Glasbeniki na barikadah ...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.167
113
v lokalni ostariji
ne ni

meni je veseljak ok samo zamori pa ko vrti samo "valčke" in balade...

ko bi vrteli bolj živo glasbo bi zmagal... recimo radio pohorje (če se ne motim) je zakon....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
zanimivo kako smo kritični do slo glasbe.

ampak recimo avsenik ima (a je še?) najbolj predvajano skladbo
laibach
ostali dobri...

jaz podpiram 50% slo glasbe. zanimivo da v CRO nimajo problemov s narodno zavestjo in z veseljem vrtijo domačo glasbo...

pri nas pa... vsi se je izogibajo...

Hja recimo, ko je na radiu ta novi komad od Dan D (moj problem), ga navijem do konca, ko pa je Saška Lendero pa preklopim... kaj ti ni jasno? Če je sranje je sranje, če je pa dober je pa dober

cheer.gif

fittipaldi00

Pripravnik
10. sep 2007
381
11
18
Tisti, ki trdite da slovenska glasba ni kvalitetna... poglejmo na situacijo z druge plati. Ali je tuja glasba (seveda, tista ki se vrti na radijskih postajah) res toliko kvalitetnejša? Vse komercialne radijske postaje vrtijo bolj ali manj iste komade, ki jih sestavljajo nove "uspešnice" in evergreeni (bolj ali manj vedno isti).

Evergreeni (Summer of 69, Thing Called Love, itd.) so kvalitetni komadi, ampak ali je res potrebno vrteti ene in iste? Bryan Adams, Queen in ostali imajo tudi druge uspešnice.

Nove "uspešnice" (ne poznam izvajalcev ali naslovov) so kvalitetnejše od slovenske glasbe? Tipi, ki pojejo s svojimi "gay" glasovi? Ženska, ki v pesmih ponavlja "pa-pa-pa-poker face" in "aleksander aleksander..."? Katero koli novo "uspešnico" slišim prvič, mi ni všeč, ampak z vztrajnim ponavljanjem predvajanja, hočeš-nočeš, "osvojiš" melodijo. A je tako težko priznat, da nam je (ali pa tudi ne) takšna glasba na koncu všeč (alo pa tudi ne), samo zaradi forsiranja?

Če bi na enak način predvajali tudi slovenske izvajalce, bi tudi te pesmi vzeli za svoje. Ampak tu ne govorim, da bi morale postaje zdaj forsirati Saške, Wernerje in podobne. To je samo slovenska popularna glasba in ne slovenska kvalitetna glasba. Za vse, ki ne veste katera je slednja, naj vam jih naštejem le nekaj : Barni Band, Elevators, Elvis Jackson, Gal in Severa Gjurin, Katalena, Leeloojamais, Mi2, Noctiferia, Orleki, Panda, Psycho Path, Silence, Zmelkoow, Kreslin/Predin/Lovšin,... samo nekateri od bolj komercialnih. Če se spustiš v raziskovanje, jih brez težav najdeš še več (Pudding Fields, Mary Rose, Ego Malfunction, Hic Et Nunc, Srečna Mladina,...).

Načelo je torej : Spoznaj slovensko glasbo in jo sodi potem. Ne mislit, da je slovenska glasba samo tisto kar slišite po radiu.

Peace!

Nazadnje urejeno:

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Saj se ne gre samo za kvaliteto, gre se tudi za zvrst glasbe. Pa ne moreš poslušati vseskozi eno in isto stvar.
Je Godčeva posnela album s priredbami SLO izvajalcev, pa to so potem isti komadi kot originali. Saj potem lahko poslušamo tudi originale, ali ne? Pa Lendero tudi priredbe grških komadov. Pa to pomeni, da originala ne bom poslušal, ampak pod zakonsko prisilo slovenske plagiate. Pa kje živimo.....
bonk.gif

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Saj zato gre, mafija pobaše novce v žep, pravi umetniki pa so izrinjeni.
Malo poslušaj radio ponoči.
Eni in isti komadi (ne vem, če jih je več kot 30) non stop, iz noči v noč.
Lepo kvoto nabijejo, SAZAS razdeli pogačo in karavana gre dalje.
Da bi not prišel , bi verjetno moral vsakič MZ-ju pofafat al kaj...

Seveda. Ne rabijo povečevati kvoto SLO muzike, ampak jo porazporediti še v dnevni termin in omogočiti, da se vrtijo tudi dobri komadi še neuveljavljenih glasbenikov. Seveda na račun zmanšanja sedanjih priviligirancev.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz ...

