"goljufije" s hrano

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Mogoče bi lahko tole postala sticky tema...

saj nas že TOLIKO proizvajalcev hrane "prinaša okoli" oz. po domače goljufa. Naprimer, kako:
- zdrava je Nutela
- perfektna je rama in kako nam pomaga

Danes sem recimo naletela na tale članek: Deset najpogostejših goljufij s hrano

Verjetno pa ima vsak od vas še kakšno vsaj kolikor-toliko preverjeno informacijo o kakšni zadevi!

roza.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Če imaš možnost, bi lahko tudi skopirala članek, kjer je ZPS testiral "mleto meso", ugotovili so, da le enih par ustreza, vsi ostali pa imajo dosti preveč nekih "dodatkov".

Začuda, ali pa tudi ne, je zmagal LIDLov izdelek domače proizvodnje, bravo!
Pomoje najoboljše še vedno, da rečeš mesarju, da ti zmelje kar sveže meso, vse drugo je spet lahko nateg.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Mogoče bi lahko tole postala sticky tema...

saj nas že TOLIKO proizvajalcev hrane "prinaša okoli" oz. po domače goljufa. Naprimer, kako:
- zdrava je Nutela
- perfektna je rama in kako nam pomaga

Danes sem recimo naletela na tale članek: Deset najpogostejših goljufij s hrano

Verjetno pa ima vsak od vas še kakšno vsaj kolikor-toliko preverjeno informacijo o kakšni zadevi!

roza.gif

Se popolnoma strinjam s tem, da kupujem samo še mleto meso, ki ga mesar zmleje pred menoj iz kosa mesa, ki mu ga jaz določim!

TEST PREDPAKIRANEGA MEŠANEGA MLETEGA MESA

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Recimo "rakove klešče/rakovo meso", na deklaraciji pa mikroskopsko napisano, da se gre za surimi. V gostilnah enako podturijo surimi imitacije kot prave repke rakca
evil.gif

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Na ZPS testu navadnih tekočih jogurtov smo preverili kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 izmed 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro oz. zelo dobro, le eden oceno povprečno. Ponovno se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti – trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bile tudi na vrhu tabele. Slovenci torej lahko izbiramo med kakovostnimi navadnimi tekočimi jogurti.

http://www.zps.si/za-medije/iz...html?Itemid=723

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
mene bi bolj kot podatek da se goljufa zanimalo na kakšen način se goljufa....

nič mi ne pomaga podatek, če vem da se pri olivnem olju (ali katerokoli drugo živilo) goljufa, če ne vem na kakšen način in kako prepoznat goljufijo...
confused-1.gif

članek ne vidim v celoti
frown-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Tisti ki lepite bližnjice, vas prosim, da prilepite celotni članek, ker nekateri nimamo članarine pri ZPS. Tako bodo koristni podatki za vse nas.

Drugače pa tudi mene zanima kako goljufajo z olivnim oljem. Prevsem me zanima kaj dolivajo oziroma kaj vse se prodaja kot olivno olje. Jaz ga večina kupim domačega iz Luna na Pagu, in je svetlobna leta pred trgovinskimi variantami, tudi recimo Geino.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Tudi domačini goljufajo pri domačen olivnem olju. Sem se letos na lastne oči prepričal na Braču. Če ne kupiš od 100% poznane osebe je velika verjetnost, da dobiš razredčeno olje. Redčijo ga pa z navadnim, zvezda oljem. Prepoznaš ga po barvi, ki je svetlejša od čistega olivnega olja. Zato pa ga dajejo v zelenih flašah, da ni tako očitno.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Zanimivo... ker tudi zvezda olje ni zastonj...

Sicer nikoli ne veš, in čistega olivnega po mojem dobiš samo od res dobrega prijatelja ali pa če ga res izpod preše natankaš. Vse ostalo je loterija. Tega, ki ga jaz kupim je precej zelenkasto in po okusu mnogo intenzivnejši od ostalih trgovinskih zvarkov. Seveda tudi tega lahko mešajo, samo po mojem nenju ne v razmerju 50:50, ker bi se verjetno bolj poznalo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Po vonju se ga še najlažje prepozna, če veš kako "vonjati"
wink-1.gif

Ampak olivno je tu še najmanjše zlo, dosti večji problem je goljufija pri "pravi" hrani. Zelo sem presenečen, da se kaj takega pri nas bolj ne kontrolira/preganja/kaznuje...ampak ja, tu se obračajo takšni denarji, da so lobiji takoj zraven...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Tisti ki lepite bližnjice, vas prosim, da prilepite celotni članek, ker nekateri nimamo članarine pri ZPS. Tako bodo koristni podatki za vse nas.

