Glukozamin?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
766
113
Pomaga že, čudežev pa vseeno ne dela. Problem bo še to kupiti pri nas...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Pomaga že, čudežev pa vseeno ne dela. Problem bo še to kupiti pri nas...

Jah ne vem, rekel mi je, da je nabavil v lekarni
smile-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
So tut meni svetovali 3 mesečno kuro s tem. Naj bi celo obnavljal hrustanec.
rolleyes-1.gif

Je pa absorcija snovi v kremah in gelih precej manjša kot pri pripravkih katere zaužijemo.
Pa tudi po drugih športnih forumih ga omenjajo. Nekaj že mora biti na tem...
sprasujem se.gif

Primoz

Pripravnik
21. avg 2007
120
0
16
Nova Gorica
Guardy poskusiti ni greh...prodajajo tudi prašek ki ga zmesas z vodo in je 2 tedenska kura ce se ne motim. Ocetu je pomagalo, samo ne priporocam dolgotrajne kure tega, ker kolega je mel probleme z ledvicami ce se ne motim....Jaz sem neki casa jemal Animal Flex (pripravek za sportnike) pa mi je tudi pomagalo....

Lp Primoz

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Uradno ni dokazov, da bi ti pripravki pomagali. Osebno menim, da se težave vsaj počasneje slabšajo, če si dovzeten za placebo efekt, pa tudi začasno izboljšajo.

Pri nas dobiš le slabšo različico tablet, ki vsebujejo le glukozamin brez kondroitina in ostalih "pomožnih" snovi. Po boljše pripravke je treba čez mejo (Avstrija, Hrvaška, Nemčija) ali internet.

Internet različica:
http://www.biovea-europe.com/product_detail.aspx?PID=259&CID=0

V lekarni v Nemčiji priporočajo tole:
http://www.orthomol.de/products/arthro_plus.aspx

Za ta zadnje bom lahko povedal čez 3 mesece, če je kaj haska od njih.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
jaz sem imel težave z gležnji in zadeva definitivno pomaga. Jemal sem pripravek z 1500 mg glukozamina, 1200 kondroitina in 500 mg MSM. Bolje se je obnesel le animal flex. Oboje se pri nas dobi ampak pod pultom.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Nekaj sem bral tudi o tem: JOINTACE GEL

Aromatični gel za masažo sklepov in mišic:
-edinstvena dvojna kombinacija aromaterapevtskega delovanja,
-vsebuje in glukozamin&kondroitin,
-esencialna aromatična olja,
-mentol.

Je pa draga zadeva. Poleg tega, da se snovi v gelu (mažah) slabše absorbirajo...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Pišuka...
shocked-1.gif

S tem se pa ni za hecat
crazy1.gif

Citat:
STE VEDELI ?

Glukozamin

Da je danska agencija za zdravila prepovedala prodajo glukozamina kot prehranskega dopolnila? Dovoljena je le izdaja kot zdravilo brez recepta ali na recept. Glukozamin je sestavina sklepnega hrustanca in lahko izboljša bolečine in zmanjšano gibljivost zaradi obrabe sklepov. Na tržišču so izdelki z glukozaminom, ki je pridobljen iz lupin školjk in rakovic. Prepoved prodaje glukozamina mimo farmacevta in zdravnika na Danskem je posledica nekaj primerov povečanja koncentracije holesterola v krvi, ki so jih povezali z uživanjem glukozamina. Poleg tega so ugotovili, da je pri nekaj posameznikih prišlo do resnih neželenih učinkov kot so težave z delovanjem srca in pljučna embolija. Bralke in bralci naj se zavedajo, da je kakovost izdelkov, prodajanih kot prehranska dopolnila, lahko zelo različna. Zanjo jamči le proizvajalec, ki je lahko bolj ali manj zanesljiv.

Pripravil: dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.

Vir

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sploh pa ne vem kako spraviš to v hrustanec, če jemlješ peroralno, saj le-ta ni prekrvavljen

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
jao kaka buča!