Problem "starih prdcev" slovenske glasbe, ki so tokrat najglasnejši, je v tem, da se ne znajo tržiti oz. mislijo, da smo še v časih, ko jim ni bilo treba s prstom migniti, da bi prišli na radijske postaje.

Žal je za mnogo slovenskih glasbenikov vrhunec kariere, da se v nedeljo zvečer pojavijo pri Mariu, na playback odpojejo nov komad in si naredijo reklamo za "nov singl" in prihajajoči koncert v Križankah. Tisti, ki so dojeli, da smo v tržnem gospodarstvu, so tudi uspeli prodreti v tujino. Ostali pa se šlepajo na Sazas, nacionalno zavest, ipd. Ali ni zanimivo, da o tistih, ki so uspeli v tujini, skoraj nikoli ne beremo v povezavi s Sazasom?

Te zahteve po kvotah so nekaj podobnega, kot če bi Lancia od italijanske vlade zahtevala sprejem zakona, da mora biti določen delež procentov prodanih avtomobilov v Italiji znamke Lancia. Zaradi ohranjanja nacionalne identitete, podpore domači avtoindustriji in podobnih nebuloz. Pa daleč od tega, da bi Lancia delala slabe avte, toda ne znajo jih tržiti tako, da bi bili privlačni širšemu krogu kupcev.

Slovenski glasbeniki (vsa čast izjemam) si bodo enkrat morali naliti čistega vina in spoznati, da biti glasbenik še ne pomeni lagodnega življenja, kjer vsake toliko izdaš album, za katerega promocijo izdatno poskrbijo prijatelji na nacionalnem radiu in tv ter prodajaš sposobnosti pantomime (beri: petja na playback).

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sam delam na radijski postaji, tak da poznam situacijo ''odznotraj''. Dejstvo je, da če hočeš imet uspešno radijsko postajo ni šanse, da vrtiš 50% SLO glasbe čez dan. OK, če bo to uvedeno zakonsko (kar se itak ne bo zgodilo) smo potem tako vse postaje na istem. Če pa bi se za to odločil recimo samo Radio Center, pa bi mu poslušanost zagotovo padla za polovico.

Zakaj? Ne strinjam se s tistimi, ki pravijo da je poslušljive slovenske glasbe ogromno in ne strinjam se s tistimi, ki pravijo, da poslušljive glasbe sploh ni. Se najdejo poslušljivi komadi, ampak so redki. Zakaj redki? Ker nas je malo, ne more 2 mio prebivalcev ustvarit dovolj poslušljivih komadov kot ostalih 6 milijard prebivalcev. In tako je kvota 50% nerealna. Sem za 20% kvoto čez dan, ker toliko skladb se bo le našlo (čeprav se bodo ponavljale iz dneva v dan - ampak tudi tuje se), ponoči pa naj postaje počnejo kar hočejo.

Nekdo je omenil Dan D - Moj problem. To in še 2 sta edina SLO komada, ki sta to poletje poslušljiva in primerljiva s tujo produkcijo. Kaj naj potem postaje te 3 nonstop ponavljajo? Vmes je pa prišlo 20 tujih uspešnic. 50/50 spet ne gre skozi.

Glede tujih uspešnic a la Lady Gaga - ne gre se tu za nobeno kvaliteto (kvečjemu za kak ''pop art'') ampak za to, da skladbo slišiš in ti je všečna, ti gre že takoj v uho (ne po 500 ponavljanj, kot je nekdo napisal). Sicer so to ''enodnevne'' uspešnice, ampak je na svetu dovolj izvajalcev, da novih uspešnic ne zmanjka. Kako pa naj potem par slovenskih kvalitetnih skupin ustvari ostalih 50% skladb? Ni možno, pa tudi če vrtimo hite od leta 1980 naprej. Se bodo pa ponavljali iz dneva v dan, poslušalci pa bodo bežali. Ali k tujim postajam (Ö3 in Antenne Steiermark sta tako ali tako zelo popularna v SV SLO) ali pa internetnim. V avtu pa CD/MP3, slovenske postaje pa se bodo lahko po jajcih čohale.

