cukra, več maščob. Kalorijski deficiti pa so tudi zelo zelo problematični in jojoefekt je zagotovilo in se mi zdi nesmiselna debata o takih ekstremih, ker to nobenemu potem nič ne pomaga.
Kalorije niso enake in da se redit (oz. bolje: delati škodo) s 1500 kcal futranjem odraslega moškega ki ima bazo npr. 2500. Da se pa požret 3000+ kcal pa hujšati in izboljševati zdravstvene markerje.
Kar sem ti pa želel napisat je pa tudi to, da lenoba po ne tako novih dognanjih sploh ne obstaja. Če hormoni normalno delujejo in nisi v puberteti ali noseč
, potem se telo ŽELI rekreirat. V primeru, pa da ta krog ne deluje, pa telo v vsakem primeru želi shranjevat energijo, sploh pa če se telo isto hrani sili pa v nek športanje in tako je potem izkupiček tega športanja boren. Naše telo je res fakin huda zadeva....izredno zanimiv stvor.
Na yourube-u maš miš, ki ima podrt tak hormonski cikel (brisan leptin). Ko v kletko položijo hrano se premakne, poje hrano in obstane točno na tistem mestu! Telo ji "prepoveduje" gibanje, ker misli da strada.