Habanero feferoni

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Ker od letosnje letine nic nebo me zanima ali ma kdo slucajno link do ebaya kjer bi prodajal kaksne mlete cilije mocneje od habanerotov tolk da si sam kaksno olje naredim ali pa samo za posipanje.

zdaj sem sele vido tvoje sporočilo...jaz ti jih lahko kar precej odstopim če rabiš...moja drev rodi kot nora in ne folgamo jest sproti ...mam pa red savino, samo se vmes najde tudi kaki manj hudi vmes pa kaki extremno hudi.

javi na PM
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Jaz pa bi mel nekaj semen za drugo leto . Ti javim podatke na zs, če jih maš kaj na zalogi
smile-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Tole z gretjem olja ok, ampak sam sem turka na kebabu vprasal k ma fajn pekoce olje pa je rekel da to nic ne segreva ali prekuhava.
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Preberi si citat na prejšnji strani. Too cold...

Si vprašal turka, kaj da not v olje? Kaj če da samo nekaj kapljic 5mio močnega ekstrakta??
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Splošno o čilijih in njihovih zdravilnih učinkih.

Citat:
Nekateri jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi jih iz istega razloga ne prenesejo...

A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je „kriva“ za to, da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj.

Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih

Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.

Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.

Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu

Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.



Zaviranje raka prostate

Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina.

Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.



Zniževanje visokega krvnega pritiska

Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.

Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.



Blaženje vnetij

Ker zavira tvorbo substance, ki je povezana s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.



Olajšanje pri črevesnih boleznih

Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.



Pomoč pri hujšanju

Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da „kuri“ maščobe.



čili za srce

Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. (Foto: iStockphoto)



Zaščita za srce

Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kaažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.




Vzgoja domačih čilijev

Čili je splošno zdrava zelenjava, zato je skrajni čas, da ga na domačem vrtu, v okrasnem loncu ali na terasi vzgojimo tudi sami. Z vzgojo sadik začnemo v marcu, pri čemer seme posejemo v lončke in jih postavimo na toplo okensko polico. Kot paprike ima rad toploto, zato ga na prosto sadimo maja, ko je že dovolj toplo, spravilo pa lahko pričakujemo od julija do oktobra.

Za rast potrebuje zemljo, bogato s kalijem, medtem ko ne smemo pustiti, da bi se prst preveč izsušila, niti ne smemo pretiravati z namakanjem. V vročem in sušnem obdobju z zalivanjem preprečimo odpadanje nedozorelih plodov.
Zrele pekoče paprike

cheer.gif
 

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Evo. Takole zgleda moja dzungla. Mogoče so rastline malo preblizu, a vseeno dobro uspevajo. Torej, vzgojili smo, čeprav mi je današnji prepih v nevihti zlomil eno rastlino. Plodovi počasi dozorevajo. Sedaj pa nastajajo dileme.

1. Kdaj pobrati posamezno sorto, trenutno so v dozorevanju Cayenne, Ancho Poblano in Tequila Sunrise?
2. Kaj narediti? Omakce, posušiti za prašek, namočiti v olje? Za omakce nimam nobenega preverjenega recepta. Se omake prekuhavajo? Berem etikete s Čili Pippovih omakic. Sestavine kot so paradižnik, korenje, limeta, kis, sladkor se slišijo OK. Če bi zadeve zmiksal po okusu , kaj menite, bi šlo?
3. Top plodove ohraniti za seme?


1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg


LPM
 

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
še tole pod 4.

Danes sem za degustacijo poskusil čajno žličko Pippove 100% pure nage. Je hudo, ni pa za umret. Zanima me primerjava tega z zaužitjem svežega plodu recimo Bhut Jolokie ali TMS. Kakšne izkušnje?
evil.gif


LPM;
 

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Od najmanjšega Habanero Orange do največjega Habanero Monkey face.
Okusa se kar razlikujeta, Monkey face ima že vonj bolj po papriki, pekočnost je precej manjša in tudi okus je malce manj izrazit, vendar vseeno odličen.


