Gnide od najemodalcev - ideje?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
1x mesečno? Haha.

Ne se hecat... Kaksen enkrat mesecno... Dvakrat na leto, okay, ja, ampak vseeno - zakaj pa so kavcije? Jaz svojega lastnika nisem v stirih letih enkrat videl - najemnina je ob cajtu, stroski tudi, hvala, lepo se imejte - saj ima dve najemnini v naprej!

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Poznam veliko sklenjenih pogodb, ki vsebujejo točno tako določilo. Zdej se pa lahko smejiš naprej. Še bolj huronsko smešno pa bo, ko bodo najemniki hoteli imeti stalno prebivališče prijavljeno zaradi parkiranja v lj...
grin1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.242
113
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

Kdor neupravičeno vstopi v TUJE stanovanje ali zaprte prostore, ali kdor se na zahtevo upravičenca od tam ne odstrani, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

Če si ti lastnik tega stanovanja, potem to stanovanje tebi nikoli in nikakor ne bo TUJE stanovanje.

Nazadnje urejeno:

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Najemodajalec ima pravico do vpogleda, v kakšnem stanju je njegova napremičnina, seveda po prej dogovorjenem ključu, ki se določi v pogodbi. Če se najemnik že na začetku s tem ne strinja, ne gre v najem, ne pa da cilja na to, kako bo iz zahtev najemodajalca potegnil odškodnino, če se sklicujem na avtorja teme. Se tudi nima na kaj naslonit, če ni sklenil pogodbe. To je kot bi šimfal storitev, katere uporabnik sploh ni.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
v smislu varovanja nedotakljivosti stanovanja je oddano stanovanje za lastnika TUJE stanovanje. nedotakljivost stanovanja uživa najemnik, ki je tudi posestnik stanovanja. nedotakljivost stanovanja je namreč pravica, ki v tem smislu daleč presega lastninsko pravico. pri nedotakljivosti stanovanja gre za pravico do "intime", ki je pač nihče ne more pogaziti z navedbo, da je lastnik.

kdaj in ob kakšnih pogojih lahko najemodajalec vstopi v stanovanje je opisano v zakonu.

če kakšnemu najemodajalcu to ni všeč, naj se pač ne bavi z oddajo stanovanj.

Nazadnje urejeno:

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.134
99
48
Odnos najemnik - najemodajelec ureja Stanovanjski zakon v členih od 83. do 121.
Tretja alineja 94. člena pravi, da mora najemnik " dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno ".
Vsi členi, ki jih tako veselo najemodajalci tlačijo v svoje verzije najemnih pogodb in so v neskladju z določili Stanovanjskega zakona, veljajo približno enako kot nič.
NE MOREŠ se dogovoriti o ničemer, kar je v nasprotju z določili zakona. Drugo so normalni človeški odnosi. Jaz svojega Landlorda pokličem na kofe, večkrat je že bil v stanovanju, ko nikogar ni, ko sem na dopustu, mi pobere pošto in jo vrže v stanovanje... Ampak takih stvari ne moreš tlačiti v najemno pogodbo.

dentex

Guru
20. sep 2007
2.761
655
113
Pic, temu se reče motenje posesti, drugače pa, če maš sklenjeno pogodbo in je stvar legitimna-legalna, se nimajo kaj vtikat v tvoje, pa čeprav je njihovo.

lp D

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Eni očitno živijo v nekem srednjem veku.
A hlapce tudi imajo doma
sprasujem se.gif

Nemara sužnje?

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.386
1.251
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

Kdor neupravičeno vstopi v TUJE stanovanje ali zaprte prostore, ali kdor se na zahtevo upravičenca od tam ne odstrani, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

Po zakonu pa je tuje ... Ker ne gre za lastnino, ampak za to, kdo v nhjem prebiva.

