Glasbeniki na barikadah ...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.566
1.164
113
Citat:
Uporabnik fittipaldi00 pravi:
Tisti, ki trdite da slovenska glasba ni kvalitetna... poglejmo na situacijo z druge plati. Ali je tuja glasba (seveda, tista ki se vrti na radijskih postajah) res toliko kvalitetnejša? Vse komercialne radijske postaje vrtijo bolj ali manj iste komade, ki jih sestavljajo nove "uspešnice" in evergreeni (bolj ali manj vedno isti).

Evergreeni (Summer of 69, Thing Called Love, itd.) so kvalitetni komadi, ampak ali je res potrebno vrteti ene in iste? Bryan Adams, Queen in ostali imajo tudi druge uspešnice.

Nove "uspešnice" (ne poznam izvajalcev ali naslovov) so kvalitetnejše od slovenske glasbe? Tipi, ki pojejo s svojimi "gay" glasovi? Ženska, ki v pesmih ponavlja "pa-pa-pa-poker face" in "aleksander aleksander..."? Katero koli novo "uspešnico" slišim prvič, mi ni všeč, ampak z vztrajnim ponavljanjem predvajanja, hočeš-nočeš, "osvojiš" melodijo. A je tako težko priznat, da nam je (ali pa tudi ne) takšna glasba na koncu všeč (alo pa tudi ne), samo zaradi forsiranja?

Če bi na enak način predvajali tudi slovenske izvajalce, bi tudi te pesmi vzeli za svoje. Ampak tu ne govorim, da bi morale postaje zdaj forsirati Saške, Wernerje in podobne. To je samo slovenska popularna glasba in ne slovenska kvalitetna glasba. Za vse, ki ne veste katera je slednja, naj vam jih naštejem le nekaj : Barni Band, Elevators, Elvis Jackson, Gal in Severa Gjurin, Katalena, Leeloojamais, Mi2, Noctiferia, Orleki, Panda, Psycho Path, Silence, Zmelkoow, Kreslin/Predin/Lovšin,... samo nekateri od bolj komercialnih. Če se spustiš v raziskovanje, jih brez težav najdeš še več (Pudding Fields, Mary Rose, Ego Malfunction, Hic Et Nunc, Srečna Mladina,...).

Načelo je torej : Spoznaj slovensko glasbo in jo sodi potem. Ne mislit, da je slovenska glasba samo tisto kar slišite po radiu.

Peace!

aplauz.gif

Podpiram slovensko glasbo...
zmaga.gif

Glasbeni uredniki pa v luft, ker ne poznajo kvalitetne slovenske glasbe... Bomo videli, kdo sedaj obvlada sceno!

Na k**** mi pa grejo po posatjah, ko takoj začnejo jokcat in za primerjavo takoj vrtijo razne čepinke...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Malo poslušaj radio ponoči.

Milina. Sem ga dve leti nazaj poslušal kakšen mesec vsako noč na šihtu in sem naravnost užival.

Tukaj ne gre samo za relacijo: če je dobra glasba ---> bo veliko poslušalcev, ampak tudi: če se veliko vrti ---> bo veliko poslušana. In pri praktično vseh komercialnih radijskih postajah gre za drugi model. Pelji se enkrat od Kopra do Murske Sobote in nazaj ter preklapljaj med slovenskimi postajami (brez Vala202)... boš slišal precej več ponavljanja kot v celi noči v katerikoli kombinaciji radijskih postaj.

Aja, sicer gre pa tukaj tudi za ohranjanje narodne zavesti, "nacionalnosti". O smiselnosti tega je sicer vredno debatirati, ampak če se ti zdi smiselno, da se še vedno učimo slovenščino in ne uvedemo enostavno 100% angleščine, mora imeti tudi forsiranje slovenske glasbe zate nek smisel. Slovenski jezik je namreč samo ovira pri: turizmu, gospodarstvu, šolanju otrok, posledično tudi zdravstvu, večjih stroških tehničnih izdelkov (obvezna slovenska navodila, slovenska tipkovnica, slovenski softver...). Saj dobiš večjo sliko, ane?

