Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

netko

Guru
25. jul 2007
7.122
2.436
113
Hrvatom povp. plača in bdp raste samo zato, ker se dovolj hitro odseljujejo in ker vi nepremičnine dol nabavljate bumbarji jamrovski. Se vozim po celi Evropi. Najraje se pripeljem domov. Slovenija je zakon. Trapaste vlade gor ali dol.
Sto ljudi sto okusov, slovenija je lepa, posebna ima svoje care in lepote ampak tudi nekaj teh pa v sloveniji pac ni tako kot Toskana nima Bleda, tako tudi pri nas ni kilometrskih pescenih plaz npr... mene slednje sicer ne ganejo
Najraje se pripeljes nazaj, ker je to tvoj dom, ampak zdej sloveniji pripisovati neke ultimativne nikjer na svetu videne lepote je pa pretirano, saj ce hodis naokoli odprtih oci in srca potem bi bil tvoj dom lahko skoraj povsod in tako kot si se znasel v svoji domovini bi se znasel kjer koli drugje

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.222
3.712
113
41
Lj
50% višje cene v 3 letih.

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Morski.hr, je število turistov močno upadlo, saj naj bi cene v treh letih zrasle za kar 50 odstotkov. Tudi turisti se zaradi tega jezijo, vrstijo se negativne ocene, so citirali britansko revijo Express.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
478
348
63
Spomnim se, recimo pred 10-15 leti, so imeli lokalni prodajalci sadja na Hrvaškem tako ugodno domače sadje, da smo iz njega na veliko pripravljali marmelado.

Sedaj pa razen kruha večinoma vse pripeljemo s seboj, ali pa gremo enkrat tedensko v 45 min oddaljen supermarket po hrano. V lokalni trgovini so cene v povprečju 30-50 % višje kot v SLO in se ti zdi malo neumno vse skupaj.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.996
1.850
113
Iskajoč brata
Eh, že zadnjih 3, 4 leta se tukaj v junijo menimo iste teme: Hrvati so podražili in da je 0.5% slabšo predsezono kot lani. Pa da bo letošnja sezona jih udarila po prstih zaradi cen... to se še ni naredilo, pa tudi letos se pomoje ne bo... vsaj kar sem videl za prvega maja...
Se je pa tudi pri nas spremenilo.... sem v zadnjih letih postal pašteta turist... pivo čez 4€, sladoled od 3.5 do 5€... preveč cenim svoj denar, da ga takole trockam... bar imam na plaži, vendar se je učil pri "uradnih avtoservisih", stanovanje imam 50m od plaže, tako da je če želim pivo in sladoled na plaži, ni računice..
En obisk bara na dan je okvirno 15€ za 4 osebe... če to pomnožin s celim dopustom nanese pribl. 250€

aljoman

Majstr
16. dec 2013
3.220
-1.413
63
Pomoje je najbolj da ste doma, ker doma je senčka je klima je bazenček, pa pivo iz hoferja... Ni da ni. Ko j.ebe morje, še dopusta ni treba vzet.

Mal heca no, res vsako leto ista debata :cool:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.900
4.339
113
... pred 10-15 leti, so imeli lokalni prodajalci sadja na Hrvaškem tako ugodno domače sadje, da smo iz njega na veliko pripravljali marmelado.
....
Sedaj pa so cene v povprečju 30-50 % višje kot v SLO in se ti zdi malo neumno vse skupaj.
Dobro da se vam 15 let nazaj ni zdelo neumno ko je bilo tako zelo ugodno, da ste na veliko kupovali "za marmelado"

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.360
1.311
113
A imajo Hrvati kakšno statistiko o distribuciji porabe po kategorijah turistov?
Ker se mi zdi, da se turisti vedno bolj "razslojujejo".
Število nočitev jim dvigujejo "pašteta" turisti, ki jih je procentualno vedno več, dejansko porabo pa ustvarjajo z ekskluzivnimi in dragimi lokacijami z majhnim % turistov.
Se mi zdi, da je včasih bila le malo bolj rnakomarna porazdelitev "porabe".

• Všeč mi je
Reactions: sad

kajn

Guru
5. okt 2007
2.996
1.850
113
Iskajoč brata
Saj tukaj ne smemo kriviti Hrvatov samih... recimo kampi v Istri že dolgo ni Hrvaški... in privijajo cene dokler gre... in še vedno gre, ker sem slišal da so nekateri kampi že zabukirani v glavni sezoni...

tomi

Guru
1. sep 2007
19.004
10.131
113
MB
pa saj ne "privijajo" cen, pač cene grejo gor z razvojem države, in zdaj pač pri njih plačuješ podobno kot si 20 let nazaj v bolj mondenih središčih.

nam je pač to čudno, ker mi pač odrast.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.758
6.948
113
Če smo skromni, lahko ravnotako uživamo :)

1749543931696.jpeg

Saj sem napisal, sprijaznimo se, revčki smo. Ravno ta vikend potujem v Austrijo.... ja niso Hrvati dragi, samo mi imamo male plače. V AT najt ugodno prenočišče je kar misija nemogoče.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
478
348
63
Dobro da se vam 15 let nazaj ni zdelo neumno ko je bilo tako zelo ugodno, da ste na veliko kupovali "za marmelado"
Objektivno gledano so lokalci takrat sadje in zelenjavo imeli (pre)poceni, zato smo nabavljali dodatne količine za ozimnico. Sadje pri poletnih 30+ ºC tudi nima neke strašne obstojnosti in bi se delala škoda ;) Da bi to nosil s sabo od doma, ni nikomur padlo na pamet.

Danes pa so šli s cenami v drug ekstrem. In "iz inata" prinesem od doma še trajno mleko, ker je nekaj 10 centov cenejše po litru.

Saj pri trajektih podobno, včasih je bil voznik avta vključen v ceni. Nič več (ja, vem, že dolgo nisem bil na trajektu, pa me je lani presenetilo).

Pa da ne bom samo jamral: od najdražjega prispevka na nepremičnine (5 €/m2 v dotični občini) in turistične takse imamo tudi ostali nekaj. Razpadajočo plažo so sicer pustili razpadati, so pa zrihtali marino za petičneže in prepovedali plavanje v tem delu zaliva.

dask

Majstr
21. sep 2023
610
681
93
Glede na dogajanje ta vikend in včeraj po cesti nazaj iz Istre težko rečem, da je kakšen upad. Kamp je skoraj poln, pa je začetek junija. Lani ni bil. Po cesti je pa itak no-comment.... bomo videl konc sezone, ko bodo številke uradne.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Samo Svoj

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.079
2.473
113
Pomurje
Če smo skromni, lahko ravnotako uživamo :)

Poglej priponko 99346

Saj sem napisal, sprijaznimo se, revčki smo. Ravno ta vikend potujem v Austrijo.... ja niso Hrvati dragi, samo mi imamo male plače. V AT najt ugodno prenočišče je kar misija nemogoče.
Še kar z glavo skozi zid? Če imaš premalo plačo je traba menjat šiht, delat več ali izbrat cenejšo destinacijo.
Še najboljše pa je živeti po svojih zmožnostih.

Danes bi vsi 4x na leto potovali, delali pa 6ur na dan. Od tod tudi ideja o participaciji delavca pri dobičku.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: jest5 in Samo Svoj