hitrost povezave?

22. jul 2007
13.583
1.767
113
124
Zdaj smo končno dobili optiko in imam preko lokalnega operaterja hitrost 10/10 - tudi po speed testu, zanima me pa zaradi česa pride pri downloadanju torrentov, da se mi hitrost dl in tudi ul dvigne kot npr. na sliki, da ne bo pomote me samo zanima in nisem prav nič jezen
grin1.gif

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Tvoj DL je odvisen od UL ostalih uporabnikov. Vsi ostali ki že imajo naložene paketke podatkov ki jih ti rabiš ti jih bodo posredovali, ampak po maksimalni hitrosti njihovega UL, seveda pa je treba računat na to, da oddajajo tudi drugim uporabnikom, se pravi ni cel upload namenjen tebi.

Zakaj pride do nihanj? Lahko da jih v tistem času oddaja datoteko več, lahko da jih prejema manj, lahko oboje. Lahko se zgodi, da si ti "edini", ki mu naprimer manjka le še prvih 20% datoteke, vsi drugi, tudi tisti ki še vedno downloadajo pa imajo ta del že prenešen in ti lahko takrat vsi posredujejo tisti del = višja hitrost. Seveda velja tudi obratno.

Gal1

Pripravnik
19. okt 2013
82
0
6
To stalno niha.

Jaz imam 100/20, pa več kot 4 MB/S downloada še ni bilo, uploada pa ne več kot 0.250 MB/S.

Download niha stalno. Vsaj prvih 10 minut, potem pa kakor mu zapaše. Pade tudi na 25 KB/S.

Vidim, da ti je že iMM bolje razložil.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Glede na to, da si povezan na 48 seederjev in 2 leecherja, bi rekel da imaš nastavljen limit 50 povezav na torrent. Povečaj na recimo 200 pa bo že boljše. Pri višji cifri je večja verjetnost da ti router zmrzne, ampak tam do 1000 mislim da še ne bi smelo biti težav.

22. jul 2007
13.583
1.767
113
124
OK to s torrenti da niha mi je nekako jasno, edino to da imam linijo 10/10 me malo bega, ker prej po bakru sem imel 10/1 hitrost in takšna točno je bila tudi na speed testu in tudi pri dl in ul pri torrent programu
sprasujem se.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Si ziher, da imaš 10/10 linijo? Ker tebi je šlo do 6500kB/s, to je linija 60/XY. Jaz imam recimo 10/1 in mi pride do 1200kB/s.

Lahko daš še sliko speedtesta?

Flash

Pripravnik
5. dec 2009
575
2
18
Vidim, da je samo SouthPark uspel pravilno razbrat kaj se dogaja s tvojim prenosom
smile-1.gif
:p

@Gal1 Na taki povezavi kot jo imas ti, bi ti morao vlect dol torrente z najmanj 10 MB/s, vsaj tiste z dovolj sejalci. Sem imel tako dl linijo in je slo se malo vec. Poklici svojega ponudnika pa jim zagnjavi
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Pri optiki sem že od več kolegov slišal da jim vleče hitreje kot plačujejo linijo. En kolega plačuje 100/25, dejansko pa ima 100/60.
Zgleda da jim omejevanje linije ne deluje najbolje
grin1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Speedtest ti vedno pokaže 10/10, torrenti pa to hitrost tudi presežejo? Si e probal kak torrent, ki ni s slovenskih trackerjev? Mogoče jim ne deluje omejevanje znotraj lastnega omrežja, ampak samo "navzven"? In če imaš v torrentu par peerov, ki so v istem "internem" omrežju operaterja, zadeva preseže reklamirano hitrost? Samo teorija...

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Še ena možna teorija... mogoče ne znajo omejevati več različnih povezav. Zato speedtest, kjer je ena TCP povezava, deluje z deklarirano hitrostjo. Torrenti, kjer je pa N povezav, pa s toliko višjo hitrostjo. Probaj več speedtestov vzporedno in seštej rezultate...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Še ena možna teorija... mogoče ne znajo omejevati več različnih povezav. Zato speedtest, kjer je ena TCP povezava, deluje z deklarirano hitrostjo. Torrenti, kjer je pa N povezav, pa s toliko višjo hitrostjo. Probaj več speedtestov vzporedno in seštej rezultate...

To zelo dvomim. Namreč na Layer 3 (nivo paketov in routing) se ne vidi kateri seji pripada določen paket. Za kaj takega bi potreboval deep packet inspection, kar pa mislim da ne izvajajo na celotnem prometu vseh strank.

Hitrost povezave se da zelo enostavno omejiti, to znajo delati že navadni SOHO routerji (funkcionalnost QoS). Če ima kdo kakšne inside informacije, lahko mogoče bolj natančno razloži zakaj zadeve ne delujejo kot bi morale. Ampak uporabnikov to itak ne moti
grin1.gif