Hja glej, ti si me primerjal s ciganom. Očitno je to tvoj domet razumevanja situacije. Če te je pa zmotilo, ker si res čisto vseh transakcij ob vsem kar moram vedeti in razmišljati na kmetiji ne zapomnim do pike natančno pa se ti globoko opravičujem.
Saj nisem nikoli zanikal, da smo jih dobili. Dobi se marsikaj ampak generalna primerjava je pa taka, kot, da bi tebi, ki bi delal npr. 4000 km mesečno z avtom država častila en tank goriva. Saj pomaga ampak ravno toliko, da se imajo potem taki kot si ti o čem pogovarjati v stilu... poglej ga, država mu je dala. Včasih bi bilo morda bolje, da država ne bi dala nič, naj pusti sektor, da propade, narod pa se bo za hrano že znašel kakor se bo vedel in znal, če se ne bo pa pač tough luck. Vsaj ne bo treba brati enačenja s cigani.
S tem, da bomo delali še naprej se lahko ti tolažiš, jaz nisem takšen optimist. Sicer bo pa čas pokazal.
Tako ti bom rekel,... Ko so kmetovali naši starši, so iz 1 njive površine približno 1 HA prodali kumino in si z plačilom kupili novo samonakladalko SIP 19. Danes je najmanjša primerljiva nakladalka glede na velikost kmetije od 50.000 EUR navzgor, traktorji ustreznih moči pa od 100.000 eur navzgor, s tem, da so se nekateri samo v zadnjem letu podražili za več kot 15.000 eur.
Misel na kakršnokoli modernizacijo kmetije z novejšimi stroji sem že davno opustil saj smo že dolgo v situaciji, ko v 40 letih delovne dobe ne moreš iz 1 ha zemlje (ko odračunaš vse stroške in prišteješ morebitne subvencije) dobiti toliko, da bi si lahko kupil eno nakladalko in situacija gre zgolj in samo zmeraj na slabše. Kmetije se s propadom manjših sicer večajo ampak če ti nimaš za investiranje boš dolgoročno v vsakem primeru propadel.
Druga težava tukaj pa je, da tvoji otroci vidijo, da praktično nimaš prostega dneva, vse kar dobiš porineš v kmetijo in medtem, ko njihovi sošolci in prijatelji potujejo in uživajo bi oni morali pomagati na kmetiji. Kako boš dandanes takšnega mladega zadržal na kmetiji, s kakšnimi sladkimi obljubami? Ti časi so mimo. Po moji sicer nestrokovni oceni bo v Sloveniji v naslednjih 20 letih propadlo vsaj 40 - 50 % kmetij in to tistih pravih kmetij, ne tistih, ki samo vlagajo gerke, delamo pa drugi (po moje je takih vsaj kakih 20.000).
Nekoliko na boljšem so tisti, ki delajo storitve, saj se s tem zaenkrat še zmeraj da kar nekaj dodatno zaslužiti ampak je morala za to kmetija imeti že kar nekaj zgodovinske podlage.