Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Odgovor na to vprašanje ni prav enostaven. Ko se jeseni začnejo nižati temperature in slabšati svetloba, to tudi za rastlino pomeni, da gre v hibernacijo.Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Katera sorta pekočih feferonov je najbolj primerna za celoletno sobno nego? Sprašujem, ker imam željo imeti neke feferone stalno v stanovanju in jih skušati oblikovati v bonsai obliko. Bili naj bi kar se da majhni in da bi bili plodovi na voljo skozi celo leto.
Torej lahko kar pozabiš na stalno neke plodove, saj je to skregano z logiko življenja. Rastlina, ko dozori seme, je svoje poslanstvo opravila in lahko propade, oziroma gre v hibernacijo do naslednjega ciklusa.
Glede prakse pa izkušnje kažejo, da je nekako najlažje prezimiti čilije iz vrste pubescens, se pravi kake rocoto in podobne, zato, ker tudi sicer prihajajo iz okolja (Andi), kjer so bolj ekstremne razmere. Razmeroma dobre so tudi Chinense (npr. Habanero) zaradi svoje dolge rastne dobe. Vrsta Anuum (tabasco, in podobne) pa najslabše saj že ime vrste napeljuje, da so to v osnovi enoletnice.
Če ga boš imel izključno noter, bo mogoče verjetnost večja, kar se preživetja tiče, vendar bo najbrž zaradi pomanjkanja svetlobe ravno tako pozimi problem. Da bi pa obiral plodove celo leto pa kar pozabi.
A ja pa še to. Dlje, ko pustiš plodove na rastlini, slabša je verjetnost, da bo preživela. Torej čimprej pobrat plodove, ko so zreli in rastlino čimbolj obrezat, odstranit vse odmrle dele (liste, veje). S tem spodbujaš novo rast.
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Odgovor na to vprašanje ni prav enostaven. Ko se jeseni začnejo nižati temperature in slabšati svetloba, to tudi za rastlino pomeni, da gre v hibernacijo.Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Katera sorta pekočih feferonov je najbolj primerna za celoletno sobno nego? Sprašujem, ker imam željo imeti neke feferone stalno v stanovanju in jih skušati oblikovati v bonsai obliko. Bili naj bi kar se da majhni in da bi bili plodovi na voljo skozi celo leto.
Torej lahko kar pozabiš na stalno neke plodove, saj je to skregano z logiko življenja. Rastlina, ko dozori seme, je svoje poslanstvo opravila in lahko propade, oziroma gre v hibernacijo do naslednjega ciklusa.
Glede prakse pa izkušnje kažejo, da je nekako najlažje prezimiti čilije iz vrste pubescens, se pravi kake rocoto in podobne, zato, ker tudi sicer prihajajo iz okolja (Andi), kjer so bolj ekstremne razmere. Razmeroma dobre so tudi Chinense (npr. Habanero) zaradi svoje dolge rastne dobe. Vrsta Anuum (tabasco, in podobne) pa najslabše saj že ime vrste napeljuje, da so to v osnovi enoletnice.
Če ga boš imel izključno noter, bo mogoče verjetnost večja, kar se preživetja tiče, vendar bo najbrž zaradi pomanjkanja svetlobe ravno tako pozimi problem. Da bi pa obiral plodove celo leto pa kar pozabi.
A ja pa še to. Dlje, ko pustiš plodove na rastlini, slabša je verjetnost, da bo preživela. Torej čimprej pobrat plodove, ko so zreli in rastlino čimbolj obrezat, odstranit vse odmrle dele (liste, veje). S tem spodbujaš novo rast.
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Pol ti praviš da bi mi Habanero lahko uspel kot "bonsai" in bi imel trgatev večkrat letno?
To je to.Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Presadi jih, nimaš kaj, drugače ko bodo velike jih daj par v lonce ostale pa na njivo, saj boš naslednjo sezono nove skalil.Citat:
Uporabnik matt pravi:
Imam pa eno težavo in par vprašanj.
- Iz predvčerajšnjim na danes so se mi pri sadikah začele pojavljati "gummi bear" glive. Zadeva zgleda dosti nagravžno, očitno so bili trosi v šotnih tabletah. Primer ene izmed sadik, kjer poganjajo te jebe je spodaj. Kaj storiti? Malo "oladim" z zalivanjem?
- V naslednjih dneh nameravam šotne tablete presaditi v lončke in jih zasuti s pravo zemljo. Ti lončki verjetno ne bodo zadnji in bom opravil še eno presajanje, ko bodo sadike malo bolj konkretne.
- Zadnje presajanje: Zaenkrat se mi še ne sanja čisto, kje bom imel končne sadike. Na voljo je navadna njiva in en rastlinjak. Najraje bi rastline pustil v loncih, samo me glede na velikost lonca in količino sadik (40-50) malo skrbi strošek loncev. Kakšne lonce /tip& velikost/ svetujete?
Hvala za vse nasvete in LPM;
Letošnja zimska sezona
Okus in pekočnost dokaj solidna, glede na to da so plodovi dozoreli preko zime
to je to.Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Pusti jih skupaj, ko jih boš presajal jih daj v vodo, da se zemlja lepo "odlušči" potem pa vsako sadiko posebaj.Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Mam eno vprašanje za stručkote. Letos sem prvič sam posadil iz svojih semen. Ker nisem nič kaj pazljivo delal s semeni čez leto (eno sorto sem mel izluščeno pol leta na omari, drugo in tretjo sem izluščil iz slabo sušenih in znotraj rahlo plesnivih čilijev) sem bil malo skeptičen o uspehu. Pa sem kupil komplete v hoferju in na njih je pisalo, da naj dam po dva ali tri semena v vsakega. Zdaj so pa kar vsi vzklili
A je boljše, če povsod populim ven, da ostane samo eden, ali jih lahko kar pustim skupaj?
Takole so pri meni skalili po 4 tednih Monkey face-i za njih sem najbolj vesel, ker so fenomenalni feferoni.
Takole pa nastaja Habanero iz uspešnega umetnega oplojevanja(že tretji plod)
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Pol ti praviš da bi mi Habanero lahko uspel kot "bonsai" in bi imel trgatev večkrat letno?
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Kdaj je najbolj primeren čas da se iz lončkov odstrani folijo? Nekaj semen je že vzklilo do višine cca 5cm, vlage pa je na foliji še dovolj. Prostora do folije še morda 1cm.
Gre tu bolj za "filing" ali obstaja kako nepisano pravilo?