Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.544
7.186
113
Ekonomijo trga očitno redko kdo razume.

Kot so razložili v Mercatorju: mi imamo majhno tržišče. zato se ne upamo izpogajati za ceno :valjamse:

Ampak HR tržišče je 2x večje od našega - pa so cene še višje?

1738051582923.png

1738051634797.png

• Ljubezen
Reactions: LarryClay

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.289
1.410
113
Kot so razložili v Mercatorju: mi imamo majhno tržišče. zato se ne upamo izpogajati za ceno :valjamse:

Ampak HR tržišče je 2x večje od našega - pa so cene še višje?

Poglej priponko 96403

Poglej priponko 96404

Radenska ima pri nas ime, je cenjena in se pije. Tam je pa le ena izmed mnogih, zato bolj ugodna, privlacna cena.

Nakupujem v Avstriji in tako prikazovanje je izkljucno za pumpanje folka. Dolocene stvari so tam ceneje, dolocene pri nas. Imas pa veliko boljse akcije cez mejo, to pa ja.

Kot zanimivost. Ker sem iz Prekmurja, smo pred leti hodili enkrat mesecno cez mejo na madzarsko v nabavo. Praski, kozmetika, te stvari. 30-50% ceneje. Zdaj? Cene so drazje od nasih. Njih je inflacija pa res ubila.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.341
3.943
113
Toliko, da vskočim: cena litra vode (sicer mineralne) je primerljiva (no skoraj) z litrom mleka.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.757
6.522
113
Ekonomijo trga očitno redko kdo razume.
V tem primeru bi morala imeti Lidl in Hofer daleč najnižje cene, ker naročajo za celotno verigo po vseh državah. Razen hrane, ki je nekaj kupujejo tudi lokalno in prodajajo pod svojimi znamkami.

Širitev EU pomeni pač povečanje števila kupcev (večinoma) nemških trgovskih verig.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.071
6.270
113
Ni res. Pobrskaj še malo zakaj je temu tako
Izgovore lahko iščeš in iščeš, razlog pa je lahko samo daljša transportna pot. Pa še ta se pokrije z nižjimi stroški poslovanja, plač ipd. Seveda po preteku amortizacij poslovnih prostorov. Vse ostalo je nategovanje, tudi pod pretvezo tvojega znanja ekonomije.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.564
5.126
113
Toliko, da vskočim: cena litra vode (sicer mineralne) je primerljiva (no skoraj) z litrom mleka.
To je bilo že v SFRJ. Oziroma takrat so se kmetje pritoževali, da za vrednost prodanega litra mleka ne morejo kupiti litra radenske za špricar. V trgovini je bilo mleko vseeno verjetno dražje, čeprav je bilo pakirano v polivinilaste vrečke. Odkupna cena mleka je sedaj med 45 in 50 centi, radenska v steklenici pa par 10 centov več. Tako da so se razmerja nekoliko ohranila. Cena vode v maloprodaji je najbrž malo zrasla. So se pa povečale tudi davčne obremenitve plač, podjetij, kar se pri daljši verigi pozna.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.621
3.987
113
To je bilo že v SFRJ. Oziroma takrat so se kmetje pritoževali, da za vrednost prodanega litra mleka ne morejo kupiti litra radenske za špricar....
V polnilnici mineralne vode Costella v Kostelu so lani zaradi visokih cen elektrike zaustavili 90 odstotkov proizvodnje. V času nižje tarife so napolnili le toliko vode, kolikor je bilo nujno za ohranitev koncesije za črpanje vode.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.341
3.943
113
Ti imaš srečo, da krave za izdelavo mleka ne rabijo elektrike. Ok, tebe košta le dogovorjena obračunska moč.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.077
3.759
113
Ti imaš srečo, da krave za izdelavo mleka ne rabijo elektrike. Ok, tebe košta le dogovorjena obračunska moč.
Vrag je v detajlih, ko vseeno rabiš elektriko, da do teh 500 litrov mleka prideš :) Na roke vsak dan bi bila bolj težka. Petrolu je celo uspelo, da mi je obračunal dogovorjeno obračunsko moč za december 17 kW v prvem bloku, čeprav naj bi bila glede na portal moj elektro 16,1 kW. Ampak ok, itak bom slej ko prej pririnil na 17 kW tudi prvi blok. Znanec s pivovarno že razmišlja o 100 kW bateriji, letos mu je zmanjkalo 15000 kWh in še zmeraj ni dobil obračuna od Gen-i.