Habanero feferoni

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Citat:
Uporabnik origin pravi:
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Vprašanje za tiste, ki jih zmeljete...Kam jih shranete ? Kar v plastične posode ali pa se dobijo prazni kozarci, kot dobiš v trgovini poper, recimo... ?
Jaz niti nimam teh problemov. Sam sem jih nazadnje mlel predlani in sicer za dve tisti steklenicki, v katerih obicajno prodajajo zacimbe.
Eno sem nesel starcem, druge sem do danes porabil samo kaksno polovico, ker je ostro za popi***t. Mlel sem pa Habanerote, Jolokio in nekaj Sweet & Hot.

Se nekaj, jih je ze kdo vlagal namesto v kis, v olje? Meni kislo ne sede prevec, pa bi letos mogoce raje tako probal... Zanima me, ce so okusni in ali bi vlagal sveze, polsuhe..?
Lansko leto sem jih jaz vlagal v olivno olje! Naseckal sem česen in nekaj čilijev, dal v posodice, notri potem zložil kar cele čilije in prelil z oljem, segretim na cca.80 stopinj. Zaprl, dal v ogreto pečico za nekaj minut in to je to!
Čiliji so fantastični, olje pa je tudi super, peče ko hudič, uporabljam pa ga za dodajanje na pice, testenine,omake, v glavnem, dajem na vse!!!
shocked-1.gif

Sem pa že posejal robo za novo letino, jo bo dovolj za par let, če vse rata!
cool-1.gif

Bom drugič nekaj slikic nalimal!
zmaga.gif
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Zakaj ne, če imaš prostor. Jaz imam letos v načrtu zmleti ali zdrobiti vsaj dva kozarčka za začimbe, dobra dva litra pekočega olja, nekaj posušit in seveda za sprotno konzumacijo na roštilijadah.
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Pismo ste me čist zagrel za tele feferone. Me že kar mika, da bi si na šihtu nasadil en lonček. Lokacija in klima jim bi bila pomojem všeč
smile-1.gif

mene tut, sm si že naroču semena dveh sort prek ebaya
hysterical-1.gif
 

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Nekaj nasvetov – po lastnih izkušnjah, po izkušnjah kolega ki ima mali milijon semen in vrst in pa interneta, kar sem prebral in je smiselno deliti.

1. Setev počasnih bolj pekočih vrst chinense (habaneroti in ostale morilske verzije) je pametno sejat konec decembra oz začetek januarja. Ta semena kalijo kar dolgo 14 dni in več. Seveda odvisno od pogojev.
2. Najbolj enostavno je semena odložit v šotne tabletke, sam imam raje zemljo, mi je bolj pristno.
3. Fajn je da je zemlja oz tabletka skozi vlažna in na toplem.
4. Ko zrastejo klični listi takoj na dober vir svetlobe. Svoje sem dal pod luč (home made)
5. Ko zraste prvi par listov oz drugi, je potrebno presadit… jaz sem bil letos že skoraj pozen, ker so korenine bile že prevelike za setveni plato
6. Presadi se čim nižje, lahko do kličnih listov
7. Če pridejo na rastlino kakšne uši, kar se znotraj zlahka zgodi, špricam s plantelo bioaktiv , po potrebi. Biološki insekticid. Čiliji imajo tudi radi da se jih gnoji.. pač bio gnojila za vrtnine in plodovke.
8. Na vrt bodo šle rastline ko temperature ponoči narastejo vsaj nad 10 stopinj. Nekako konec aprila, bodo romale sadike na vrt. Nekatere bodo verjetno ostale v večjih loncih in bodo služile tudi kot okras.
9. Čiliji se sami oplodijo in se radi skrižajo med seboj, zato je potrebo cvetove,ki bodo služili za semena naprej fizično zaščiti pred vetrom in žuželkami. Nekateri gor šibajo ovitke od tablet (preden se cvet odpre) jaz bom poizkusil letos z vrečkami. Plod se označi in iz tistega (zdrav plod) se izbere zdrava semena za naslednjo kalitev itd. Vse ostalo je tako tako, in čez 2 leti imate nek križanec ali pa nepekoč al neki pač. To je pač cela znanost.
10. Čili tudi prezimi, ponavadi se jeseni dobro obreže, steblo oleseni in lahko zimo preživi v kakšni kleti, baje ne rabi biti niti preveč na soncu. S prezimovanjem in več letno rastjo imajo bolj probleme vrste annum.
11. Letos bom s plodovi naredil prah za posip (to med seboj zmešam razne cayenske čilije, tepine itd, rata dobra mešanca in ne preveč divja – mletje v kavnem mlinčku), habanerote in močnejše čilije bom posušil in prelil z olivnim oljem, vmes še kakšna začimba. Poleg kupa paradižnikov in pelatov bomo še naredili omakce za testenine in tortilje. Njami, komaj čakam. Če bodo zadeve izgledale še estetsko bodo pa še primerne za kakšna darilca.
12. Stekleničke itd lahko kupite v specializiranih čebelarskih trgovinah. Imajo svašta.