Če si ti lastnik tega stanovanja, potem to stanovanje tebi nikoli in nikakor ne bo TUJE stanovanje.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Poznam veliko sklenjenih pogodb, ki vsebujejo točno tako določilo. Zdej se pa lahko smejiš naprej. Še bolj huronsko smešno pa bo, ko bodo najemniki hoteli imeti stalno prebivališče prijavljeno zaradi parkiranja v lj...
grin1.gif

To velja toliko kot določilo, da ga mora najemnica enkrat mesečno lastniku potegnit.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.093
113
v lokalni ostariji
je tuje stanovanje... tudi ključavnice ne sme lastnik kar prosto po prešernu menjat... je lahko obtožen odtujitve predmetov;)

drugače pa če komu ne paše naj ne oddaja stanovanja...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Popolnoma jasno. Hočem samo reči, da so tovrstna določila nična (in ne morejo biti osnova za krivdno prekinitev pogodbe).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Res so nična, vendar jaz take pogodbe ne bi šel podpisati in se potem prerekati kaj je in kaj ni nično. Enostavno sem tip človeka, ki se mu ne da ubadati z neumnimi.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To je fajn, ampak včasih v življenju je situacija, ko si človek ne more kar tako izbirati sogovornika.

Če je drek na cesti, se tudi jaz obrnem drugam. Ampak če je edini prehod, pač dvignem hlače in probam prit čez s čim manj "škode".

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Jaz imam števec za elektriko in vodo v stanovanju.

In potem grem pač vsak mesec pogledat še porabo elektrike in vode, spotoma pa vidim, če je vse ok.

Problem je v tem, ker težko dobiš normalnega najemnika.

Vsi bi najraje zastonj najemnino, bolj resni bi pa najraje kupili pa čeprav se zapufajo za vse življenje.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Da, 1 x messečno. Vsakič ko prideš po denar vstopiš v flet. Tudi jaz podpiram to, da se bodisi odda zjahan flet brez opreme ali pa dober flet sploh ne odda ali pa se odda v sorodstvu za nizko ceno. Pa naj pametni najemniki spijo v svojih avtih ali hotelih. Oddati super opremljen, vzdrževan flet nekomu, ki ti ga potem uniči, obenem pa ti še pridiga, da nimaš kaj gledati stanja nepremičnine??? F off. Še v hotelu ti sobarica vsak dan prečekira sobo ko jo čisti in bo takojh javila uničenje hotelske lastnine. Pa je tista ssoba v hotelu nekajkrat dražja kot najem fleta. V hotelu plačaš za eno majhno sobo s kopalnico do 10 več v enakem časovnem obdobju kot pri najemu fleta. Pravice pa ima hotel veliko večje po zakonu.

Sem za to, da se pravice najemnikov omejijo. Res so najeli za določen čas nepremičnino, niso pa je kupili in lastnik ima pravico, da zazna poškodbe, uničenje njegove lastnine, Konec koncev je on kot lastnik tudi odgovoren za posledice uničenja lastnine sosedov v bloku kot posledice npr izliva vode, za kaljenje nočnega miru ipd.

Ne vem no. Bojim se, da so prevelike pravice najemnikov eden izmed vzrokov visoke cene najemnin, slabe opreme stanovanj in tega, da mnogi stanovanje imajo pa ga raje ne oddajajo ker se jim za tistih nekaj evrov čistega zaslužka ne splača oddajati. Konec koncev je res. Če zaslužiš na leto 5000 EUR od najemnine in moraš vmes skrbeti za popravila vseh strojev, gospodinsjke opreme, odpravo okvar, beljenje sten, skratka vsega in več, kot če bi sam živel notri, ti na koncu leta ne ostane več kot jurja ali dva čistega zaslužka. To pa za mnoge že ni več toliko veliko, da brez tega ne bi mogli zlahka shajati. Če bi rabili denar bi flet itak raje prodali in denar pametno vložili.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Prejšnjega najemnika , ki ni plačeval več let nismo mogli vržti iz hiše.

Sedaj ima pa elektriko napeljano od mene in, če ne bi plačeval bi zadevo enostavno odklopil in bi bil hitro mir.

Vse položnice plačujem sam, on pa mora dati denar po porabi.

To se mi zdi še najboljša rešitev.