airj: Delno se strinjam s tem, delno pa tudi ne..
Android je za marsikaterega proizvajalca mobilnih aparatov odrešitelj. Verjami mi, če nebi bilo androida bi Apple imel tako grd monopol na področju pametne mobilne telefonije da bi bila kar groza. WM 6.x je hočeš nočeš (če si od mladosti na tem OSu ali ne) porazen OS v letu 2010 / 2011. Nikoli ne bom razumel nekoga ki bi šel kupit HTC HD2 (in začel preživljati gromozanske muke), ko pa lahko dobi za enako ali celo manj denarja kvalitetnejše aparate (zanesljivejše in hitrejše delovanje, privlačnejši vmesnik, več aplikacij, boljša uradna in neuradna podpora..).
Android je povsod,.. na telefonih, na tablicah, na televizijah, na radijih, na hladilnikih,.. in poleg odprtokodnosti in v osnovi (v večini) ponuja cenejše mobilne aparate kot npr. Apple (primer IPhone 4 vs Galaxy S,.. super cena). Ko se ljudlje enkrat navadijo in google + proizvajalci še malo izpilijo zadevo (Gingerbread -> HoneyComb -> xxx) bo zadeva še toliko bolj popularna. Nekje sem zasledil da se dnevno proda 300.000 android naprav (različnih..), ker se mi zdi ogromna številka!
Tisto o polizdelku pa bi ti pogojno dal prav v sledečih primerih.. XY proizvajalec pametnih mobilnih telefonov želi postati hitro konkurenčen ali pred prazniki izdati nek aparat, zato da prehiti drugega proizvajalca. S tem izda sicer soliden aparat, ampak zadeva ni izpiljena! Programsko zadeva "deluje za silo" in računajo da bodo že potem izdajali programske posodobitve (napaka in nepotrebni problemi).
Enako velja za podporo, npr. Nexus One ni imel nobene številke, kamor bi uporabniki lahko poklicali z vprašanji / problemi. Obstajal je le forum in nek mail ali pa za geeke (kar android uporabniki večinoma so), -> xda-developers (reši sam z pomočjo geekov). Povprečni uporabnik se teh igric sigurno ne bo šel in nalagal "skuhanih romov" in patchov ipd. Človek za 500€+ hoče da zadeva špila iz škatle kakor mora! In to je prav..
HD2 in katerikoli drugi WM 6.x aparat ki sem ga probal / imel.. je imel tukaj še več problemov. Če sem hotel HD2 uporabljati brez problemov čez dan, sem moral naložiti Duttyev neki lite rom, in popolnoma brez aplikacij. Sicer je stvar štekala kot nora, ugašanje ipd. Pozabi!
Na android aparatih se to dogaja precej manj (če sploh), in že to je zadostni razlog da je gre za boljši OS -> aparat in posledično boljšo uporabniško izkušnjo.
Želim si da bi nek OEM / proizvajalec začel razmišljati podobno Applu in bi izdal visokokvaliteten aparat (top spec.) in do potankosti dodelan OS. Do sedaj sem nad podjetji HTC, Samsung in Motorola razočaran, ker nihče ni uspel narediti zadeva ki bi delala "iz škatle brez problemov". Res pa je da je 90 ali več % teh problemov povezanih z uporabnikom (kako in kaj dela z napravo -> nalaganje piz*arij in upravljanje z delovnim spominom. Ko se to enkrat nauči je zadeva "na nivoju").
Potrebno je vedeti tudi to, da google izda neko verzijo "clean rom". Potem pa je na OEMu da naredi čez to kar hoče (HTC Sense ipd.), kar je po eni strani dobro, po drugi pa zanič. Tisti TouchWiz na Galaxy S je recimo ultra grd.. Pa so jih vseeno prodali 10mio. Ti skini / widgeti / dodatki in smeti so v večini problematični in posledično aparat začne delovati slabše!