gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.670
2.740
113
Ce zelimo urejat to podrocje ga moramo pomoje posebaj, s posebnim zakonom in dejansko notri navest kazni… ce naredis nekaj prepovedanega. Trgovanje z zemljisci je dejavnost, ne vem kaj bos dosegel ce bos poskusal omejiti to.

namrec ze sedaj nimamo resnih vlaganj v nepremicnine zaradi prezapletenih postopkov, ti bi pa se bolj omejil to.

kar se tice popisa nepremicnin…ocitno tudi zastavljeno ni bilo dobro ce je tak katastrofalen rezultat.
Včasih se sprašujem o tvoji bralni pismenosti.

Kaj bi jaz omejeval? kje si to pobral? Davek na dobiček je že sedaj in to trenutno spet 25%, lani pa 27,5%, kar je veliko, če ga raztegneš na 20 let (kljub temu, da vsakih 5 let znižaš stopnjo) pa sploh! In sigurno veš kako se računa dobiček - to torej nima smisla razlagat.

V ZDA imaš posebno stopnjo za špekulativne nakupe, kar je dokaj lahko dokazat - pri nas recimo "projektna firma" kupi od DUTB zemljišča za X in se čez pol leta proda novim lastnikom brez vsega premoženja razen kupljenega zemljišča za X x 20. Ne mi rečt, da tega tudi naša "oblast" ni sposobna sprevidet.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.313
7.320
113

Kaj bi jaz omejeval? kje si to pobral? Davek na dobiček je že sedaj in to trenutno spet 25%, lani pa 27,5%, kar je veliko, če ga raztegneš na 20 let (kljub temu, da vsakih 5 let znižaš stopnjo) pa sploh! In sigurno veš kako se računa dobiček - to torej nima smisla razlagat.

V ZDA imaš posebno stopnjo za špekulativne nakupe, kar je dokaj lahko dokazat - pri nas recimo "projektna firma" kupi od DUTB zemljišča za X in se čez pol leta proda novim lastnikom brez vsega premoženja razen kupljenega zemljišča za X x 20. Ne mi rečt, da tega tudi naša "oblast" ni sposobna sprevidet.
No vsekakor imas pravico se sprasevat…morda se morava oba vprasat o tvojem poznavanju tematike.

ce zemljisce od dutb kupi projektno podjetje ni nobenega davka 25 ali pa 27.5% (govoris o davku na kapitalski dobicek posameznika). Podjetje placa 19% DDPO na podlagi rezultatov poslovnega leta. V vsakem primeru pa se placa 2% na promet z nepremicninami.

Sedaj pa se o DUTB in preprodaji zemljisc - vsakdo lahko kupi od DUTB. Se ni bilo primera ko bi nekdo prisel z 20% vec kupnine in bi prodali slabsemu ponudniku.

del posla z nepremicninami je tudi komunalno opremljanje, urejanje aktov, itd… to nekdo mora pocet. Zakaj bi to delal neprivlacno investitorjem?

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.528
113
To je podobno neprava logika kot, ko je vrlo tožilstvo hotelo v zapor spraviti direktorja SSRS, ker je Sklad kupil zemljišča od privat firme. Ta firma je pa Skladu ta zemljišča prodala ene 15% dražje od cene po kateri jih je sama kupila.

Argument tožilstva? Prodajalec zemljišča bi moral zemljišča prodati z ničlo ali celo izgubo. :valjamse: Tako pa je ceno menda namerno napihnil zaradi:
-namena oškodovati Sklad :aplauz:
-razliko v ceni so dali direktorju Sklada v žep (neugotovljen kraj in čas), da je ta v zameno izvedel prvo alinejo. :cool:

Da je prodajalec z nakupi zemljišč imel tudi stroške se gospem s tožilstva pač ni utrnilo, njim pade plača vsakega petega... Na sodišču je bilo treba nato citirati prvi člen ZGD: temeljna dejavnost gospodarske družbe je pridobivanje dobička.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.670
2.740
113
Bom raje nehal, ker jaz očitno ne znam pisat, ti pa ne brat, oz. bereš zgolj to kar hočeš.

Pisal sem o špekulativnem davku v ZDA in dal primer iz Slovenije, kjer bi lahko tak davek zaračunali - ni važno pravna ali fizična oseba. O komunali ni bilo nobenega govora, če pa že trmariš - vložek par 100 tisoč v kompletno komunalo ne prinese par milijonov razlike v ceni.
Pa ne mi bučk okoli DUTB prodajat. Kako se je že končala preprodaja (nič vrednih) zemljišč v Logatcu?

tony ker si glih uletel - preberi še enkrat kaj sem JAZ napisal in ne kaj Mahoney misli da sem napisal.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.313
7.320
113
Ti si v istem prispevku navedel projektna podjetja in davek na dobicek 27.5%.
Ti si to napisal, vsi lahko preberejo. Ocitno ne locis da so podjetja drugace obdavcena kot posamezniki.

zgodbo iz logatca podrobno poznam, bila je preverjena in DUTB je veckrat celo ponavljal razpis za prodajo tega.

Tole si napisal

Prvo se pouci kdo je kdaj kako obdavcen pol pa nove davke predlagaj.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
To je podobno neprava logika kot, ko je vrlo tožilstvo hotelo v zapor spraviti direktorja SSRS, ker je Sklad kupil zemljišča od privat firme. Ta firma je pa Skladu ta zemljišča prodala ene 15% dražje od cene po kateri jih je sama kupila.

Argument tožilstva? Prodajalec zemljišča bi moral zemljišča prodati z ničlo ali celo izgubo. :valjamse: Tako pa je ceno menda namerno napihnil zaradi:
-namena oškodovati Sklad :aplauz:
-razliko v ceni so dali direktorju Sklada v žep (neugotovljen kraj in čas), da je ta v zameno izvedel prvo alinejo. :cool:

Da je prodajalec z nakupi zemljišč imel tudi stroške se gospem s tožilstva pač ni utrnilo, njim pade plača vsakega petega... Na sodišču je bilo treba nato citirati prvi člen ZGD: temeljna dejavnost gospodarske družbe je pridobivanje dobička.
Konec ?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
In to je pravilno, ne pa da drzava gradi stanovanja za trg. Drzava naj poskrbi da bodo investitorji dobili hitro urejene zadeve od papirjev do infrastrikture, ne pa unicevati prodsjni trg nepremicnin.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: tony in Apollo8

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.528
113
S tem se seveda strinjam: "Drzava naj poskrbi da bodo investitorji dobili hitro urejene zadeve od papirjev do infrastrikture (...)".

sousis

Guru
16. nov 2019
1.621
1.086
113
Uf, lepo! Samo pol moraš not vržt še en milijon za prenovo, pa bockat se zavodom za kulturno dediščino, pa vse delat po njihovih specifikacijah torej trikrat dražje...Imaš pa veliko prostora. :)

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.528
113
Tole je za kupit samo če lahko kpl vse podreš in nato narediš na novo, z zunanjo fasado kot prej, ostalo pa ne... (Sanja svinja kukuruz.) Pa še potem rabiš seveda milijone, ker je objekt velik kakor je...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Tule gledam že 40 let, kako se ruši počasi.

To je verjetno ker jebejo folk s tem spomeniškim varstvom.

1670712075696.png

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi