gibanje cen stanovanj v prihodnosti

19. jul 2007
2.892
1.606
113
Glede na to, da je realnost v oglasih ravno obratna od oglaševane, se mi zdi zelo zanimiv tekst.

Razmere govorijo v prid naložbam v nepremičnine

V času inflacijskih pritiskov je ljubljanski nepremičninski trg odlična naložbena priložnost. Za to obstaja vsaj pet prepričljivih argumentov.

Rast vrednosti nepremičnin je praviloma višja od inflacije.
Rast vrednosti nepremičnin je praviloma nekaj odstotkov višja od inflacije – to pomeni, da je vaša naložba relativno varna pred padanjem vrednosti denarja.

Investicija se poplača prej kot v osmih letih.
Po podatkih SURS-a so bile stanovanjske nepremičnine na letni ravni letos višje za 15,6 % (drugi kvartal 2022 napram drugemu kvartalu 2021).

Povpraševanje je bistveno večje od ponudbe.
Primankljaj na trgu nepremičnin je približno 30.000 stanovanjskih enot. V kontekstu novo izgrajenih 500 enot letno je ta izpad možno nadoknaditi v šestdesetih letih.

Upočasnitev investicij bo še dodatno spodbudila rast cen nepremičnin.
Rast cen gradbenega materiala in storitev v gradbeništvu je zavrla investicije zasebnih investitorjev v novogradnje.

»Še 61 premium stanovanj Schellenburg čaka na vas na imenitni lokaciji v središču Ljubljane.«

Ljubljana je privlačna prestolnica z velikim selitvenim prirastkom.
Po podatkih SURS-a za leta 2012 do 2022 se v Ljubljano priseli okoli 1000 novih prebivalcev na leto.

Naložba v nepremičnine v Ljubljani je torej zelo pametna naložba, ki je poleg tega še varna in vsak dan bolj donosna – naložba v nepremičnine je naložba v vašo prihodnost. Toda take priložnosti so omejene. Ne zamudite svoje!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.999
6.173
113
Če hiša stoji in ima vse priključke, zakaj komunalni prispevek? Tudi GD kot nadomestna gradnja ni tak problem. A ni to ravno prednost, če kupiš staro bajto in jo podreš?
Je pa res da je cena joke.

borelij

Pripravnik
20. feb 2008
102
17
18
No, to so le Domžale ;) v bistvu niso, to je 2-3 km iz Domžal, zato pa je cena tako ugodna.

Mirna lokacija pomeni tik ob cesti do odlagališča Dob, torej gredo vsi smetarski kamioni mimo. Poleg ostalega prometa + pogrebi in poroke.
Pa še enega soseda dobiš par metrov stran - verjetno mu je zmanjkalo denarja in prodaja družinski projekt.

Zmaga pa tale, za ljubitelje daljnovodov: https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/srednje-jarse-posest_6527399/

5.298 m2, zazidljiva, za poslovno-stanovanjsko gradnjo, prodamo. Cena: 295.000,00 EUR
Na parceli se zaradi odmikov ELESA za bivalni del lahko postavi majhno stanovanjsko hiško ( tloris 33 m2 na etažo z dvignjeno kletjo 3 etaže ) ostalo pa je za industrijsko ali kmetijsko gradnjo - skladišče, garažbe stavbe, industrijske stavbe, silosi, rastlinska ali živinorejska vzgoja, rezervarji ) ter del 478/8 tudi za športne in druge dejavnosti za prosti čas. Do parcele vodi nova občinska cesta ki pa ima na koncu obračališče oziroma mrtvi rokav.

Priponke

• SCR-20221227-afp.png
    SCR-20221227-afp.png
    234,8 KB · Ogledi: 66
  • SCR-20221227-afx.png
    SCR-20221227-afx.png
    263,2 KB · Ogledi: 61

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Malo si pretiraval. Tudi rusenje je malo mec kot zgolj par jurjev, rabis pa se rusitveni nacrt. Rusitveni nacrt pa rabis, sa lahko uveljavljas ze placan komunalc na obstojeco hiso. Torej komunalc bo samo na bivalno kvadraturo visjo od 139m2. Ce delas 250m2, je 10k€ lahko kje celo podcenjeno, ampak povecini pa ne bo 10k€ za doplačati. Komi kaj pri danasnjih kočah...

