Hrvaška vojna taktika?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Saj tudi propelersko letalo oddaja toploto...več kot dovolj za heat seeking missile...poleg tega obstajajo še druge vrste vodena (radar)...

pa še ena zanimivost, ko ravno omenjaš sledenje ventilatorja...svojčas so američani preizkušali protiletalski sistem z dvema topoma na podvozju od goseničarja imenovan sergeant york...no le-ta je ob neki priložnosti prerešetal prenosno stranišče, saj je ventilator od wc-ja zamenjal za rotor helikopterja...k sreči nihče ni bil tedaj v stranišču...američani so ta projekt kmalu opustili (okej, ne ravno toliko zaradi tega kot zaradi cene sistema)...

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
KSZ
ko berem vas vojne stratege, stručkote za orožja me preseneča dejstvo, da je JNA sploh preživela
10 dni vojne.
če bi jaz bil na uni strani bi se predal že prvi dan

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Drugic se ameriskim pilotom pokazat se Pilatuse pa bodo orgazmirali takoj
bonk.gif

Tvoje besede niso daleč od resnice! Po beedah kolega letalca v SV ( tudi soforumaša ) so se na zadnjih vajah zelo zanimali glede pilatusov.......namreč ko so imeli skupne vaje in so naši piloti zadeval tarče na zemlji v centre so ugotovil da pilatusi praktično niso bistveno slabši od apachi-jev.......stem da njihovo (pilatusi) vzdrževanje stane nakajkrat manj kot pa enaka ognjena helikopterska moč

Tako da si spet v zmoti
wink-1.gif

mogoče me pa kolega prebere in ti objasni še iz prve roke
wink-1.gif

prav gotovo so Pilatusi za Americane presezek in bodo se leta razvijali taksne sisteme, je pa ze sama primerjava rahlo ...
17758-icon_confused.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Drugic se ameriskim pilotom pokazat se Pilatuse pa bodo orgazmirali takoj
bonk.gif

Tvoje besede niso daleč od resnice! Po beedah kolega letalca v SV ( tudi soforumaša ) so se na zadnjih vajah zelo zanimali glede pilatusov.......namreč ko so imeli skupne vaje in so naši piloti zadeval tarče na zemlji v centre so ugotovil da pilatusi praktično niso bistveno slabši od apachi-jev.......stem da njihovo (pilatusi) vzdrževanje stane nakajkrat manj kot pa enaka ognjena helikopterska moč

Tako da si spet v zmoti
wink-1.gif

mogoče me pa kolega prebere in ti objasni še iz prve roke
wink-1.gif

Vsi mal nakladate kaj? Američani že imajo svoje »Pilatuse« 12 let. V USAF in mornarici jim pravijo T-6 Texan. Je pa res, da je uradno trenažno letalo. Za bojno verzijo se pa tepejo na sodišču.

ne-ne-1.gif

to cudo tehnike in presezek so prvic videli
wink-1.gif
tudi oni bi radi imeli kaj takega

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.441
5.674
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
prav gotovo so Pilatusi za Americane presezek in bodo se leta razvijali taksne sisteme, je pa ze sama primerjava rahlo ...
17758-icon_confused.gif

Ne gre za presežek....ampak za spoznanje da pilatusa mal opremš z elektroniko pa ti naredi isto kot apachi za X mn dnarja
wink-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.441
5.674
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Saj bi tudi vi imeli manj žrtev in krajšo vojno, če bi poslušali Špeglja in ne Franjota, kater je sredinca pokazal Sloveniji!

hysterical-1.gif

disc

Guru
4. feb 2011
2.456
577
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
koga?

a je kdo puzil po hosti in streljal. so kje klal. a so letala bombala. a so rakete parale nebo.

ne..mal so se mišice napele na posameznih koncih in to je to. kar nekaj orožja je bilo s slepimi naboji, manevrski itd. 90% te vojske, ki bi jo zgodovinarji dali v igro je pa spalo.

scenarij je bil znan, igra znana. škoda vsake žrtve.

Ne vem, kje si ti bil. Ampak letala SO bombardirala. Tudi na Vrhniki so spustili rakete na bencinsko, sam je prletelo na bližnjo kmetijo. Na srečo se ni zgodil najhujši scenarij, ampak parkrat so ble pa stvari dost bolj resne, kot jih nekateri tu priznavate.