ZPS je brez sredstev države, živi samo od članov, kar jedva da se pokriva za izhajanje revije...

več boš naredil, da se včlaniš, pa boš bral celotni članek
wink-1.gif

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Zanimivo... ker tudi zvezda olje ni zastonj...

Sicer nikoli ne veš, in čistega olivnega po mojem dobiš samo od res dobrega prijatelja ali pa če ga res izpod preše natankaš. Vse ostalo je loterija. Tega, ki ga jaz kupim je precej zelenkasto in po okusu mnogo intenzivnejši od ostalih trgovinskih zvarkov. Seveda tudi tega lahko mešajo, samo po mojem nenju ne v razmerju 50:50, ker bi se verjetno bolj poznalo.

Navadno olje dobijo v refuzi po manj kot 1eur / liter.
Kao OLIVNO olje pa prodajajo po 7 do 10eur / liter.

Potem veš kak dobičkonosen posel je to!!

Prav tako recimo poznam "gospoda", ki v Avstriji kupuje "bučno prgo" (to so bučne tropine, iz katerih so že stisnili bučno olje).
On potem to doma namoči v belo navadno najcenejše olje, še nekaj praži... in potem to stvar prodaja kot 100% domače bučno olje
stupid-1.gif

Tako, da moramo res zgleda pazit na vsakem koraku, če hočemo jest še dokaj normalno hrano
uf-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
No če ne drugega, se največkrat prodaja navadnega olivca kot "ekstra deviško"

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če imaš možnost, bi lahko tudi skopirala članek, kjer je ZPS testiral "mleto meso", ugotovili so, da le enih par ustreza, vsi ostali pa imajo dosti preveč nekih "dodatkov".

Začuda, ali pa tudi ne, je zmagal LIDLov izdelek domače proizvodnje, bravo!
Pomoje najoboljše še vedno, da rečeš mesarju, da ti zmelje kar sveže meso, vse drugo je spet lahko nateg.
Kako si predstavljaš mleto meso ”pol” ceneje od kosa mesa. Nekaj je treba pogruntat.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Barva ne pomeni prav veliko. Recimo jaz olje dobim praktično izpod stiskalnice in je torej pristno, čisto, hladno stiskano. Okus je intenziven, se spreminja od sorte do sorte, odvisno tudi od časa obiranja oljk... še več razlike pa je lahko pri barvi.

Par let nazaj sem za štos preizkusil dve vrsti, mešanica oliv, ampak razlika v času berbe - prvo je bilo intenzivno petrolejasto zelene barve, na prvi uč je barva delovala umetno. Drugo je bilo iztisnjeno iz zrelejših oliv, precej bolj rumene barve, takšno, kot prvo postane v naslednjem letu.

Vse to seveda flaša-ob-flaši, jeseni, frišno, takoj po pretakanju.

Sicer pa takole: cena nikakor ni edini pokazatelj, je pa precej dober. Kar je pod 10€ je fake, ok mogoče to ni prava beseda, vsekakor pa to ni deviško hladno stiskano 100% olivno olje, vsaj ne iz nam bližnjih krajev. Tisto je bližje 15€, kakšna top šit kvaliteta zna bit celo dražja. Jaz ga recimo kurim na veliko (20:1 napram običajnemu a-la sončničmo, repično...), letošnja cena je bila 13,5€, iz hrvaške Istre.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
A pol tudi ZPS ne ve pravilno testirat zadev?

http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/kakovost-zivil/test-ekstra-deviskega-oljcnega-olja.html?Itemid=414

http://www.racunovodja.com/sta/Novica.aspx?id=111376

Med najbolje ocenjenimi olji na testiranju Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) pa so cenovne razlike zelo velike, gibljejo se med 4,60 in 42 evri na liter.

Namreč to olje, ki je tu ocenjeno med boljšimi, se dobi v šparu za ~7€ na liter (ali pa 9 - nisem več ziher), vsekakor pa pod 10€. Torej je "fake" in ZPS ni kredibiln?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:

pri čemer pa se gre vprašati, kdo je večji i.diot: goljuf ali potrošnik, ki jajcem proste reje pripisuje magične lastnosti?

Imajo, sicer ne magično, vsebujejo pa več hranil - rumenjaki. Sicer prideš potem na enako razmerje pri ceni, ali ipak.