Rušitev sama in nacrt je sigurno 5mestna cifra, tudi brez nevarnih odpadkov, ampak to je se vedno 4x manj od Generikove ocene.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Moja ocena gradnje temelji na moji lastni gradnji hiše od letos. Rušenje sem pa res na pamet pisal.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Saj ostalo nisem nic rekla. Papirji so mi celo poceni gkede na koncno vrednost gradnje, point je pa bil, da se take hise marsikje splaca kupiti, ker je rusitev+rusitveni nacrt sicer strosek podoben marsikje, ampak ponekod je to bistveno manj od komunalca. Za eno 150m2 hisko je ponekod komunalec 20-30k€, drugos 10x manj. V prvem primeru se isce parcele s takimle hiskami. Ob nakupu pa se zbijas ceno, ker parcela ni "prazna" ampak bos moral se rusiti (pri nizkih komunalcih pa je seveda to utemeljen razlog barantanja)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.143
113
Malo si pretiraval. Tudi rusenje je malo mec kot zgolj par jurjev, rabis pa se rusitveni nacrt. Rusitveni nacrt pa rabis, sa lahko uveljavljas ze placan komunalc na obstojeco hiso. Torej komunalc bo samo na bivalno kvadraturo visjo od 139m2. Ce delas 250m2, je 10k€ lahko kje celo podcenjeno, ampak povecini pa ne bo 10k€ za doplačati. Komi kaj pri danasnjih kočah...

Rušitev sama in nacrt je sigurno 5mestna cifra, tudi brez nevarnih odpadkov, ampak to je se vedno 4x manj od Generikove ocene.
ne verjamem, razen če kdo fejst lupi.
rušitveni načrt je v bil pri nas v sklopu projekta, torej 2 do 3 A4 poleg, bager je imel staro bajto v 2 urah pod zemljo. Salonitke smo sami prej dol pobrali in odpeljali. mene je prišel sam direktni strošek v € cca 1000€ mogoče še manj. v 2014...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Mene je v 2013 prislo vec kot 5k€ vse skupaj. Rusitveni nacrt sam je bil jurja. V sklopu GD seveda, da sem lahko uveljavljala komunalca. Po projektu pa preko 10k€. Glede na cene danes bi verjetno bila 5mestna cifra. Bliznjic amo ubrali kolikor smo lahko ampak kar je bilo treba tocno tako pa tako, je bilo pa tocno tako pa tako. Komunalec je bil ze takrat pri nas skoraj 20k€, pa sploh kanalizacije nimamo. Se mi je zelo slo, da mi ne bi nasli necesa, za kar bi ga potem ne upostevali. Tako da sem doplacala potem 3k€ ali neki tacga...

MrDaco
Nadomestne gradnje ze ohoho let ni vec. Ne obstaja. Vsaka bajta se postavlja po enakih pravilih, kot če prej nič ni bilo tam. Odmiki, velikost ipd itn

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.143
113
ja , lupijo vas v razvitem svetu, ker lahko...
pri nas je bil komunalc 3kilo (res sicer da sem je bila na parceli samo ele. ) , in še to sem bemtil, ker ga od stare hiše nisem mogel koristit, ker je sosednja parcela. In take fore.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.999
6.173
113
Mene je v 2013 prislo vec kot 5k€ vse skupaj. Rusitveni nacrt sam je bil jurja. V sklopu GD seveda, da sem lahko uveljavljala komunalca. Po projektu pa preko 10k€. Glede na cene danes bi verjetno bila 5mestna cifra. Bliznjic amo ubrali kolikor smo lahko ampak kar je bilo treba tocno tako pa tako, je bilo pa tocno tako pa tako. Komunalec je bil ze takrat pri nas skoraj 20k€, pa sploh kanalizacije nimamo. Se mi je zelo slo, da mi ne bi nasli necesa, za kar bi ga potem ne upostevali. Tako da sem doplacala potem 3k€ ali neki tacga...

MrDaco
Nadomestne gradnje ze ohoho let ni vec. Ne obstaja. Vsaka bajta se postavlja po enakih pravilih, kot če prej nič ni bilo tam. Odmiki, velikost ipd itn
Nadomestna gradnja je še vedno mogoča v kolikor je objekt po namembnosti in velikosti enak kot prejšnji.
Vse ostalo pa je kot si rekla novogradnja.