Greta

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.686
5.865
113
To kar si naštel, jaz v glavnem bolj ali manj počnem že praktično od vedno ampak to ne bo rešilo ničesar. Sploh, ker ogromna večina itak tudi to kar si omenil ne počne. Saj je vse usmerjeno v potrošnjo, tudi s tem, da nam vbijajo v glavo, da bomo z nakupom novega izdelka bolj eko. Vse temelji na kupovanju in zaradi vedno boljšega standarda si ljudje privoščijo več in več udobja, ki pa ne vpliva dobro na okolje. Nič ne pomaga, če se nekdo drži teh 5 točk, ki si jih napisal hkrati si pa kar naprej kupuje nove bazene, klimatskle naprave, trampoline, kavomate, avtomobile, televizije, telefone....pa še ogromno stvari je, ki jih ljudje enostavno sploh ne potrebujemo...., ljudje so obsedeni z materializmom in dejansko želijo imeti vse in vse mora biti perfektno in novo. Tudi razne prenove stanovanj in hiš so čisto nepotrebne. Ne govorim o nujnem vzdrževanju ampak menjavi npr. kopalnice in kuhinje čisto po nepotrebnem samo zato, ker elementi ter pipe in korito niso več modernega dizajna...in podobne neumnosti...
Da ne omenjam miselnosti naročanja in kupovanja poceni trendovskih izdelkov in podobno "saj je tako poceni, da ni panike tudi če jutri to stran vržem" .

V glavnem to strašenje in paničarjenje koristi samo vladam, da lahko v tem imenu zvišajo kakšen davek ali pa si izmislijo še kakšnega novega. Prav tako je pa to voda na mlin korporacijam, saj je to trenutno najboljša marketinška fora. Svoje nove izdelke predstavi, kot zeleno in eko in vsako leto njihov izdelek še "izboljšajo", da je še bolj bolj eko in tako se kupovanje in svinjska proizvodnja ne ustavi....smeti se pa kupičijo. Ker mutava raja nasede, oziroma sploh ne nasede ampak so itak veseli, da lahko spet nekaj novega kupi s čimer se lahko hvali kako je v trendu hkrati so pa še neverjetno ekološko osveščeni in kako veliko so naredili za okolje. Zabit folk.
Ma saj maš prav, samo daleč največ svinjamo z embalažo. Plastenke, polivinil. Pa ajde mi še nekak recikliramo, ampak kam gre to? Predelujemo? Ali v stiskalnice in potem dalje via Afrika? Vmes pa polovico hop v morje...
Kavomat, televizor... glede na volimen je to mala malca proti embalaži.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Pač sem omenil nekaj dražjih najbolj znanih artiklov, ki se jih ponavadi kupi za daljši čas ampak tudi ti niso več za res dolgo, saj hitro pride nov model, ki ga je potrebno nujno imeti. Drgač pa ja, ogromno je izdelkov v plastiki, ki jih dnevno kupujemo. In ogromno je izdelkov, ko si rečeš "WTF" kaj ljudje to res kupujejo... Ravno včeraj sem prvič videl kamenje v cca 20kg plastičnih vrečah. WTF!? Ljudje res kupujejo kamenje v plastični embalaži?!! Pa tega ni malo ampak ogromne količine. Pa še ogromno takšnih bedarij obstaja in prodaja se kot vroče žemljice... In te ljudje so kakor zaskrbljeni za okolje in naravo?! Da crkneš od smeha potem se pa še zjokaš.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Nekaj strani nazaj sem že napisal, kot predlog nekaj takega. Deležen sem bil posmeha, dežurni eko moralneži pa itak tiho, ker njihova rit se pa že ne bo odrekla udobju. Zato, še enkrat vsem. Dokler živimo, kot živimo ne bo nobenih sprememb. Dejansko bi celi svet ubrati nekakšen sistem, kot je na Kubi. Zdaj se vse ustavi in kar imamo imamo. Ne vem, če je kdorkoli pripravljen na to. Ampak edino to bi zmanjšalo smeti in plastiko in smog... Za podnebje pa tudi to ni garancija, da bi se spremenilo.
Se strinjam z vsem kar si napisal, ampak mi ni všeč tvoj ton. Razumem pa tvojo frustracijo, ker enako čutim tudi sam in imam občutek, da se idiokracija že dogaja.

