Nekaj nasvetov – po lastnih izkušnjah, po izkušnjah kolega ki ima mali milijon semen in vrst in pa interneta, kar sem prebral in je smiselno deliti.
1. Setev počasnih bolj pekočih vrst chinense (habaneroti in ostale morilske verzije) je pametno sejat konec decembra oz začetek januarja. Ta semena kalijo kar dolgo 14 dni in več. Seveda odvisno od pogojev.
2. Najbolj enostavno je semena odložit v šotne tabletke, sam imam raje zemljo, mi je bolj pristno.
3. Fajn je da je zemlja oz tabletka skozi vlažna in na toplem.
4. Ko zrastejo klični listi takoj na dober vir svetlobe. Svoje sem dal pod luč (home made)
5. Ko zraste prvi par listov oz drugi, je potrebno presadit… jaz sem bil letos že skoraj pozen, ker so korenine bile že prevelike za setveni plato
6. Presadi se čim nižje, lahko do kličnih listov
7. Če pridejo na rastlino kakšne uši, kar se znotraj zlahka zgodi, špricam s plantelo bioaktiv , po potrebi. Biološki insekticid. Čiliji imajo tudi radi da se jih gnoji.. pač bio gnojila za vrtnine in plodovke.
8. Na vrt bodo šle rastline ko temperature ponoči narastejo vsaj nad 10 stopinj. Nekako konec aprila, bodo romale sadike na vrt. Nekatere bodo verjetno ostale v večjih loncih in bodo služile tudi kot okras.
9. Čiliji se sami oplodijo in se radi skrižajo med seboj, zato je potrebo cvetove,ki bodo služili za semena naprej fizično zaščiti pred vetrom in žuželkami. Nekateri gor šibajo ovitke od tablet (preden se cvet odpre) jaz bom poizkusil letos z vrečkami. Plod se označi in iz tistega (zdrav plod) se izbere zdrava semena za naslednjo kalitev itd. Vse ostalo je tako tako, in čez 2 leti imate nek križanec ali pa nepekoč al neki pač. To je pač cela znanost.
10. Čili tudi prezimi, ponavadi se jeseni dobro obreže, steblo oleseni in lahko zimo preživi v kakšni kleti, baje ne rabi biti niti preveč na soncu. S prezimovanjem in več letno rastjo imajo bolj probleme vrste annum.
11. Letos bom s plodovi naredil prah za posip (to med seboj zmešam razne cayenske čilije, tepine itd, rata dobra mešanca in ne preveč divja – mletje v kavnem mlinčku), habanerote in močnejše čilije bom posušil in prelil z olivnim oljem, vmes še kakšna začimba. Poleg kupa paradižnikov in pelatov bomo še naredili omakce za testenine in tortilje. Njami, komaj čakam. Če bodo zadeve izgledale še estetsko bodo pa še primerne za kakšna darilca.
12. Stekleničke itd lahko kupite v specializiranih čebelarskih trgovinah. Imajo svašta.
Upam, da bo komu kaj pomagalo od tega