Ozelenitev ni ravno samo trosilec je treba zemljo prej še vsaj malo dvigniti in pri nas je trenutno edini stroj za to plug. Torej mi preostane samo ali kupim gruber in sejalnico ali pa orjem in sejem, oboje je povezano s kar precej stroški, v katere bo očitno treba zagrizti.
Me pa veseli, da se je našel vsaj nekdo toliko pameten, da je umaknil določbo o obveznem oranju ozelenitev, torej lahko sedaj posejem ljulko in inkarnatko, jo spomladi enkrat pokosim in gor s koruzo, ter upam na najboljše. Je strošek, je ozelenjeno amoak vsaj nekaj hrane za živino ostane.
Nekaj let nazaj smo dejansko celo delali tako, da smo jeseni posejali travo, jo naspomlad pokosili in potem posejali koruzo, vendar smo to nehali prakticirati, ker smo imeli potem zaradi pozne setve koruze hude težave s sušo.
Par minut nazaj mi je celo nekdo zaposlen na kombinatu dejal, da boš strnišče lahko predelal z gruberjem, ne boš pa ga smel preorati, zdaj če to drži ali ne pa ne vem.
Tole o plačilih za peso mi ne rabiš niti razlagati, mi smo jo vsa leta sejali, celo peš smo jo nosili iz njive, ko je bilo premokro, zadnje leto ali dve pa je nismo sejali, ker smo morali pripraviti hrano za krave. No so jo pa tisto odločujoče leto sejali vsi tisti, ki je prej nikoli niso, ker so bili očitno obveščeni o točno tem, kar ti omenjaš. Večina teh ljudi sicer že leta in leta ne obdeluje več zemlje, so pa z veseljem vlekli ta plačila vse doslej, država pa ni naredila popolnoma nič, da bi se to preprečilo. Še sedaj se nekateri oklepajo gerkov ravno zato. Nekateri so z 5 ha zemlje dobili polovico tega, kar sem jaz dobil za 27 ha, potem pa delaj z veseljem.
Jaz od biodiverzitete prahe ne morem živeti, živim od tega, da kolobarim z 7 kulturami in skušam od tega preživeti. Prazna zemlja za biodiverziteto pa je zame samo strošek. Naj se dovoli vsaj setev metuljnic, ki so ravno tako dobre za zemljo. Tole pišem iz njive, kjer ravno pripravljam za setev krmnega graha, zelo hvaležna rastlina.
Nekaj je s temi analizami da bi moral za kopop imeti analizo ob oddaji vloge, v zakonu pa je zapisano, da analize narejene pred 1.7.23 ne bojo veljavne. Meni pa na prevzetih gerkih manjkajo analize.
Ne razumem; nimaš pluga? Drugače strnišče poseješ s trosilcem in malo zabranaš pa je.
Ta s kombinata je najbrž malo pomešal zadeve.Ja, ni veliko informacij prišlo do vas kmetov, sem že rekel zadeve se ta trenutek še finiširajo, pa smo pred kampanjo. To je nevzdržno za vas in tudi za nas. Strnišče za ukrepe (SOPO, KOPOP) se pravi za dosevke se komot preorje. Prepoved oranja je samo v varovalnih pasovih, pa še za to je za letos majhna izjema, plus se pripravlja sprmemba uredbe, ki bo dopuščala pripravo zemljišča za setev dovoljenih rastlin v varovalnih pasovih.
Sem že zapisal da se Komisija, se pravi Bruselj (in Slovenija se načelno strinja s tem) zelo zavzema za varovanje narave. To je potem okvir za tvoje delovanje znotraj SKP. Tako to je.
Tole z analizami tudi meni ni čisto jasno, je pa tako kot sem povedal prej; je nekaj zmešnjave z veljavnostjo analiz. Kolikor vem kolegica na KOPu to rešuje kolikor lahko v korist kmetov. Je pa spet tako; gre za prostovoljen ukrep, ki ti ga ni treba vzeti, če ti povzroča več težav kot daje koristi.