Kot dežurnega eko moralneža si verjetno mislil tudi mene. Nisem se hotel izpostavljati, ker bom za marsikoga tu sedaj izpadel 'čudak' . Sam se ne smatram, da se moram kaj odrekati udobju in 'trpeti' zaradi tega, ker ne konzumiram potrošništva ampak to sprejemam kot način življenja.

Tudi sam vozim 14 let star avto in je edini pri hiši.
Živi v malem bloku na srečo ob gozdu in lahko bi rekel, da živim v gozdu, tako kot si me označil ;-) (oziroma kamor si me podil).

Telefon sem zamenjal z novim, ko sem nehal dobivati varnostne posodobitve. Namensko sem kupil znamko Fairphone, ki nudi šest let podpore za posodobitve in omogoča menjavo-popravilo posamezne komponente in omogoča menjavo operacijskega sistema. Kljub temu da bi za ceno tega lahko dobil dva ali tri 'kitajce' z boljšimi performansi.

Televizor sem prodal pred 15 leti
Najmlajše hlače, ki jih nosim so stare 11 let (pazi to 100% bombaž brez elastena), Jakna, plašč in vetrovka so stari 15+ let.
V zadnjih petih letih sem od oblek kupil dva puloverja, nekaj mikic.
Smuči in wakeboard imam isti že dvajset let, ravno tako gorsko kolo. Na smučarskih palicah še vedno piše made in Yugoslavija.
Večina hrane ki jo kupim je na lokalni tržnici, ki je organizirana 1x na 14 dni od lokalnih kmetov. Ostalo dokupujem v trgovini prednost dam izdelkom, ki so pridelani bolj prijazno do narave oziroma imajo čim manj embalaže. Če se le da kupujem lokalno.

Z avtom vozim po avtocesti med 110 - 120 km/h (tako da imam na daljših potovanjih porabo okoli 5l/100 km)
Ja hodim na dopuste. Živim in obnašam se podobno kot doma. Če imam najet apartma si tudi na morju ne prižigam klime. V bistvu si klime ne prižgem, ker želim doživeti poletje in tople kraje v vsej svoji veličini. Če grem v hotel pa izbiram med tistimi, ki se gredo vsaj malo bolj trajnostno ali 'eko'

Z letali ne potujem.
Aja pa z mrzlo vodo se tuširam.

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.367
10.640
113
ja to je lepo, če bi vsi tako živeli, jih pač 50% več ljudi nima več kaj delat...bodo brali knjige? živeli od lufta? ...tu je problem. Demografska bomba v obliki brezposelnosti v sekundi 20.
Pač 90% ljudi je nekreativnih, brez hobijev in ne ve kaj bi sami s seboj.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Ampak trenutno ti viški dejansko proizvajajo smeti.

Ukinitev potrošništva ne pomeni nujno, da bi se končala vse gospodarska aktivnost ali da bi ljudje nehali delati. Namesto tega bi se lahko družba premaknila k bolj trajnostnim modelom gospodarstva in potrošnje, ki bi bili manj odvisni od stalne rasti in brezglavega potrošništva.

V takšnem scenariju bi se lahko poudarek premaknil s kvantitativne rasti (povečanja količine blaga in storitev) na kakovostno rast (izboljšanje kakovosti življenja, zdravja, izobrazbe itd.). To bi lahko pomenilo, da bi se več vlagalo v sektorje, kot so zdravstvo, izobraževanje, obnovljiva energija, ekološko kmetovanje in drugi "zelene" industrije, ki prispevajo k trajnostni prihodnosti.

To bi lahko privedlo do prestrukturiranja delovnih mest, z več možnostmi za delo v sektorjih, ki so usmerjeni v trajnost in skupnost. Prav tako bi se lahko spremenilo, kako družba vrednoti in nagrajuje delo - na primer, delo, ki prispeva k skupnosti ali okolju, bi lahko bilo bolj cenjeno in bolje plačano.

