Hiša prevelika

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ja vemo, da ti bi, zato pa je dobro za duševni mir vseh, da jo ne kupuješ. ;) :)

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Legaliziraj zadevo in temu primerno izpogajaj nižjo ceno, z banko se dogovori (z obstoječo ali drugo). Cenilec komplicira. Ne računaj preveč na tale zakon, ker se ga čaka že veliko let.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Hiša je glede na to kaj nudi dost ugoden nakup
Zadevo bomo legalizirali ža radi ljubega miru, problem je ker bo to to trajalo sigurno par mesecev, kar pa ne mislim čakati. Lastnica bo sedaj uredila lokacijsko + arhitekta, ostalo bo ostalo meni, se bom pa seveda probal izpogajati še za kakega jurija nižjo ceno.
Sicer se sam sprašujem ali se mi sploh splača iti v to legalizacijo, glede na to da ni sosedov okrog + da ima večina starejših hiš v sloveniji isti problem.

Največji problem je tukaj seveda cenilec, sicer bi hišo že kupil, tako da sedaj čakam če jih bo zadovolilo mnenje arhitekta, sicer bom moral menjati banko

• Všeč mi je
Reactions: yamahafazer

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Lahko greš na sparkasse, tam imajo internega cenilca ki sploh ne gre na teren, praviloma.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
No ta je še najboljša. :) :)

Drugače smo mi pred pol leta jemali na Intesi pa so bili najugodnejši, pa tudi komplicirali niso prav veliko.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.284
810
113
Na Abanki tudi ne komplicirajo preveč glede cenilca. Imaš overjene cenilce. ki ponavadi pošljejo svoje "pripravnike" na teren, ki samo pogledajo grobo ali hiša tam res stoji in če je tok in tok vrrta in dovoza. V neke detajle kok je vsaka soba velika pa namembnost prosotorv s esploh ne spuščajo. Še posbeje pa si dal 40% lastne udeležbe. Menjanj banko oz. zateži na obstoječi, da boš menjal pa mogoče popustijo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
tole s cenilci je drugače malo tako malo onako. oceni, kot banka želi imam občutek. oziroma se sprehaja po mejah tolerance svoje stroke bomo rekli.

jaz sem imela samo parcelo pa me je vprašal koliko krede hočeva. pol je pa najbrž še banka dala žegn in spisanih imam ene 20 strani, kako je vse skupaj vredno ravno prav čez 50% želene krede, da je za ziher. To so bili cajti, ko so bile banke ostre, pa so tudi po 50% zahtevale lastne udeležbe, da je šlo lepo skozi. No pol ko je pa bajta stala, je pa prišel geodet s tistimi svojimi GURSovimi tabelcami. Tle je bila pa želja malo drugačna, vse je shramba za krompir pa garderoba pa tak. In na koncu je vrednost pol manj. Ne vem kaj so sosedi čaral, ker imajo za 2/3 naše hiše pa za 2/3 parcele pa po gursu 5/4 naše cene. res je pa 4 leta mlajša hiša, ampak daleč od pasivne gradnje vendarle. To bo kdo povedal od nepremičnnarjev povedal, ali je važno ali ne, v cenilčevem poročilu zelo...

in od tod zgoraj "nasvet", da se menja banka. Menja se tudi cenilec z njo, pa lahko tudi referenta povprašaš že takoj kako je s tem. Ne misli, da če ne boš povedal, da bo sfalil. On ali pa cenilec. Vrašanje je samo, kako pomembno se mu bo to zdelo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
odvisno od referenta najbrž. saj tudi oni niso iz lune padli, drgač. Vsaj z mojim sva se kar lepo pomenila (pa na kaki drugi banki tudi), kaj bo in kaj ne bo "važno".

jello

Guru
22. sep 2008
10.136
3.880
113
Nič ni na uč in nič ni odvisno od referenta. Banka ima jasne kriterije kdaj zahteva oceno cenilca in kdaj vrednoti sama, po internih tabelcah.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.843
6.506
113
pol sem bila pa samo jaz našemu cenilcu tako zelo všeč, da je ocenil kot sem rabila. tudi to je variatna, zakaj ne :p ali pa je nemari bajta toliko vredna, to je pa sploh top!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
pocast , ti je že nekdo vse obrazložil. Če je kaj dozidek, ga lepo legaliziraj, kot si že rekel in to je to. Seveda, kolk razumem, si z vsem ostalim zadovoljen.
To si pa naj preberejo vsi, ki ste odpirali teme in vprašanja npr: "ali rabim gradbeno za dozidek? " alter pametni odgovori so pa bili " ne rabiš. če nobeden ne vidi".

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Tu ne gre za "dozidek" - prizidek, ampak za v osnovi povečano gradnjo, kar bi lahko rešili s spremembo GD, že takrat.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.112
5.033
113
Nuku`Alofa
Če je res cenilec izjavil, da malo preveč komplicira, jaz to razumem kot "malo mi pomagaj, pa ne bom toliko kompliciral"...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Zdaj že preveč ljudi v verigi ve za to - to se rešuje ob prvem ogledu lokacije na 4 oči.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ker imam pri banki odprt premium paket, sem šel tudi na to žogo, če mi lahko referentka pomaga, pa je rekla da nima vpliva, ker to rešuje zunanja firma.

Sicer ne vem za ostale banke, vendar NKBM in zadevo rešeno tako: Pošljejo ti cenilca, ki vse premeri in oceni, nato pa to pošlje v Maribor na revizijo, torej imajo double check, oni pa dajo ali ne dajo žegna. Tole se je zgodilo pri meni. Ocenil je dovolj, nato je pa dal v opombo da je hiša večja kot je po načrtih in bi bila potrebna legalizacija. Zatem so na reviziji zavrnili...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Pozabi na NKBM, ko si enkrat zavrnjen ni več šans.

Še en nepomemben dejavnik: kdo plača cenilca? Seveda ti! In tvojo plačano cenitev je brez tvojega dovoljenja poslal na Banko? Al si slučajno sam dovolil tako cenitev s to opombo?