Greta

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.559
3.074
113
Čaki malo. Človek dela in je priden, ti se pa temu delaš norca. WTF! Si ti tudi ena takih ki misli da mleko v hladilniku zraste? Pusti človeka naj dela, če dela na kmetiji še bolje. Če bi pa kdaj bila na kmetij, bi bila seznanjena kako si nekdo z 30 kravami lahko privošči dopust. Pa ne zaradi finančnega stanja. Drugje je problem.
Ni mislila nič slabega.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.415
3.721
113
FqXniyIXwAE8IZ0.jpg

boljši svet
FqcGgOnWwAQVOH2.jpg

FqcMVFAX0AEbGMh.jpg

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.013
5.645
113
Sam na sliki pa vsi z obrazi ki vejo da so se zaj..... v trenutku ko se je kramp vanjo zapičil :D

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.806
6.481
113
Ogromna razlika je med tem ali se ukvarjaš s prirejo zelenjave, kjer je veliko fizičnega dela, ravno tako tudi prireja mleka (kar imamo mi, ni za robota), potem so recimo manj intenzivne dojilje, reja bikov je tudi nekje tam oz. še manj, najmanj intenzivna pa je pridelava poljščin, ker se da večino rešiti s stroji. Nismo ravno najmanjši, delam malo čez 40 ha, nekje polovica tega je najem, pa nekje 60 glav živine vse skupaj. Je pa pač veliko ročnega dela, ker smo na večje začeli komaj leta 2000, ko je oče izgubil službo in enostavno ni financ, da bi nabavili stroje za pomoč in uredili hleve tako, da bi bilo manj dela.

Stric ima mlekarice. Tvoj rang. Malo vec ha, priblizno enako zivali. Onidve kmetiji pa bikce. Je eden izmed zetov z bikci predlagal malo, da bi se malo bolj modernizirali, ampak ni interesa. Ko bo nova generacija prevzela, pa mrbit bo...

Res pa kmetje niso izjema. Tako kot vsak, ki kaj zacne na svoje, mora skorajdane puf vzeti in vse kar s tem pride. Kmetijstvo je veliko bolj sigurna panoga, kot marsikatera druga, ampak vem, puf je breme in stres...

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.559
3.074
113
Stric ima mlekarice. Tvoj rang. Malo vec ha, priblizno enako zivali. Onidve kmetiji pa bikce. Je eden izmed zetov z bikci predlagal malo, da bi se malo bolj modernizirali, ampak ni interesa. Ko bo nova generacija prevzela, pa mrbit bo...

Res pa kmetje niso izjema. Tako kot vsak, ki kaj zacne na svoje, mora skorajdane puf vzeti in vse kar s tem pride. Kmetijstvo je veliko bolj sigurna panoga, kot marsikatera druga, ampak vem, puf je breme in stres...
Res je. In ob trenutnih obrestnih merah mi na kraj pameti ne pade, da bi karkoli več kot je res nujno investiral, ker vprašanje, če bo za mano tole sploh še kdo prevzel. Če pa morda birokrati kdaj pridejo k pameti, za kar je izjemno malo verjetnosti in nehajo vsakih par let sprejemati nove in nove omejitve ter obveznosti, ki mi samo povečujejo stroške in jemljejo čas, potem pa so še neke možnosti odprte.

Trenutno je precej aktualna tista, ki zapoveduje, da je že za osnovni prejem neposrednih plačil potrebno zagotoviti 80% pokritost njiv čez zimo. Stari ljudje so zmeraj govorili, da mora gola zemlja premrzniti, da koruza dobro raste, sedaj so pa neki novi časi.
Drugi biser v novih pogojih so pa neproduktivne površine, ki zapovedujejo, da moraš imeti 4% površin neproduktivnih, torej recimo lahko imaš travo, ki pa je ne smeš kositi, obenem pa ne smeš pustiti, da zraste plevel. Pri meni to nanese čez hektar. Bedarija na bedarijo, se vidi, da nam te zakone pišejo okoljevarstveniki in ne strokovnjaki za kmetijstvo.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Res je. In ob trenutnih obrestnih merah mi na kraj pameti ne pade, da bi karkoli več kot je res nujno investiral, ker vprašanje, če bo za mano tole sploh še kdo prevzel. Če pa morda birokrati kdaj pridejo k pameti, za kar je izjemno malo verjetnosti in nehajo vsakih par let sprejemati nove in nove omejitve ter obveznosti, ki mi samo povečujejo stroške in jemljejo čas, potem pa so še neke možnosti odprte.

Trenutno je precej aktualna tista, ki zapoveduje, da je že za osnovni prejem neposrednih plačil potrebno zagotoviti 80% pokritost njiv čez zimo. Stari ljudje so zmeraj govorili, da mora gola zemlja premrzniti, da koruza dobro raste, sedaj so pa neki novi časi.
Drugi biser v novih pogojih so pa neproduktivne površine, ki zapovedujejo, da moraš imeti 4% površin neproduktivnih, torej recimo lahko imaš travo, ki pa je ne smeš kositi, obenem pa ne smeš pustiti, da zraste plevel. Pri meni to nanese čez hektar. Bedarija na bedarijo, se vidi, da nam te zakone pišejo okoljevarstveniki in ne strokovnjaki za kmetijstvo.
V bistvu so najverjetneje v ozadju strokovnjaki za mednarodno trgovino. Vse se dela na tem, da EU pod krinko "okoljevarstva" nebi sama pridelala zadosti hrane. Uvoz bo pa najcenejša roba pridelana na najcenejši možen način... Nekaj podobnega se plete kot na področju energetike.

80% pokrovnost je en velik mimosun po mnenju velike večine kmetov. Največji problem pa je, da še nihče ne zna v detalje povedati kako naj bi zadeva zgledala. Kaj je OK in kaj ni. Osnovne zadeve so preveč splošno napisane. Vsekakor tako kot se večinsko trenutno razume predstavlja bistveno večjo porabe energije, večje sušenje zemlje spomladi (slabši vzniki) idealno množenje nekaterih škodljivcev (koruzna vešča recimo je dobila free) kot v ustaljeni praksi. Sploh v delih države kjer je prek zime več padavin. Nekaj na poprek ni bilo še nikoli dobro.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.559
3.074
113
Bo najbrž res tako. So pa lonček očitno pristavile tudi semenarske hiše, drugače si je težko predstavljati take butaste pogoje. Vsi bojo imeli kaj od tega, mi bomo pa delali in izpolnjevali obrazce.

Nasplošno ni popolnoma nobene logike, da se denimo na teh (neproduktivnih) površinah ne bi zasejala pšenica, hektar je nanese kakih 6 do 7 ton. Kar precej kruha. Dejansko ti s takimi ukrepi prepovejo pridelovati hrano, jeseni ob žetvi bo pa spet kmet kriv, ker je tona pšenice 330 EUR.