Poleg tega bi lahko postalo bolj pomembno priznavanje in podpiranje dela, ki ga trenutno pogosto prezremo ali premalo cenimo, kot je nega za druge, pridelava hrane na lokalni ravni in prostovoljno delo v skupnosti.

Seveda bi takšne spremembe zahtevale velike strukturne spremembe v naših gospodarskih sistemih in bi bile verjetno zelo zahtevne. Toda te spremembe bi lahko bile potrebne, če želimo oblikovati bolj trajnostno in pravično prihodnost.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.367
10.640
113
ja, prepričaj zdaj ljudi, da bodo namesto v tovarni (pritiskali na gumbe, avtomatizacija itd), z motko harali po njivi 8 do 12 ur, da bo za kruh in nič več ;)

• Haha
Reactions: trance0

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Človeštvo je cca 200 let nazaj doseglo prvo milijardo. Da smo dosegli dve milijardi smo potrebovali dobrih 120 let, za tretjo milijardo smo potrebovali samo še dobrih 33 let,.....

Uglavnem, od 1 do cca 10 milijard bomo po projekcijah potrebovali cca 250 let.

Uglavnem od "nastanka" do prve milijarde smo potrebovali ocenjeno 200.000 let. Od prve milijarde do 10 milijard pa "samo" 250 let.

Medtem ko ima razviti svet demografsko krizo se človeška populacija nezadržno veča.

Neomejena rast na omejenem viru je pa iluzija. Da ne omenjam razvoja. Sicer je "super" da imamo na voljo vse in to kadarkoli, v zdržno pa ni. Morda smo med zadnjimi generacijami katerim je to omogočeno in normalno.

• Všeč mi je
Reactions: bizi

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.800
5.914
113
Ta novica ni z Rusije, Kitajske, Severne Koreje, itd. Je z Nizozemske, najbolj "woke" države na svetu

Policija na Nizozemskem je aretirala 1579 okoljskih protestnikov, ki so v soboto zaprli avtocesto A12 v Haagu.

sad

Guru
24. avg 2007
21.015
9.661
113
Seveda, vsi ti bodo “pomrli”, bili izgnani v Sibirijo ali se znašli v Bakhmutu v mesoreznici.
IDENTIČNO.

• Ljubezen
Reactions: LarryClay
2. jul 2020
5.016
6.548
113
Punce so bile kar razuzdane :evil:

1685280722794.png

Ne razumem pa namena protesta. So proti fosilnim gorivom, torej, vsi na sončne panele in EVje za 40 jurjev+ (oz. Dacie Spring)?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.800
5.914
113

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.686
5.865
113

Jane Fonda blames 'White men' for climate crisis, calls to 'arrest and jail' them

Jane Fonda blamed men - and racism - for climate change during a conversation at this year's Cannes Film Festival, arguing that without the patriarchy, the crisis allegedly of epic proportions would cease to exist. "This is serious," she said Saturday.

SmartSelect_20230602_072333_Samsung Internet.jpg

Ni videt da bi živela pod slamnato streho z solarnim črnim bojlerjem za tuširat na vrtu.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.957
10.691
113
kod Džej-Zija

Lep dokaz, kako malo dejansko vemo o podnebju in mehanizmih, ki ga poganjajo. Ni vsako segrevanje nujno antropogeno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska

Lep dokaz, kako malo dejansko vemo o podnebju in mehanizmih, ki ga poganjajo. Ni vsako segrevanje nujno antropogeno.
Pa si prebral članek do konca?
“On the face of it, these results seem like good news – Thwaites Glacier was able to regrow from a smaller configuration in the geologically-recent past. However, our study shows that this recovery took more than 3000 years, in a climate that was likely not as warm as what we expect for the coming centuries. If we want to avoid the impacts of sea level rise on our world that will result from continued retreat of the West Antarctic Ice Sheet, that timescale is far longer than we can afford to wait.”
Pa zelo verjetno, da se ledenik ni stanjšal v 30 letih, če je za obnovitev potreboval 3000 let.