Kar se pa pilatusov tiče, niso to neka huda bojna letala, so pa odlična trenažna letala in tudi Hrvati se učijo na pilatusih, preden piloti sedejo v Mige.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
17758-icon_confused.gif

Ne gre za presežek....ampak za spoznanje da pilatusa mal opremš z elektroniko pa ti naredi isto kot apachi za X mn dnarja
wink-1.gif

Ne ravno inteligetna ugotovitev ampak ze sama primerjava je bolj .... Razlicna platforma, oborozitev, namen uporabe, itd, itd....
Americani so obdobje turbopropelerjev (konkretno btw) preziveli ze pred nekaj desetletij, sej uporabljajo malce vecje igrace. Oni so zadevo konkretno uporabljali na vojnem polju in ni kaj dosti ostalo neznanega. Konec koncev je tudi za SLO Pilutus bil samo faza pred uvajanjem reaktivcev, vsaj tak plan je bil.

O tem kako lahko Pilatus opravi delo Apachija pa ....
stupid-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
od kod ti anektode.. ne vem.... verjamem, da so lahko resnične o teh izgubah amerjev. Možno, da so jim naši vsilili neki svoj način bojevanje, da so se lovili med hribi al pa kaj jaz vem kaj še vse. (se mi je takoj prikazal pred očmi film "partizanska eskadrilja) Sam verjemi, če bi bilo "zares", bi se glede vsiljevanja bojevanja mal spremenilo. Ne pravim pa, da so te naši pilatusi neuporabni. Za slabše oboroženega nasprotnika so super, za boljše pa ....
Če ti povem še jaz neko zgodbo iz Afgani... ! Povedal mi jo je pa tip, ki je bil zraven. Vojak SV. So se v neki vasi skrival Talibi.... so jih z zvočniki na Apačih klicali k predaji v nihovem jeziku. "akdbahale bahla bla bla". Se niso odzvali.... prišli razni F-xx od vsemogočnih amerjev.... zravnal vse skup z zemljo in odšli. Padalo je pa že, ko še letal slišati ni bilo. So kasneje sam preletela območje, da so videli še na lastne oči, kaj so naredil. Tolk o vsiljevanju bojevanja.
Dobro... da jim je raketo zjebal ventilator od WC pa ne bom komentiral.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Glej, saj jaz nisem trdil, da je turbopropelerec superiorno letalo napran F-16...pokazal sem zgolj primer, kako lahko s 'slabšo' oborožitvijo v določenih okoliščinah uženeš bolje oboroženega nespametnega nasprotnika.

aja, tisti, ki je prestrelil stranišče ni bil raketni sistem ampak par protiletalskih topov plus radarja plus nosilna vozna platforma...

evo ga... krivec

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
.

Kar se pa pilatusov tiče, niso to neka huda bojna letala, so pa odlična trenažna letala in tudi Hrvati se učijo na pilatusih, preden piloti sedejo v Mige.
ja... sam Hr-Migov ne bi bilo treba sestrelit... oni sami po delih padajo dol.
hysterical-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
.

ja... sam Hr-Migov ne bi bilo treba sestrelit... oni sami po delih padajo dol.
hysterical-1.gif

to je 30-40 let staro in praviloma slabo vzdrzevano letalo, problemi skoraj zagotovljeni

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
A mladih pilotov nimajo?

Tist mojster je verjetno letel še za NDH.
evil.gif

tudi ce imajo pilote nimajo naleta tko da ... isto velja za druge exYu republike

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
PC9 je ODLIČNO šolsko letalo, ampak to je pa tudi vse. Prva njegova pomankljivost je že rezervoar za gorivo oziroma način kako hrani gorivo v sebi. Dejansko ga lahko z "malim" kalibrom spraviš na tla, ampak kot rečeno, saj ni bil razvit za te namene.

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Saj bi tudi vi imeli manj žrtev in krajšo vojno, če bi poslušali Špeglja in ne Franjota, kater je sredinca pokazal Sloveniji!

Tudi analitiki.

Pozabil sem dodati na prejšnji post
wink-1.gif