 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Moji so šele zacveteli
grin1.gif
Sem naredil dve napaki letos, ampak klinc, do jeseni bodo pognali, bom pa za drugo sezono vedel, kaj sem naredil narobe.
 

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Živjo.

Prvič se oglašam, glede na zelooo zajetne komentarje pa imam za vas nekaj vprašanj, saj bi mi branje vsega špeha vzelo preveč časa na enkrat.

Torej. Na vrtu sem aprila ali maja posadil dve sadiki nekih pekočih feferonov (dobil sem jih v Pirničah, kjer kupujem tudi ostale sadike za vrt). Zadevici sta lepo obrodili, plodovi so rdeči in zeleni, dolžine cca 20cm. Včeraj sem prvega preizkusil in lahko potrdim, da so zeloooooooo pekoči....
10.gif


Ok, zanima me sledeče:
1. morda lahko kdo ugotovi katero vrsto feferonov imam (v Pirničah nimajo pojma)?
2. kdaj se jih obira? Jest sicer mislim da so ta pobarvani že zreli, za zelene pa nisem prepričan...
3. kako naj jih vložim v kis? Receprov je malo na voljo, če pa sem kaj najdu, so bili pa med seboj tako različni, da sem čisto zbegan.
4. a lahko feferone pri vlaganju prerežem na manjše kose? Velik kozarec za marmelado je pač prevelik, saj sem pod streho edini ljubitelj feferonov in ne bi rad, da se mi pokvarijo, če predolgo čakajo v odprtem kozarcu..





Hvala za pomoč.
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
1. Daj sliko. Če so podolgovati na špic, potem je velika verjetnost, da so cayenne. Caa 50.000 skovilov, kar ni malo v praksi
smile-1.gif

2. Ko se obarvajo, in ko z minimalnim pritiskom popusti pecelj, Torej feferon od spodaj začneš z dlanjo gor obračat, kot da bi ga želel vtrgat, če pecelj popusti, potem je zrel, drugače še ne.

3. Kot da bi vlagal ostalo zelenjavo, predvidevam?!
4. Verjetno lahko.Lahko pa jih tudi posusiš na vrvici, pod stropom, pa potem zmelješ v prah, ki ima kar dolg rok uporabe. Vsaj 1 leto.,
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Prej ni naložlo slik... Zgledajo kot cayenne. Kot kajenski poper, samo ta ki se pri nas prodaja je hudo redčen. Sem pred tedni dobil indijski kajenski rdeči poper z malo pimeta. Peeečee
smile-1.gif


Ebay sploh za tiste, ki ste ostali brez letine. Pa se nabavi olje, se doda prah, se prekuha in voila
smile-1.gif


Okusno in zelo zdravo!!
 

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Hvala za hiter odgovor.

Mnja, pri meni je tako, da imam raje vložene zadeve, prah pa kupim v trgovini in ga potem dodajam pri kuhanju po okusu. Stopnja skovilov mi je pa čist uredu. Unih milijonskih ne bi upal stlačiti v žnable, ker bi pomoje skup padu...

Se veselim še kakega nasveta.
Hvala.
 

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Če je Cayenne lahko primerjaš s to sliko:


Jaz sem prve zrele, rdeče že obral in nekaj tudi pojedel, pekočost... no ja za moj okus blažev žegn. 3,5/10 ne vem. Verjetno nisem referenca.

Prava stvar bodo teli, ki že lepo napredujejo.
1836084-TMS.jpg
 

Priponke

  • 1836084-TMS.jpg
    1836084-TMS.jpg
    180,9 KB · Ogledi: 327

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Sem malo preiskal po netu in zgleda da so res Cayenne. Ok, to zdej vem, manjka mi samo še kak dober in preizkušen recept za vlaganje, ter informacija ali jih lahko pred vlaganjem prerežem na manjše - krajše kose.

Hvala.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Moj jalapeno je končno pognal prve plodove
grin1.gif


Torej bom očitno vseeno letos jedel domače čilije, čeprav sem bil prepričan, da sem vse skup zamudil.