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Naši komercialni radiji res tudi tujo glasbo non stop ponavljajo, tako da so mi nekateri že prišli krepko čez glavo.
Trenutno največ poslušam dur, ker se mi zdi, da je tam glasba zelo raznolika. Tudi SLO muzike je čez dan kar nekaj.
Sicer se pa vsak sam odloči kaj mu je všeč.

fittipaldi00

Pripravnik
10. sep 2007
381
11
18
Saj ni čudno, da se radijske postaje bojijo za svoj obstoj, če pa jih je preveč - poleg tega pa jih 90% predvaja isto glasbo. Povprečnemu poslušalcu je vseeno kaj posluša, samo da sliši svoje "hite". Podpiram "drugačne" radijske postaje, ki uspešno vozijo svojo sceno in ne jamrajo kako težko jim je (RadioSi, Kum, Veseljak, Dur,...).

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
KSZ: Pri nas sploh nimamo radijev, imamo pa precej reklamnih agencij s playlisto dolgo 10 komadov. Žal je ta playlista sestavljena iz najbolj debilnih komadov ta trenutek tako, da vsako slovensko sranje, ki bi ga vtaknili vmes brez težav konkurira ostalim sranjem tipa lady gaga in podobno...

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Bi se kar strinjal s tabo, ko slišim Alehandrota (ki se lajna nenormalno pogosto) me prime nekam. Ampak rešitev ni v tem, da predpišeš kvoto slovenske glasbe, ker potem bodo lajnali razne Tangels, Katje Fašink, Urške Čepin,... Če so nagnjeni k temu, da vrtijo sranje, potem bodo lajnali tudi slovensko sranje.
Kvalitetni slovenski izvajalci seveda obstajajo. Nekateri se znajo prodati, drugi pa imajo očitno slab PR. V današnjih časih ni dovolj, da znaš delati dobro glasbo, ampak jo je treba tudi prodati. Če ti to ne gre od rok, najemi profesionalca. Saj albumov tudi ne snemajo doma v garaži, ampak najamejo studio, profesionalne tonske tehnike,...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.675
233
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
problem je v tem, da če sprejmejo zakon, to pomeni, če sem prav razumel, 2 slovenska komada čez dan na radiu. 2. pa a ste normalni? dejte resno mal pogledat naokoli, pa ne samo za aktualnimi skupinami, ampak za celotno slovensko glasbeno produkcijo ... in boste videli, da boste z raznoliko in predvsem kvalitetno glasbo napolnili zdajšnjih 20%. nacionalni radio bi pa moral dobiti direkcijo 50% in kakšno oddajo o samo slovenski oddaji. ker to je zdaj problem, da tega sploh ni.

oz. še boljše - v zakon dodati, da poleg 20% slovenske glasbe dnevno (in s tem res dnevno, ne da se kvota zafila ponoči) pade tedensko vsaj ena oddaja o slovenski glasbi. basta. potem je pa samo na glasbenikih, da se potrudijo in pridejo v teh 20%.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.215
113
če bi vsako uro zavrteli kakšno slovensko nebi bilo nič narobe, samo da ni Samo Tiiiiiiiiiiiiii pa anika horvat, ker mi gre na bruhanje... tako pa se mi zdi da cisto vsak radio pretirava v eno stran, komercialni šibajo ameriška skropucala cel dan, ponoč pa 2 uri slovenske šlagerje, katastrofa... nacionalni radiji pa forsirajo preveč slo muzike, in to takšen podn od podna...

jaz bi kar zapovedal, e slo štikl na uro, obvezno, pa ni hudič da čez dan ne najde glasbeni urednik recimo15 dovolj smiselnih slo komadov.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
KSZ.

Podpiram načelo 50:50! Ko bo eno leto 50% slovenske muzike na radiju se bo folk tepel za vstopnice gnilih slovenskih izvajalcev .... samo zato, da jim bo lahko vrgel flašo v glavo!
evil.gif
Ko bodo takoimenovani samozvani slavčki, beli golobi, slovenske dive in ostala drhal spoznali da je bit (zanič) glasbenik nevarno, bodo prenehali s svojo kariero. S tem se bo prečistila gnojnica slovenske "popularne" glasbe na sprejemljiv nivo - takrat lahko spet gremo nazaj na 20:80, bo vsaj tistih 20% kakovostne glasbe.

