Hujšanje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
To nima veze z izgubami, ampak bolj z uporom
wink-1.gif

Saj veš tista finta...kaj pade v vakumu prej na tla..pero ali kilo železa...

Kaj misliš...ko recimo nek powerlifter rukne 400kg deadlifta v 5sec, en pa v 10sec, je bilo veliko razlike v potrebni energiji za to delo, predpostavimo da sta oba enakih fizičnih lastnosti.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Seveda ima vpliv bitje srca na porabo kalorij. Hitreje kot premagaš neko razdaljo več energije si potrošil. Potrebno je upoštevati segrevanje telesa, ki se povečuje s povečano aktivnostjo. Za posledico se začne telo ohlajati kar se odrazi s švicanjem...torej telo oddaja vlago, ki na telesu izpareva (za kar je potrebna energija) kar ima za posledico ohlajanje telesa.

Vpliv ima teža (debelost), srčni utrip, starost..vsaj ta glavno.

To je podobno kot bi rekel da na poti na šiht porabiš vedno enako bencina...al greš 70 km/ h al ga pa žgeš na polno.

Drgač pa..meni je garmin naštel za 73 km, 3 ure, relacija 'mala Franja'- vsaj vzpon oz višinci, imel pas za HR...1.500 kalorij, povprečni utrip 152.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Darjan to kar govoriš ti, bi veljalo v perfektnem svetu, kjer gre vsa energija v to, da prideta 2 z enako kilogrami v klanec. V realnem svetu, pa je tisti, ki je bojše treniran tudi veliko bolj učinkovit, majn energije gre v toploto, manj mišice deluje in tiste, ki delujejo delujejo bolj optimalno,...

Še ena slika moje zadnje sezone in pol, kar je statistično malenkost boljše, kot 1 tura
smirk-1.gif
. Samo cestno kolesarstvo... Povprečna poraba na uro je cca. 670kcal. 137 utripov je pri meni nekje 73% MSU, kilogrami se sučejo nekje med 86 in 89kg.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Maš ti zmerjen VO2max mogoče?

Razlika je verjetno ker si ti bolj v aerobnem območju, kjer pride do manj zahtevne konverzije energije, kot v anaerobnem območju.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Nimam. Po Ambitu se ob maksimalnih naporih suče okoli 52 (samo to ni to).

Se strinjam, vendar pri turah, mi jih gledamo tu je čas predolg, da bi se lahko gibali v anaerobnem področju. In 6200kcal v 4,35 urah je skoraj 1440kcal/h.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Zanimivo...
Citat:
Contrary to expectations, muscle biopsies didn't show any advantage in mitochondrial content, which is usually the key driver of endurance adaptations. So why did performance improve?

Sem bil skoraj ziher, da je razlika v povečanem celičnem številu mitogondrijev, pa očitno ni to...zanimivo yet again, upam da dlje raziščejo...

shootek, ups...spregledal tudi da je imel 43min pavze, no tam nekje 600-900kcal na uro je pomoje dovolj dober približek realne ocene
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Recimo, da tole spada sem, ker če se ne motim, je na začetku bila debata "namesto cel dan pred TV, idi malo ven in kile bodo šle dol", ipd.

http://bjsm.bmj.com/content/early/2015/05/07/bjsports-2015-094911.full

bottom line: you cannot outrun a bad diet. Cuker in hidrati, to je krivo za povišano težo in telovadba sama po sebi ni zagotovilo za znižanje telesne teže, le pravilen način prehranjevanja je.

Nazadnje urejeno:

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
aplauz.gif

Problem je, da jemo več kot porabimo. Potem lahko tudi cuker ješ, ampak boš bolj lačen kot sit in še zdravje bo trpelo. Če pa dodaš telovadbo, pa lahko poješ malo več
smile-1.gif
oz. ješ isto naprej, pa bojo šle kile počasi dol. časih se je težko delalo, pa je bla hrana slaba in pusta. Danes pa je oboje kontrirano in evo ti, prek 30% pretežke populacije...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
no ja, nisi članka prebral, če bi, potem:

If a high-carbohydrate diet was merely unnecessary for exercise it would be of little threat to public health, however, there are growing concerns that insulin-resistant athletes may be at risk of developing type 2 diabetes if they continue to eat very high-carbohydrate diets for decades since such diets worsen insulin resistance.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.812
113
40
MB
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Recimo, da tole spada sem, ker če se ne motim, je na začetku bila debata "namesto cel dan pred TV, idi malo ven in kile bodo šle dol", ipd.

http://bjsm.bmj.com/content/early/2015/05/07/bjsports-2015-094911.full

bottom line: you cannot outrun a bad diet. Cuker in hidrati, to je krivo za povišano težo in telovadba sama po sebi ni zagotovilo za znižanje telesne teže, le pravilen način prehranjevanja je.

to je moj glavni problem, ker več trenirat kot že, ne morem.

sem bral da bi naj mel vsakih 25 obrokov, lahko enega cheat oz z več OH, pri meni pa je taki vsak 3
redface-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Spusti se potem v LCHF dieto, zgubit nimaš nič. Edino če imaš tak šiht, da so hidrati skoraj obvezni?

Ravno ta teden bom sprobal en recept za sladoled, seveda high fat low carb, kar bi znalo bit za tebe
wink-1.gif

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Ti navajaš nek članek in napišeš, "cuker in hidrati so krivi... bla bla". V članku pa piše, da so insulin-resistance atleti mogoče (maybe) v nevarnosti, da razvijejo tip 2 , če nadaljujejo s prehrano vsebujajočo zelo veliko (very high, kar večina običajnih ljudi verjamem, da ne) o. hidratov. Aja pa še to naj bi trajalo desetletja pri njih.

Ob tem, da postaneš odporen na insulin ravno od debelosti, če odmislimo dedne dejavnike.

http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance

Ta gonja proti o. hidratom je pretirana imo. Kot pravijo po pameti pa bo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Sem kar prepričan, da povprečen človek v zahodni družbi in pa tudi slovenec, rukne "very high" dozo hidratov dnevno.

Povej mi to...zakaj bi sploh jedel hidrate, če jih ne potrebuješ (ker nisi atlet ali fizični delavec) in od njih ne pride nič dobrega, poleg tega pa sploh niso potrebni za telo, oz niso "essential", tako kot beljakovine ali maščobe?

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Vitamini, minerali, vlaknine? Govorimo o "complex carbohydrates": Predelano sranje in cuker v sokovih in podobno mislim, da vemo kam vodi.

Aja pa še to, koliko je to zelo veliko o. hidratov, ki je v članku pripisan atletom?

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
To pa najdeš v...krompirju, rižu, beli moki?

Zelo malo ljudi je jam, ameriški krompir, ipd...povečini je zgoraj našteta hrana.

Sicer pa...recimo jetra so bolj bogata z vitamini in minerali, kot katerokoli sadje ali zelenjava.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Zakaj beli moki? Preidi na polnozrnato moko. Krompir? Zakaj ne?
Jetra več vitaminov in mineralov? Povsem možno ampak od katerega sadja in zelenjave. Je superioren v vseh pogledih od vseh vrst sadja in zelenjave?

Kot sem rekel po pameti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Krompir nima ničesar, le "sled" vitamina C, torej bolj kot ne je enak cukru.
Bela moka, zato ker je to pač večina današnjega jedilnika, testenine, kruh, pice, hamburgerji..., zato sem dal primer. Pa športniki recimo sploh ne prakticirajo kompleksnih hidratov, ampak enostavne sladkorje, da ja čimprej pridejo v kri in nafilajo glikogen. A navaden človek pa bi rabil kompleksne..ja zakaj že? Da se "spročajo čez dan"? Zakaj pa bi jih rabil sploh, če cel dan sediš na riti, strašna logika
smile-1.gif

Ne mislim, da imajo jetra več max vrednosti nečesa, recimo več vitamina C od paprike, ampak generalno gledano, nudijo več, kot katerokoli sadje, zelenjava posamično. Saj je nekako logično, jetra so "tovarna" in vsebujejo vse, s čimer naše telo "operira" v takšni in drugačni obliki.

Pa še odlična so, če se jih popraži na domači masti in čebuli, mmm
wink-1.gif