Upam, da bo komu kaj pomagalo od tega
smile-1.gif
 

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:

1. Svoje sem dal pod luč (home made)

2. špricam s plantelo bioaktiv

1. Da ti te luči ne uporabljaš za kakšne "druge" rastline ?
wink-1.gif

2. Najbolj bio je da namočiš koprive v vodo čez noč in s to vodo špricaš (jaz nikoli ne kupujem drugih sredstev)
roza.gif
 

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
-če jih pustiš v vodi samo čez noč so za uši in še marikaj!
-če pa jih pustiš kak teden je pa že gnojilo
wink-1.gif
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Kmetje so vedno govorili: Kjer nič ne smrdi, nič ne diši.

Drugače se pa strinjam z Diablom v vsem. Boljše kot v kleti je prezimovanje kje v stanovanju, namesto kake lončnice. Čiliji ves čas cvetijo, oprašiš jih tako, da malo pretreseš rastlino, pa lahko na koncu za silvestra ješ sveže utrgan čili. Le nekaj kapsaicina mu manjka, to seveda zaradi prešvoh sonca...
Glede sort je tako, da pod Capsicum Annum spada tudi paprika, zato to niso ravno najbolj primerni za prezimovanje oz. kot večletna rasttlina. Čeprav pri meni teh težav ni bilo in bo z veseljem živel več let.
Capsicum Chinense so vsi čiliji, ki spadajo med najbolj šarfne... Od Red Thai chili do vseh Habanerotov, Scorpionov ipd.
Capsicum Pubescens pa so t.i. drevesni čiliji, ki pa so daleč najboljši za dolgoročno vzgojo. Najbolj znani pri nas so predstavniki sorte Rocoto. V Sr. in J Ameriki pa jih polnijo z raznoraznimi nadevi, zato bo to letos tudi na mojem jedilniku. Polnjeni Rocoto v paradižnikovi omaki...
 

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
kok casa so uporabna semena?
mam par let stara semena enih par vrst, se splaca to sadit?
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik dufus pravi:
kok casa so uporabna semena?
mam par let stara semena enih par vrst, se splaca to sadit?
Vem za nekaj ljudi, ki so imeli semena, stara preko 20 let (določeno sorto paprike), pa so vzklila... Pogoj pač je, da so bila na suhem.
V vsakem primeru se splača posejat, izgubit nimaš kaj...
zmaga.gif
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Malo pozno sem se tegale lotil ampak nekaj bo sigurno zrastlo.
17758-icon_confused.gif


Najprej sem napojil šotne tablete z vodo:
2012-03-05%2019.48.36.jpg


Potem sem jih preložil drugam, da sem lahko odtočil odvečno vodo, ki je ostala:
2012-03-05%2019.58.57.jpg


Potem sem semena namočil mlačni vodi:
2012-03-05%2020.06.12.jpg


Po dva semena sem dal v zemljo in jih zložil nazaj v rastlinjak. Na sredino sem pa dal kozarček vode za vlago.
V desni rastlinjak sem vgradil še higrometer in termometer. Tudi grelni kabel je že pripravljen za gretje semen.
2012-03-05%2021.20.35.jpg


Analogna higrometer in termometer za v terarij:
2012-03-05%2021.20.53.jpg


Končni izdelek:
2012-03-05%2021.22.39.jpg


Čez ena dva do tri tedne, pa poročam dalje.
wink-1.gif
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Hudo, cel laboratorij.
aplauz.gif

Edino tisti kozarčki me spomnijo na nekaj drugega kot na vzgajanje čilijev.
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Hehe no danes bom med leseno dilo in grelni kabel dal še pluto ovito z alufolijo, ker me malo skrbi, da mi nebi bajta zgorela.
grin1.gif


Posadil sem pa tele:

Habanero Chocolate 425,000 SHU
Habanero - Orange 350,000 SHU
Scotch Bonnet (RED) 100,000 - 350,000 SHU
Twilight 100,000 SHU
Ring O Fire 70,000 - 85,000 SHU
Jalapeño pepper 2,500 - 10,000 SHU
Hungarian Hot Wax 2,500 - 8,000 SHU
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Ja zakaj si pa šel iz down-under naročat, če imaš pa v UK ogromno web štacun in dobiš hitreje kot iz MB v LJ.
grin1.gif