Tko kot da se ni zgodilo prvič da bi farmacija spravila sestavine ki imajo učinek pod svoje okrilje. Včasih si lahko kupl uvin čaj za ledvice v navadni trgovini sedaj ga pa lahko le v lekarni. Zakaj že? Cena je pa 3x višja v lekarni.
PRi nas v lekarni imajo glukozamin tako nizke vsebnosti da je smešno. Če pa iz usa naročiš po interentu pa dobiš dokaj kvaliteten izdelek.

Tiste kontraindikacije so brezveze. Nej kdo kdaj prebere kontraindikacije za aspirin ali pa kontracepcijske tablete. Pa jih ravno tako vsi jejo. Če kdo rabi nej mi piše pod zasebno pa mu povem kje se dobi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Rešitvi za kolena sta dve:

1. Ortoped.
2. Čas.

Prva točka, če gre za kaj resnejšega in druga, če zadeva ni resna.

Kar se kolega tiče, močno dvomim, da je samo zaradi tega praška dovolj zazdravil meniskus (ugibam, da je bilo to narobe...), da mu ni bilo treba na operacijo.

Glukozamin sulfat se pri nas dobi v parih pripravkih. Že omenjeni "over-the-counter" Fidiflex in pa na (bel) recept zdravilo - Dona. Oboje je pakirano v prašek in vsebuje okoli 1500mg učinkovine.

http://www.ivz.si/knjiznica/arhiv/reg_zdravil2/688.HTM

Teorija je pravzaprav preprosta. Glukozamin je sestavni del hrustanca in njegova povišana koncentracija v krvi naj bi pospeševala izgradnjo hrustanca. Je pa tu par problemov... prvi je absorpcija iz črevesa. Drugi pa vgradnja v, kot je že bilo omenjeno, neprekrvljeni hrustanec.
V praksi so glukozamin označili z radioaktivnim izotopom in opazovali njegovo vgradnji v telo. Rezultati so bili precej porazni in skoraj vsa "učinkovina" je končala v straniščni školjki.

Osebno mislim, da je to predvsem placebo. Moram pa priznati, da ga na veliko svetujejo tudi zdravniki, še posebej starejšim ljudem, ki imajo težave z osteoartrozo. Koliko pa je tu mišljen dejanski terapevtski učinek, koliko pa placebo, pa je seveda vprašanje... Dejstvo je, da terapije za degenerativne bolezni hrustanca NI. Tole je pa ena zadeva, ki daje ljudem vsaj malo upanja. Za 30 evrov na mesec... why not...

aco2313

Zelenc'
18. mar 2009
3
0
1
Svoje težave s sklepi sem rešil z nekajmesečnim jemanjem koncentrata novozelandske zelenoustne školjke,ki vsebuje nenasičene maščobne kisline omega-3 in glukozamin-glikol(GAG) v njihovih naravnih razmerjih.Vsebuje še vitamine E,C,B6,B12 in folno kislino.Priporočala mi jo je znanka na tel 051 602-146.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In registriral si se samo zato, da nam zaupaš svojo zgodbo in pa znankino telefonsko številko...
smirk-1.gif

Povej... ima ta tvoja znanka tudi kake pripravke za zdravljenje odprtih zlomov kosti? Pljučnic? Zobobola?
evil.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Jernej kaj pa zmerno kolesarjenje. Po moji kmecki pameti se mora obnesti super, saj ne obremenjuje kolena hkrati pa se hrustanec deloma obnavlja (z gibanjem sklepa). Ali to velja samo za relativno zdrava kolena brez trajnih poskodb(bic)?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Odvisno, kaj in kako je narobe s hrustancem.

Če gre za manjšo poškodbo, vsekakor. Pri vseh ostalih težavah, pa je treba vedeti, da okvara hrustanca ni vzrok, ampak posledica!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Me zelo veseli, da je bolje!

Še vedno pa to ne spremeni dejstva, da lahko z veliko gotovostjo trdim, da bi bilo bolje tudi brez teh tablet.