1.) Tebi je OK, da vsako noč isti CD vrtijo do jutra? No ja. Meni pa gre na bruhanje (saj prvo noč še ne, tam tretjo nekje)

2.) Nisem rekel, da ni treba slovenske, ravno obratno, ful dosti dobre slovenske produkcije je in je ni na radiju. Tu in tam slučajno čuješ, pa si rečeš , vau, ful dobra pesem. Ampak kvote ala Jugoslavija...
ne-ne-1.gif
Saj to so prej naredili in rezultat? Zvečer fliknejo not CD "Slovenski Hiti 17" in pustijo do jutra. Čez dan pa isto kot pred zakonom.

S tem, da če bo po novem 50% čez dan, bodo še bolj zamutili. Posebej, če bo zraven svoje imel tudi kaki SAZAS in drugi mutibariči.

ad1) Saj ti pravim - v enem mesecu sem slišal manj ponavljanja kot ga slišim na komercialnih radijskih postajah (Radio1, Express...) v enem tednu samo ko se vozim od doma do Ljubljane. U2-jev ne morem več slišati in bi Bonotu zabrisal flašo v glavo (povzeto po enem izmed zgornjih avtorjev...), če bi ga videl.

ad2) Hja, pomoje bo težko razen s kvotami prisiliti radijske postaje k vrtenju slovenske glasbe. Izjema je ponovno Val202, pa še SI International, potem je pa na eni stran kup brezveznih kopij nemškega modela (Radio1, Express Antena...), na drugi pa ekstremisti kot Veseljak s skoraj izključno narodno-zabavno in ne-spomnim-se-imena, ki vrti samo balkan.

Sicer se tudi meni zdi 50% preveč, ampak regulacija mora biti.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
izjema je Val 202 katerega glasbeni urednik je rekel, da nimamo dost kvalitete, da bi sukali 50% glasbe slovenske

prav tako je Karoli dal zanimivo kost za glodat, koliko od teh "glasbenikov", ki so bili v Cankarjevem domu ima več kot 3 svoje komade, in s katerimi pesmimi potem zapolnijo svoj program na nastopih? Sigurno ne s slovenskimi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
jaz jim dam pa prav. koliko je res dobrih bandov, ki se jih sploh ne sliši, ker v teh par procentov, ki so zdaj na voljo, pridejo samo stari mački. gre se samo zato, da bi se nekaj začelo delati predvsem na promociji DOBRE slovenske glasbe. žalostno je to, da šodr, ki se vrti na lokalnih postajah, je ponavadi zakupljen. tu pa potem pride do problema, ja, ker tisto, kar se vrti, so razni kričači, tisti, ki bi si zaslužili biti vrteni, pa padejo skozi.

poznam enih par res dobrih bandov, ki bi si zaslužili vrtenje 6. - 20., pa ga zaradi omejevanja ne dobijo. s tem, ko bi se procent slovenske glasbe povečal, bi bili uredniki prisiljeni iskati dobro glasbo, ampak seveda - uredniki pri nas so preleni ...

npr. - ali veste, da ima Leeloojamais nov album, nov singel? zelo dober singel? ali veste, da Gušti dela nove projekte, in to hude projekte? ali veste, da ima Zlatko že 5 albumov? a mogoče tudi veste, da imajo Gal Gjurin, Severa Gjurin itd. itd. itd. poooolno dobrih skladb, ki bi se jih lahko brez sramu uvrstilo v dnevne rotacije.

no - in za piko na i - kje je raznovrstnost slovenske glasbe - imamo dobre predstavnike od raperjev do metalcev, pa jih niti Val 202 ne predvaja ... kaj šele katera izmed komercialnih postaj, ki ji tega sploh ni treba ...

se je malo za zamislit, ja ... ne pa samo udrihat po tistem kar je naše in je dobro, samo zato, ker je pač naše - itak ni dobro ... seveda ne ...

Lej, večina SLO glasbe povprečnemu poslušalcu ni poslušljive. Nekaj zato, ker je pač zanič, nekaj zato, ker v slovenščini prej dojameš, da so besedila bebava (v angleščini naleloma nihče niti ne posluša besedila). Folk ima rad nekaj srednjega in potem se vrti nekaj srednjega. Če take SLO glasbe, ki bi bila dovolj poslušljiva ni, je pač ni.
Dajmo se nečesa zavedat: komercialne postaje na glasbenem področju niso namenjene (razen. če se same za to odločijo, ampak to je njihova odločitev, ne stvar države) glasbenemu izobraževanju, ampak zadovoljevanju želja poslušalcev po glasbi, ki je tem všeč. Nič več, nič manj. Torej vrtijo tisto, ker je ljudem všeč (oz. kar mislijo da jim je in jim bo). Kzalac njihove uspešnosti izbire glasbe je samo poslušanost. So komercialne postaje. Pika.

Če pogledam svojo zbirko CDjev in kaj imam na USBju za po avtih, je SLO muzike morda 10%. Siddharta, Kreslin, Neisha, Dan D pa še kaka malenkost (Leloojamais, Slon in sadež ...). In to je to. Ostalo mi ni poslušljivo. Lendero&co, razni kvazirokerji, mence kajsože in podobno. Ne in pika.
Sploh je pa treba kvote dati ven iz zakona, ker so v nasprotju z evropsko zakonodajo. Ta namreč prepoveduje državne subvencije privat firmam (kar glasbeniki so) na "nacionalnoj osnovi". In če država predpiše 15% deleža SLO glasbe, s tem predpiše, da gre 15% denarja od avtorskih, ki ga plačajo radijske postaje, SLO glasbenikom. Obvezno, ker je tako predpisala država. To pa je posredna subvencija in to ni dovoljeno.
Kdor je dober, bo itak preživel. Ostali lahko mirno crknejo ... Naj grejo pa dile prekladat na žago. SIcer pa: Ameri imajo (samo za primer, cifre so izmišljene) 100 glasbenih zvezdnikov, ki se vrtijo vsepovsod. Po razmerju števila prebivalcev si SLO zasluži enega. To kvoto smo že zdavnaj napolnili.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Tole s kvoto je bebasto.

Sicer se pa strinjam, da radijske postaje non stop ponavljajo komade do onemoglosti.
bonk.gif
Zaenkrat sem ostal pri Val 202, ki je ok.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
pa dobro, saj ni nihče rekel, da ne obstaja kakovostna slovenska glasba, problem je le, ker je ta, če pozabimo za trenutek na državne meje, postavljena ob bok globalnemu trgu, in v takšnem obsegu je pač težko še vedno trditi, da so Leeloojamais boljši od nekega gruzijskega indie benda, samo zato, ker so slovenski bend ...

nobeno umetno zagrajevanje in forsiranje česarkoli ne bo povzročilo zlato dobo narodne zavesti ... brez omejitev na komercialnih postajah, nacionalni radio je drugo, tukaj bi pričakoval več kakovostne slovenske produkcije, brez da jim to zapoveduje kakršenkoli zakon

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Tole s kvoto je bebasto.

Sicer se pa strinjam, da radijske postaje non stop ponavljajo komade do onemoglosti.
bonk.gif
Zaenkrat sem ostal pri Val 202, ki je ok.
Se strinjam. Na Valu 202 vsaj poskušajo uturit v program kak ne-mainstream-vsiljeni komad. Ko pa na Anteni, Expres, 1 itd slišim stotič na dan Aleksandrota, 365, zmagovalko €vizije, Daisy Dukes ali Further than this
bonk.gif
).
Legend slovenske hevi in alter scene a-la Pomaranča in Na lepem prijazni ne boš slišal nikoli nikjer, ne v nostalgija timu, ne v rednem delu.
bonk.gif
Mrš kurčove komercialke, pocrkajte!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Saj ti jih ni treba poslušat. Meni so OK, ker radio poslušam samo v avtu, kar zna biti tudi samo 2x na dan po 10 minut (če grem pa kam dlje, pa itak mp3 špila). In v tem času komajda slišim vse naštete komade. Torej jih slišim max 1x na dan. Torej je OK. In ker radijski poslušalci padejo v 2 kategoriji, ali poslušajo stalno, ali pa skoraj nič (avto), pade povprečje na kaki 2 uri dnevno ... In za "skoraj nič" poslušalce so komercialke v redu. Ostali naj pa poslušajo val ali kaj podobnega (ob katerem gre meni na kozlanje, ker na raddiu razen krakih novič + vreme in promet govorjenja ne maram).