Sicer pa najbolj kakovostna slovenska glasba je t.i. "underground", ki je sploh ne vrtijo na radiju oz. jo samo v specialnih oddajah. Pa ne mislim sedaj na kakšen punk, ampak na glasbo od elektronike do metala, ki je tudi svetovno priznana samo pri nas se ne vrti ker ni "mainstream" polizan pop. Folk jasno lažje tolerira nevtralno (zanič, pop) glasbo kot pa ekstreme. Razumljivo da Umeka ne vrtijo ob nedeljskih južnah ker bi 80% folka popizdilo in polilo govejo župo po radiju in v isti sapi napisalo grozilno pismo glasbenemu mojstru .. enako ne moreš vrtet black metala v času pravljic za otroke, ker bo 80% staršev ponovno polilo čokolino po radiju in napisalo grozilno pismo. Tako to je v sloveniji ... premalo publike, preveč okusov in jasno da lahko radijo preživi samo z izborom večinoma tuje nevtralne glasbe!

Tudi meni so načeloma všeč ne-mainstream gladbene postaje, ampak teh je v sloveniji samo par. Recimo radio študent, veseljak, ognjišče ... potem se pa že konča kvaliteta!
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Malo poslušaj radio ponoči.

Milina. Sem ga dve leti nazaj poslušal kakšen mesec vsako noč na šihtu in sem naravnost užival.

Tukaj ne gre samo za relacijo: če je dobra glasba ---> bo veliko poslušalcev, ampak tudi: če se veliko vrti ---> bo veliko poslušana. In pri praktično vseh komercialnih radijskih postajah gre za drugi model. Pelji se enkrat od Kopra do Murske Sobote in nazaj ter preklapljaj med slovenskimi postajami (brez Vala202)... boš slišal precej več ponavljanja kot v celi noči v katerikoli kombinaciji radijskih postaj.

Aja, sicer gre pa tukaj tudi za ohranjanje narodne zavesti, "nacionalnosti". O smiselnosti tega je sicer vredno debatirati, ampak če se ti zdi smiselno, da se še vedno učimo slovenščino in ne uvedemo enostavno 100% angleščine, mora imeti tudi forsiranje slovenske glasbe zate nek smisel. Slovenski jezik je namreč samo ovira pri: turizmu, gospodarstvu, šolanju otrok, posledično tudi zdravstvu, večjih stroških tehničnih izdelkov (obvezna slovenska navodila, slovenska tipkovnica, slovenski softver...). Saj dobiš večjo sliko, ane?

1.) Tebi je OK, da vsako noč isti CD vrtijo do jutra? No ja. Meni pa gre na bruhanje (saj prvo noč še ne, tam tretjo nekje)

2.) Nisem rekel, da ni treba slovenske, ravno obratno, ful dosti dobre slovenske produkcije je in je ni na radiju. Tu in tam slučajno čuješ, pa si rečeš , vau, ful dobra pesem. Ampak kvote ala Jugoslavija...
ne-ne-1.gif
Saj to so prej naredili in rezultat? Zvečer fliknejo not CD "Slovenski Hiti 17" in pustijo do jutra. Čez dan pa isto kot pred zakonom.

S tem, da če bo po novem 50% čez dan, bodo še bolj zamutili. Posebej, če bo zraven svoje imel tudi kaki SAZAS in drugi mutibariči.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.566
5.130
113
Zahteva je smiselna za programe, ki se financirajo iz davka (oz. RTV naročnine). Na stvar je potrebno gledati drugače. Ukiniti RTV davek, potem pa veselo naprej.
Če pa davek je, pa naj forsira slovensko in ne tuje, ker to res nima smisla.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
1. Dizzy ima prav. Kakovostnih(!) slovenskih izvajalcev je veliko, a jim skoraj ne dobijo priložnosti.

2. V Sloveniji je mnogo zasmehovalcev "goveje", a isti znajo vse Cecine na pamet

3. Glasbeniki so si veliko krivi tudi sami. Namesto, da bi se malo potrudili, sami fujajo hrvaški melos in balkanse ritme.

4. Lep primer glasbenega kretena prve kategorije je neki (bojda poznan) pevec Samuel Lucas. Na Silvestrovo 2009/10 je s svojo spremljevalno skupino skrbel za glasbo v športni dvorani v Medvodah. Od 23:15 so 1:00, kolikor sem bil prisoten, sem slišal 4 (štiri) angleške in 3 (tri - od tega eno na željo) slovenske pesmi. Vse ostalo so bile hrvaške pesmi. Da o tem, da je šlo vse v istem ritmu neprekinjeno niti ne govorim itd.

Torej naj slovenski izvajalci tudi med seboj naredijo red.

BTW: prejšnje leto je bila ena runda zabavne in ena runda "goveje". Če ne drugega, sem vsaj vedel, da praznujem v Sloveniji.

EDIT: radio brez balkanske glasbe: Radio DUR!

Nazadnje urejeno: