Hujšanje

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
ksz....

Kolk shujšam, če v enem tednu porabim 15k calorij extra?
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
1 gram maščobe = 9 k kcal. Do the math
wink-1.gif

Ampak pravilen način hujšanja je zgolj 0.5 do 1kg na teden, drugače pride do vsega hudiča v telesu. Tako da 15k kcal tedensko...you are in for a disaster.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
ksz....

Kolk shujšam, če v enem tednu porabim 15k calorij extra?
tongue-1.gif

Lahko nič
smirk-1.gif

Če bi bilo tako lahko da bi telo črpalo 'extra' porabo iz maščobe, nebi bilo toliko znanosti v hujšanju. Tako pa se v telesu odvija preveč procesov, ki vplivajo na to kaj bo telo kurilo, kako se bo odzvalo,...

Jaz sem trenutno letos nekje na 100k kcal porabljenih kalorij pri športu, jem dokaj zmerno (se pravi da bi moral imeti rahel deficit), teža pa je skoraj enaka kot je bila na začetku leta...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
No...saj je lahko, če veš kako se zadeve lotiti, problem je, da ob poplavi (napačnih) informacij okoli hujšanja pač ljudje ne vedo kako in kaj, plus tega še premalo poznajo svoje telo.

Jaz sem bil, oz sem delno še, odsoten od resnejših treningov več kot 2 meseca in sem se odločil, da ta čas namenim nižaju deleža telesne maščobe. No..v tem času sem se losal 7kg teže in 7cm v obsegu pasu, brez nekih naporov, štetja kalorij, gledanju na porcije, pretirane telovadbe, etc etc.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Verjetno si omejil OHje?

Pri meni je težava, ker imam toliko aerobnega športa, da moram še vedno pojesti kar nekaj OH.

Ker LCHF način prehranjevanja se mi nekako ne obnese. Ker train Low, race High način, ki ga delajo tekmovalci meni ne ustreza, ker nimam nekih tekmovanj ampak sem v športu zaradi užitka in ne tempiram forme. Sicer sem poizkusil, vendar me je zabilo, ko sem imel višje obremenitve (veliko hribov in anaerobnega področja).

Sicer pa ko sem imel 10kg majn, sem izgledal kot živ okostnjak...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
OH na nulo ja, oz samo takrat, ko sem nekaj migal, pač po oceni.

Če imaš prav način prehranjevanja, bi morala velika večina OH itak it v mišični glikogen, torej neke pretirane veze z hujšanjem nima.

Problem je, ko ljudje kolesarijo 10km, potem pa doma ruknejo kg testenin, potem pa naslednji dan še za zajtrk muslije, potem spet 10km, in potem spet testenine
wink-1.gif

Kako se tega pravilno lotiti, je opisano tu: http://eatingacademy.com/sports-and-nutrition/ketones-carbohydrates-can-co-exist

Torej možakar je gonil kolo 6 ur, cca 150km, in je zaradi tega pojedel zgolj za 300 gramov OHjev.

Saj podobno je na fitnesu, folk se šopa z OH, ker mislijo da jih ne vem koliko pokurijo, v resnici pa nek povprečen fitneser, med povprečnim fitnes "treningom" skuri 30 - 50g OH. Tudi HIIT trening ni pretirano drugačen, ker tam delaš na polno mogoče 10-15min, ker več itak ne gre
smile-1.gif

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Se strinjam z vsem ja.

Mogoče enkrat res poizkusim ketonsko+OH samo po vadbi, samo se morem pripravit
wink-1.gif
.

Še eno vprašanje, če si kje zasledil. Sicer sem kar nekaj prebral o ketonski, pa nisem nikjer dobil nekega konkretnega odgovora.

Zadnje čase se posveča veliko več pozornosti 90% celic v našem telesu (se pravi bakterijam v črevesju). Kako vpliva sprememba prehrane na ketonsko na spremembo sestave te populacije. Ker kar nekaj vrst, ki naj bi bile zelo koristne za človeka se prehranjuje z škrobom (tu je bila pred kakim letom popularnost resistant starch-a).

Pa tu mislim za nekoga, ki ima recimo pošlihtano medium OH prehrano brez sladkarij, glutena ne nekoga, ki iz SAD preklopi na ketonsko.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
To se ne spomnim, lahko pa tudi postaviš vprašanje temu blogerju, pa ti bo ziher odgovoril, vsaj meni je pred leti
smile-1.gif

Pred časom sem pa bral nekaj od Groma (dokaj znan slovenski fitneser in zagovornik ketoze), da človek, ki se "pravilno" prehranjuje sploh ne potrebuje vlaknin, katere so drugače zelo priporočljive za "normalno" populacijo. Torej bi nekako pravilno izvedena ketoza, podkrepljena s pravilno prehrano seveda, vzpostavila tisto "tapravo" črevesno ravnovesje.

Tole sem našel na hitro: http://humanfoodproject.com/sorry-low-carbers-your-microbiome-is-just-not-that-into-you/

Zanimiv zaključek:
Citat:
So to my low carb brothers and sisters out there, try and eat a little more fibrous material if you can – diversity matters – and help your gut bugs help you. It’s what evolution intended.

Evolucija ja...saj ne da smo več kot miljon let jedli bolj kot ne meso in nič OH
smile-1.gif

Bom malce preveril zadevo, mogoče je kakšen problem pri napačni razlagi študij, kar se zelo rado pripeti
smile-1.gif

Sam sicer zraven kosila zelo pogosto uživam nekaj kislega zelja, mogoče kakšne 50-100g. Drugače pa zelo malo zelenjave, zelo redko.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
recimo 96kg.... samo to je v programu not že.

Heart rate pas moram še kupit.... potem bi pa že lahko verjel.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
To nima neke veze, ker kcal je enota energije v časovnem okviru, oz opravljeno delo, HR nima direktnega vpliva na to, oz HR je samo za izračun "telesne obremenitve", da potem te športne ure vedo, če je telo obremenjeno ali ne...

Bi pa znal biti izračun kar OK:

http://www.mapmyride.com/improve/calorie_calculator/

Na kcal natančno ti itak ne bo izračunal, tam natančnost do nekaj 100kcal pa bi jaz pričakoval iz teh izračunov.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.812
113
40
MB
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Kolk je to realno

runtastic.jpg

nerealno. Danes naredil 76km, 1500 višincev baje, cca 1900 kalorij po suuntotu s pasom in vse...

to tebi nekaj narobe kaže, al pa si res pripravljen, jaz v bistvu pri vsaki aktivnosti razgibani porabljam med 800-1200 kcal na uro

je pa zanimivo, zadnjič laufal ura namerla 1300, runkeeper 1100
danes pa s kolesom v breg, pa seveda tud spusta dosti ura 1500, runkeeper 1000
smile-1.gif

kolk kepic sladoleda lahko zaj ?
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Dajte to začet razmišljat o kcal kot o energiji, na katero pa nima vpliva pripravljenost človeka. torej če nekdo švica in ima HR 200, to ne pomeni da kuri več kcal kot nekdo ki ima HR 100. Ok...dejnasko prvi pokuri več, ampak zgolj zaradi metabolnih procesov in ne zaradi "ovire ki jo premaguje", torej skupno je pokuril več kcal, samo oviro pa sta oba premagala z enako potrebno energijo (če imata oba enako kg).

Kaj pomeni 1 kcal verjetno vemo ne? Če ne: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kalorija

Zdaj si pa zamislite da pač kurimo z nekim gorilnikom. Je kakšna razlika pri porabljeni količini plina, če ima kurilnik 100W ali 1000W moči? nima ne, slednji bo edino pač prej zagrel vodo, ker ima večjo moč, končna poraba plina pa bo enaka.

In, kot rečeno, natančnost v nekaj 100 kcal je najboljše, kar vam bodo te ure, programi, suntuju, guntuju, garmini, telefoni...namerli, tako da ne si mislit da ima kateri prav in kateri ne, prav imajo vsi, v nekem okviru odstopanj
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Seveda so odstopanja, ampak načeloma pri dobrih napravah z dobrim HR bi smelo biti odstopanja nekje 10-15% od pravih vrednosti. Ni pa to niti približno linearno povezano, je ta matematika precej zapletena, zato recimo pri mojih 85 kilah pri HR 100 porabim nekje 2-3 kcal na minuto, medtem ko pri HR 175 pa okoli 20 kcal na minuto (kar seveda držim največ par minut). Zato je tudi logično, da s hojo na nizkih obratih nikoli ne boš hujšal tako hitro kot pa s šprintanjem na visokih.

Tista primerjava s plinom je pa kar nekaj. Bi še šlo, če bi v enačbo dal avto namesto piskra. Pa izgube upoštevaj, ne pa idealno=nerealno stanje.
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.920
6.976
113
Primerjavo sem dal zaradi definicije kalorije, energija ki je potrebno za segrevanje vode, etc etc...hotel sam poudariti da moč "motorja" nima veze pri energiji ki je potrebno za premagovanje neke ovire, vedno se porabi enako energije, razlika je le, da lahko nek stroj to opravi v 10sec, en pa v 100, itd, "goriva" pa se vedno pokuri enako.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Kolk je to realno

runtastic.jpg

nerealno. Danes naredil 76km, 1500 višincev baje, cca 1900 kalorij po suuntotu s pasom in vse...
Najprej je potrebno višino spremljat barometrično, ker je z GPS-om lahko odstopanje tudi preko 40 %, vsaj kolikor sem doslej to sprobaval (seveda tudi odvisno od terena).
Kalorije pa so brez pasa čisto ugibanje. Jaz imam 76 km ter 2065 višincev 2800 kalorij, realno pa verjetno okoli 3100-3200 (ker Ambit 1, ko sem to sprobal, premalo računa kalorije pri nižjem utripu)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Primerjavo sem dal zaradi definicije kalorije, energija ki je potrebno za segrevanje vode, etc etc...hotel sam poudariti da moč "motorja" nima veze pri energiji ki je potrebno za premagovanje neke ovire, vedno se porabi enako energije, razlika je le, da lahko nek stroj to opravi v 10sec, en pa v 100, itd, "goriva" pa se vedno pokuri enako.
Ni res, ker imaš vedno izgube. Pomisli: šprintaš na 400 metrov kot norec ali pa greš zelo počasen sprehod. Res je, prišel si enako daleč, sicer v različnem času. A si porabil enako energije?
rolleyes-1.gif

(in to moram crossfitarju razlagat, marija pomagaj ...)