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
Zakon bi lahko spremenili tako da določili max število predvajanj istega komada na dan(ali teden). Potem bi bili uredniki prisiljeni predvajata več različnih komadov med njimi tudi slovenske
smile-1.gif

lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Kakšne kvote in zakoni, ali imamo demokracijo in pravico do svobodnega izražanja ali ne ?

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
We no speak Americano si pozabil
smile-1.gif
Jaz v službi sem kar dosti poslušal radio, samo zadnje čase vedno manj, ker to kar se zadnje čase vrti po radiu res več ni za poslušat (vsaj dolgo ne).

Če bi imeli kaj več SLO glasbe me ne bi motilo, samo 50% pa je dosti preveč.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
ksz...

Eno vprašanje: kot "slovenska glasba" se upošteva vse kar je narejeno pri nas ali je mišljeno zgolj kot "glasba v slovenščini"?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik KLuka pravi:
Zakon bi lahko spremenili tako da določili max število predvajanj istega komada na dan(ali teden). Potem bi bili uredniki prisiljeni predvajata več različnih komadov med njimi tudi slovenske
smile-1.gif

lp

Zakaj že? Jaz bi določen komad slišal ko se peljem v službo. Nekdo drug, ki se pelje pol ure kasneje, bi ga tudi rad. Nekdo tretji še kasneje tudi.
Tisti četrti, ki tega komada ne mara pa naj posluša kak drug radio. Če bi bilo celodnevnih poslušalcev, ki bi se pritiževali, dovolj, bi uredniki itak menjali izbor glasbe (ali pa bi nastal kak nov radio, ki ne bi ponavljal).

Vsi bi samo nekaj omejevali. Naj prosti trg naredi svoje.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.120
1.279
113
42
Jah Slovenska glasba ima nekaj dobrih izjem samo te so redke in večino propadle. Laibachi so v primerjavi s svojimi starimi albumi zdej tok zanič. NJihovi koncerti so pa največji poden. Isto je z ostalimi bendi. Nardijo en še kar dober album in to je to. Dur je sicer kr kul radio mi gre pa na [censored] te nacionalstične fore. Kot pa da Juga nima dobra glasbe.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz ...

Sprašujem se, ali se tile glasbeniki zavedajo, da bo radio, kot ga poznamo danes, čez 10, 15 let verjetno samo še spomin? Da bo v prihodnosti skoraj vse temeljilo na principu "on demand"? In da si bodo takrat lahko kvote enostavno nekam vtaknili.

North_face

Fizikalc
31. mar 2008
1.500
0
36
www.alter.si
Končno so se zbudili !
Že zdavnaj sem izrazil željo, da bi bilo na radiu več komadov od Wernerja, Fredi Milerja in Damjana Murka.

Juhu !
cheer.gif

ON: Pomaranča so res zakon, ampak to ve zelo malo alterjevcev. OK, Madafaka, ta starina, ta že ve ...
cheer.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Radio in TV ne moreš neposredno primerjat ... gre za dve različni vsebini in programska koncepta. Če bosta internetni radio in music on demand zamenjala radio, bo to samo nadgradnja radia, kakršnega poznamo danes in ne nek nov medij. Itak pa gre vse v smeri konvergence medijev, tako, da čez 20 let ne bomo več govorili o radiu, tv, spletu, ampak se bo vse zlilo v eno.