Hvala obema (no, vsem).
Sicer sem si mislil, da da če ni porabe, ne more bit težav (prej obratno). Je pač samo potencial ...
S poceni generatorji se niti nisem nameraval igrat zares, razen za preverjanje principa.
In ne, ne mislim delat bencina iz vode (čeprav se menda da dodajat vodo v bencin in nafto, kar je zgodba zase).
V mislih imam eno tako "priročno" hidroelktrarnico na prečrpavanje. Se pravi naredim dva rezervoarčka za vodo, enega spodaj, drugega pa recimo 10 metrov višje, oba napolnim z vodo, zgornjega speljem na turbino in generator, vodo iz spodnjega pa nazaj prečrpavam z eno tako zverino, ki se ji reče RotoVerter. Menda jih je na svetu že kar nekaj uspešnih (še več pa neuspešnih), ker ga ni prav enostavno spravit v pogon. V bistvu pa gre za to, da dva identična trofazna motorja povežemo mehansko (preko pogonske gredi) in električno. Eden motor je motor, drugega pa se preveže da postane generator. Na oba pa je potrebno prheftat ustrezne kondenzatorje, da se uskladita po fazah. Ne me spraševat kako to naredit zares, ker nisem električar. Se pa da najt podrobna navodila, korak po korak kako to spravit v življenje. Navodila seveda niso dovolj, dobro je da človek ve kaj dela... Ni pa to kakšen hud hokus pokus, zato pa sem rekel da je na meji, ki bi jo "normalen" električar še lahko prebavil.
Ena od povezav za rotoverterja:
http://panacea-bocaf.org/rotoverter.htm
Menda da od sebe precej več elektrike kot jo porabi za delovanje (v rangu 10x). Haklc je v tem, da potrebuje konstanten odvzem, ker drugače se sesuje. Torej sam rotoverter ni primeren kot generator za različne porabnike . Bi pa lahko poganjal eno pošteno vodno črpalko, ki bi mu nudila konstantno obremenitev ...
To je samo ideja, ne vem da bi jo kdo izpelja. Iz očitnih razlogov; prvi in glavni je, da je potrebno rotoverterja najprej zvezat, da bo deloval tako kot treba, potem pa še vse ostalo ni ravno mačji kašelj, predvsem finančno. Ker sem v neki brošurici o obnovljivih virih energije zaledil, da mala hidroelektrarna za postavitev potrebuje 2.300 ojročkov na kW inštalirane moči do velikosti 50 kW. Če je večja ti stroški na kW sicer padajo, ampak skupni pa narastejo ... Torej bi mene samo ta generatorski del koštal 15 - 25 jurjev (odvisno za kakšno moč bi se odločil), plus seveda prečrpavanje ...
(me prav zanima, če bi za takole elektriko dobil spodbudo za obnovljive vire)