hidrofor

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Ima kdo kakšno shemo priklopa črpalke na hidrofor oz. kako bi moral izgledati priklop pravilno?

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
To ta zadnje.
Sicer sem že našel.
Me pa zanima naslednje, če ima kdo črpalko elko VCE 55 T3: kako se obnese takšna črpalk, koliko časa lahko teče na suho (se pravi, da ni v celoti zalita) oziroma kakšne poškodbe je pričakovati, če laufa vrez vode (ne v smislu 5 minut ampak recimo pri ponovnem zagonu po montaži).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
itak moraš poskrbetid anikoli ne lavfana prazno...za to ima na vrhu vijak, preko katereganaliješ noter vodo. Na sesalnem delu pa daš na cev protipovratni ventil, ki preprečuje da voda odteče nazaj v rezervoar/štirno ter s temd elovanje na suho.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
To ta zadnje.
Sicer sem že našel.
Me pa zanima naslednje, če ima kdo črpalko elko VCE 55 T3: kako se obnese takšna črpalk, koliko časa lahko teče na suho (se pravi, da ni v celoti zalita) oziroma kakšne poškodbe je pričakovati, če laufa vrez vode (ne v smislu 5 minut ampak recimo pri ponovnem zagonu po montaži).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
To ta zadnje.
Sicer sem že našel.
imajo starši nekaj podobnega, bi moral preveriti oznake.
Najprej bodo najbrž šle lamele papa.
Starši imajo preko T kosa priklopljeno črpalko. Dol je vodnjak, vodoravno črpalka, navzgor pa dober meter cevi, preko katere zalivamo črpalko. Zaradi velike sesalni višine je včasih malo težje dobiti vodo, ampak....

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
vsi pa ste pozabili napisati da rabi v hidrofor nadrukati zrak into toliko... ovisno od velikosti hidroforja drugače ne dela pravilno

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Toliko da izkoristi volumen posode. Ampak to ga očitno ne zanima, skrbi...
Zrak je stisljiv, voda skoraj da ne.
200l hidrofor ”brez zraka” lahko sprejme pri razliki tlaka 2 bara samo nekaj litrov vode
wink-1.gif
pri optimalni količino zraka pa skoraj 100 l vode recimo.
Boš ti opisal kako spraviti optimalno količino zraka v njega?
Imam eno prakso pa ne vem če je skladna s teorijo.

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Toliko da izkoristi volumen posode. Ampak to ga očitno ne zanima, skrbi...
Zrak je stisljiv, voda skoraj da ne.
200l hidrofor ”brez zraka” lahko sprejme pri razliki tlaka 2 bara samo nekaj litrov vode
wink-1.gif
pri optimalni količino zraka pa skoraj 100 l vode recimo.
Boš ti opisal kako spraviti optimalno količino zraka v njega?
Imam eno prakso pa ne vem če je skladna s teorijo.

zrak spraviš v hidrofor samo z kompresorjem
vsa druga navodila koliko zraka mora biti v njem pa so zraven hidroforja ,saj pravim koliko zraka mora biti v njem pa je odvisno od volumna. Glih sedaj sem bil pri eni stranki ki ji ni hidrofor več delal ,crknila pumpa ,sam jo zamenjal in nafilal zrak v hidrifor .

pozdrav.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Ponavadi vržejo navodila v smeti pred embalažo. Kaj šele da bi jih našli po x letih ob menjavi črpalke. Še nas smo dolgo z nožno pumpo filali hidrofor...
Jaz sem naredil tako:
1.Zapomnil pri katerem tlaku se ti vklopi črpalka (recimo 2 bara).
2. Iz hitroforja točil vodo tako dolgo dokler je tekla, hkrati pa filal zrak na malo manj kot se vklopi črpalka. Ko je prišel zrak na pipo, sem nehal. Tlak v tem trenutku je moral biti manjši kot ob vklopu črpalke. Recimo 1,8 bara.

Mislim da je dovod v hidrofor višje kot odvod.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Ni problem v rezervoarju, problem je samo v pumpi, ker čisto navadni pecikl od pumpe iz bau...sranja za 50 eur dela ko šus in polni hidrofor bp, pumpa za 330 eur pa ne potegne. Sumim, da je prvi zagon delala na suho in so šle lamele papa.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Ni problem v rezervoarju, problem je samo v pumpi, ker čisto navadni pecikl od pumpe iz bau...sranja za 50 eur dela ko šus in polni hidrofor bp, pumpa za 330 eur pa ne potegne. Sumim, da je prvi zagon delala na suho in so šle lamele papa.

problem je prvi zagon to sigurno !
ne moreš kar tako priklopiti rezervarja in punpe jo zalit in dela vse bp.
tu imate nekateri neznanje kar vpliva na pravilno delovanje celega kompleta

pozdrav.gif

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Kako pa se pravilno zalaufa "prazen sistem" ?

Imaš hidrofor z rezervarjem 100L, prazen. Kako sedaj štartat zadevo da bo delal pravilno?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Gox pravi:
Kako pa se pravilno zalaufa "prazen sistem" ?

Imaš hidrofor z rezervarjem 100L, prazen. Kako sedaj štartat zadevo da bo delal pravilno?

najprej napolni črpalko z vodo in jo prezrači da ti potegne vodo iz studenca.
ugasni črpalko nafilaj zrak v hidrofor in stvar zaženi ,nastvi še tlačno stikalo da se ti vklopi črpalka tam nekje pri 2 barih in izklopi pri 4 barih ,vmes pa pusti saj eno pipo odprto da nastaviš vklop tlačnega stikala ,pipo zapri in nastavi vklop tlačnega stikala. to je vsa umetnost

pozdrav.gif

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Hvala,

nisem vedu kdaj je treba zrak v hidrofor napolnit ... sem nastavljal vklop črpalke, ker mi je vklapljala malo prenizko (malo pod 1,8) pa mi je potem pritisk preveč padel pred vklopom. Zdej pa deluje nekje med 2 - 3,8 bara.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Mene pa zanima, če lahko kar direkt na odvod hidroforja priklopim gardenine gibljive cevi? Najprej bi direkt na odvod hidroforja pritrdil gardenin vmesni člen (ki ima na obeh straneh navoje), debel 1 col, nato pa bi na ta člen pritrdil gardenin univerzalni priključek za cevi. Nanj bi nato priključil 1/2 cola debelo gibljivo gumijasto cev...

Torej, ali lahko direkt na odvov hidroforja povežem s plastičnimi priključki (gardena) ali je bolje na vodovodne cevi in normalno zidno pipo? Ali je problem, če se odvod iz 1 cola z-oža direkt na 1/2 cola?

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.206
723
113
Kar naenkrat se je hidroforju malce "zmešalo". Prej je delal tako, da ko si odprl vodo je voda nekaj časa tekla in potem se je vklopila črpalka in delala nekaj sekund. Recimo ene 6-7, mogoče še kaj več. Zdaj se pa vklopi takoj in dela manj kot sekundo, pa ne, pa se po dveh sekundah spet vklopi ... Kazalec na nanometru ma skače kot nor. Sploh ni nekako zveznega merjenja.

Koji mu je ? Vse skupaj pa staro komaj leto in pol !!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Zmanjkalo ti je zraka v hidroforju. Zrak je stisljiv, voda pa ni(če jo primerjaš z zrakom, sicer je) . Ko nimaš nič zraka v njem je enako kot bi imel samo črpalko pa nekje na cevi tlačno stikalo.
Na pumpo zrak v njega. Kako velik je?

Nazadnje urejeno: