hidrofor

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
8
38
Rogaška Slatina
Sprašujem zato ker imam HIDROFOR, sestavljen iz tristopenjske črpalke, inox posode, na tej posodi ja pa tlačno stikalo zelo staro, pa mi tudi nagaja, počasi bo treba menjati.

Ta je že zelo star, štela se pa z vijakom in zateguješ te vzmeti.

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
8
38
Rogaška Slatina
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tlačno stikalo je tovarniško nastavljeno, vendar se mu lahko parametri tudi po potrebi spremenijo glede na sistem, ki ga polniš z vodo. nekako tako kot sem zgoraj opisal.

Razlike od tovarniških nastavitev so lahko ogromne, npr. pritlična hiša ali dvoetažna hiša. Tudi želja po višjem pretoku vode se lahko delno rešuje s povišanim tlakom (če črpalka dovoljuje ...), itd.

A mi lahko daš kako povezavo od takšnega tlačnega stikala

I

Izbrisan uporabnik #9334

Oh, tristopenjska črpalka ti da 3 - 5 barov.
smile-1.gif
Spodobna zadeva.

Jaz sem takrat dal Kloecknerjevo stikalo in še danes deluje brez "diranja". Samo takole na 2 - 3 tedne moram tlačno posodo izprazniti, da si pridobi nov zrak za ekspanzijo.
Morda imam malce premajhno glede na pretok, pa dušo bi bilo fino, če bi imela. Postavil sem pa zadevo 87. leta.

Ne vem, kaj se danes kupuje za ta namen, verjamem da je tega "cel hafen". Takrat je bil Kloeckner - menda kar edini in tudi
zmaga.gif
.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem dal na vrhu in spodaj ventile za oddušnik in izpust. Odprem, da se posoda izprazni in zaprem nazaj. Sistem imam na 5 do 6 barov.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Eden je z drugi brez dodatne kapacitete vode (rezervoarja v katerem je zrak).

Če rabiš npr. za zalivanje vrta vzameš brez rezervoarja (vklopi se vsakič ko rabiš vodo) za hišne inštalacije je boljenvzeti s posodo...tu se porablja voda, kimje v posodi...ko le te zmanjka se vklopi črpalka in nafila nazaj posodo (pri tej opciji imaš manjše število vklopov črpalke, kar pride prav npr. če uporabljaš tovrstni sistem tudi za pranje rok...da se ne vkapljamza pol litra vode po 20 x dnevno..plus vse ostalo).

hermann

Guru
19. mar 2014
9.738
6.635
113
kaj je pa "tlačna črpalka za vodo"? je to isto kot preprost hidropak? mi te reči niso čisto nič jasne, rabil pa bi nekaj švohnega in simpl (12v) za parkrat na leto

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Fantje, fantje ce boste tako zagnali hidrofor v delovanje ne bo iz tega nic in se vam bo vklapljal non stop.
ta zagon sem ze enkrat cisto podrobno opisal da stvar normalno deluje.Da vas malo spomnim da je treba preden spustis vodo v posodo to napolniti z zrakom , zal sedaj nimam razpredelnice koliko barov , mislim pa da za 180 litrov 3 bare, tlacno stikalo si pa nastavis po zelji izklop in vklop.Ce ne verjamete spustite iz hidropaka zrak pa probajte kako deluje.Vem pa da Lentermovi hidroforji imajo prilozeno tabelo kolko zraka nafilati , odvisno je vse od volumna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hidrofor, hidropak sta sesalni črpalki..po domače: črpalka je nad nivojem vode. Vse skupaj je omejeno (s fiziko) na nekje 7 metrov sesalne višine...torej je črpalka lahko do največ 7 metrov nad gladino vode.

Tlačna pa pomeni da je črpalka v sami vodi in zgolj poriva vodo navzgor (pod nivojem vode).take imajo gasilci za poplavljene kleti da jih vržejo v vodo in izčrpavajo vodo...ali za črpanje podtalnice na večjih globinah al to so noro drage zadeve.

Tako da...odvisno kaj rabiš.

Če maš občasno za kako zalivanje...vzami nekaj za 70 eur v bau bau...gor prklopiš šlavf...ko rabiš vklopiš, ko ne rabiš izklopiš. Če bi rad nekaj več komoditete dokupiš tlačno stikalo da se vklopi sama ko odpreš šlavf.
Potem samo paziš da je zalita z vodo ob daljši neuporabi, ter da prek zime spustiš vodo ven...

Recimo:

http://www.bolha.com/stroji-or...clct=1431473387

hermann

Guru
19. mar 2014
9.738
6.635
113
hm... obstajajo navadne tlačne črpalke in obstajajo potopne tlačne črpalke... tiste prve izgledajo čisto tako kot hidropak in imajo tlačno stikalo. mogoče je hidropak in "navadna" tlačna črpalka eno in isto, ne vem.

recimo tole izgleda taprava reč, ampak zame veliko premočna, rabim nekaj za 12v in gledam take zadeve, ki so primerne za avtodome. ne rabim za zalivanje vode ampak za polnjenje wc kotlička in poganjanje tuša parkrat na leto na vikendu.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.738
6.635
113
te navadne pretočne črpalke po mojem niso to kar rabim...

tole recimo?

da avtomatično začne črpat, ko odprem pipo... no saj tako si predstavljam, da bi tale morala delat

I

Izbrisan uporabnik #9334

Probaj Elektronabava Črnuče. Ali Elektrobum Šentjur (ne vem od kod si doma?)

Ne vem točno kje - evo še en dokaz, kako je Slo v tehniškem smislu potonila 91. leta.
rolleyes-1.gif
, najpomembnejša stvar na svetu.

Nazadnje uredil moderator: