generator elektrike

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Pozdravljeni vsi skupaj. Oglašam se prvič, čeprav vas berem že precej časa (prijavit se sem je huje kot hodit peš
crazy1.gif
).
In imam vprašanje. Recimo, da imam generator z nazivno močjo 2 kW. Je to mišljeno kot moč ki jo mašinca odda v eni uri (se pravi 2 kWh) ali je to moč, ki je konstantno na voljo?
Po malem namreč računam kakšno moč potrebujem vsak trenutek za pogon ene srednje potratne hiše. Moja namreč "požre" tam okoli 12 kilo ur na dan. Vem da je moč odvisna od vseh naprav ki so ta trenutek priklopljene, zato pa me zanima kako se razume moč genratorja ...

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
2 kw je moč, 2kwh pa je pa delo oz energija, ki nastane pri moči dveh kilivatov v eni uri...
nazivna moč je včasih maksimum, ki ga generator da od sebe. pol ure v takem režimu pa zadeva crkne
če ti bajta žre 12 kWh na dan ne pomeni, da bo ta generator to v špici to zdržal. recimo, da imaš vklopljen bojler + indukcijo + pečico
ali nekaj v tem stilu ti ta generato ne bo dal zadosti energije. zato da pa imaš to ko ti bo sfalilo elektrike da ti dela hladilnik, zmrlovalnik pa centralna in nekaj malenkosti še pa bo čisto ok

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Osnove fizike a!
evil.gif

Moč je vedno trenutna, električna moč je predstavljena kot zmnožek TOKA in NAPETOSTI. Napetost na generatorju je več ali manj enaka 220-250V (vzemimo da je 230V), tok ki ga da generator imaš pa zapisan v njegovih tehničnih podatkih. Če agregat da 2kW moči, potem predpostavljam, da požene cca. 8.5A toka.

Pazi tudi na na deklaracije moči, pri agregatu imaš:
- moč motorja (nima veze z el. močjo)
- maksimalno moč (na voljo je samo občasno)
- maksimalno "delovno" moč (ta te zanima)

Glede napajanja hiše je pa odvisno kolikšen je največji tok ki bi ga rad koristil, podatki s števca o porabi ne povedo nič. Iz števca ne moreš ugotovit koliko toka porabiš v nekem trenutku. Recimo el. bojler porabi VSAJ 2kW, jasno ne dela vedno, ampak ko dela bo agregat preobremenil.

Kako ugotovit kako močan agregat rabiš je pa tretja zgodba, najprej povej kaj bi rad in kdaj bi rad napajal hišo s tem. Skratka ali rabiš samo za izpade (pač takrat izkjučiš bojler in podobne porabnike), ali pa ti bo to primarno napajanje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Aja koliko hiša porabi v nekem trenutku lahko enostavno zmeriš z boljšimi tokovnimi kleščami na glavnem dovodu el. v hišo.

Za silo pa bo dovolj tudi izračun porabnikov "peš", torej vsako el. napravo ki bi jo rad poganjal "popišeš" in potem sešteješ (maksimalne) moči. Računaj tudi da agregata ni fino poganjat na max. moči ves čas.

Sicer pa za pogosto napajanje celotne hiše glej dizelske agregate moči 5kW ali več, karkoli drugega bo povzročalo samo probleme. Imajo pa taki agregati svojo ceno!
grims-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
2 kw je moč, 2kwh pa je pa delo oz energija, ki nastane pri moči dveh kilivatov v eni uri...
nazivna moč je včasih maksimum, ki ga generator da od sebe. pol ure v takem režimu pa zadeva crkne
če ti bajta žre 12 kWh na dan ne pomeni, da bo ta generator to v špici to zdržal. recimo, da imaš vklopljen bojler + indukcijo + pečico
ali nekaj v tem stilu ti ta generato ne bo dal zadosti energije. zato da pa imaš to ko ti bo sfalilo elektrike da ti dela hladilnik, zmrlovalnik pa centralna in nekaj malenkosti še pa bo čisto ok

Hvala.
Razmerje med močjo in energijo mi je (približno) jasno. In 2 kW sem dal samo za primer, ker se največkrat pojavlja v reklamah (recimo), ravno za ta namen - se pravi za izpad.
Ej, še ena malenkost; vem da nekateri motorji ob zagonu potegnejo krepko več toka kot je njihov rating? A generatorjev maksimum to lahko pokrije? Dobro, vem da je odvisno od motorja in njegovih podatkov ampak recimo, da je motor kilowaten, generator pa 2 kW normalne moči + maksimalna moč? Sprašujem splošno, ne me križat če nimam točnih podatkov (če bi jih imel ne bi spraševal)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Osnove fizike a!
evil.gif

Moč je vedno trenutna, električna moč je predstavljena kot zmnožek TOKA in NAPETOSTI. Napetost na generatorju je več ali manj enaka 220-250V (vzemimo da je 230V), tok ki ga da generator imaš pa zapisan v njegovih tehničnih podatkih. Če agregat da 2kW moči, potem predpostavljam, da požene cca. 8.5A toka.

Pazi tudi na na deklaracije moči, pri agregatu imaš:
- moč motorja (nima veze z el. močjo)
- maksimalno moč (na voljo je samo občasno)
- maksimalno "delovno" moč (ta te zanima)

Glede napajanja hiše je pa odvisno kolikšen je največji tok ki bi ga rad koristil, podatki s števca o porabi ne povedo nič. Iz števca ne moreš ugotovit koliko toka porabiš v nekem trenutku. Recimo el. bojler porabi VSAJ 2kW, jasno ne dela vedno, ampak ko dela bo agregat preobremenil.

Kako ugotovit kako močan agregat rabiš je pa tretja zgodba, najprej povej kaj bi rad in kdaj bi rad napajal hišo s tem. Skratka ali rabiš samo za izpade (pač takrat izkjučiš bojler in podobne porabnike), ali pa ti bo to primarno napajanje?

Jp,
evil.gif
se skriva v osnovah. Težava je v tem, da na reklami nimaš ravno vseh tehničnih podatkov. Pa tudi če bi imel izhodni tok, v reklami (recimo hoferjevi) definitivno nimaš izkoristka. Ker toliko mi je že jasno, da teoretičen zmnožek napetosti in toka ne da enakega rezultata kot ga dobiš v praksi na vtičnici ...
Dokaj prepričan sem, da bojler ne vleče stalnih 2 kW (takrat ko dela), bom pa to z wat metrom preveril še enkrat takoj ko pridem domov. Pa še s tokovnimi kleščami, za vsak primer.
In ja, jasno mi je, da je 2 kW premalo, bil je samo za primer, da lahko operiramo s ciframi. Tudi sam sem razmišljal o 5 kW ali celo več. Ker imam eno majhno idejico kako prit do svoje elektrike
cheer.gif

uuuuu ..., zabu vprašat; recimo da potrebujem 5 amperov, generator pa od sebe daje solidnih 20 - stalno. Kam gre višek oz. kakšne so posledice tega viška, če sploh kakšne?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
100% ne moreš vedet koliko toka cukne nek porabnik na začetku in ali agregat to zadosti. Moraš vedet da agregati, sploh ti poceni delajo "tok" glede na obrate motorja z notranjim izgorevanjem. to tudi pomeni da recimo agregat porabi 1-3 sec da prilagodi svojo moč dejanskim potrebam .. ker je elektrika čudna stvar se v tem času ponavadi zaradi pomanjkanja toka zniža napetost. Če imaš veliko porabnikov se sicer te efekti izničijo, samo vseeno če se ti bo vključil bojler bodo po celi hiši mrknile luči ... lahko se potem zgodi tudi da se ugasnejo bolj fini porabniki, recimo računalnik, TV in podobno (v najslabšem primeru lahko tako nihanje škodi tudi samim porabnikom).

Torej če misliš res napajat celo hišo v vseh razmerah vzemi agregat, ki je vsaj 30% močnejši od dejanske maksimalne potrebe. ČE pa se ti gre samo za premostitev izpadov, potem računaj na to da boš večje porabnike pred zagonom agregata izključi - oz. vedno je pametno izključit porabnike ki imajo velika nihanja v porabi oz. se nenadno vključijo in izključijo (grelniki).

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Citat:
uuuuu ..., zabu vprašat; recimo da potrebujem 5 amperov, generator pa od sebe daje solidnih 20 - stalno. Kam gre višek oz. kakšne so posledice tega viška, če sploh kakšne?
Nikamor. Ker agregat da od sebe toliko, kolikor zahtevajo porabniki. Se pa zna zgoditi, da ti agregat malo pobezlja, če ima slabo regulacijo in ti hitro dodajaš/odvzemaš velike porabnike
evil.gif

Citat:
Ker imam eno majhno idejico kako prit do svoje elektrike Je pa v rangu OU oziroma na hudi meji, ki jo pravoverniki hudo težko sprejemajo, pa raje ne govorim na glas, ker mi ni do nepotrebne vojne kaj je mogoče in kaj ne

Daj no, saj te ne bomo nikomur povedali
tongue-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ker imam eno majhno idejico kako prit do svoje elektrike
cheer.gif

Upam da ne misliš iz vode delat bencin in nato imet elektriko zastonj!
evil.gif

Agregat na splošno NI dobra stvar, ker se obnaša drugače kot pa el. omrežje. To pomeni da je precej večjih nihanj, kar ni dobro za precizne naprave (zabavna elektronika). Osnovno vodilo naj ti bo glavna varovalka, če imaš sedaj enofazni prikjuček imaš 25A varovalko. Če dobiš tak agregat (6kW+) bo 100% zadostil tvojim potrebam.

Glede viška, "poceni" agregati imajo sinhorni generator (v osnovi princip "dinama") .. torej po domače povedano bolj počasi se vrti motor, manj toka proizvede generator. Če imaš torej porabo majhno bo motor tekel v štandgasu, če imaš porabo veliko se bo vrtel v obrate. Dražji agregati, predvsem dizelski imajo pa malce drugačno uravnavanje toka - tehnik je pa več.

Za redno vsakodnevno nonstop delovanje so primerni pa itak samo dragi industrijski agregati ... ker pri teh hobi agregatih moraš 1x tedensko menjat olje in podret pol motorja!
tongue-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Citat:
Glede viška, "poceni" agregati imajo sinhorni generator (v osnovi princip "dinama") .. torej po domače povedano bolj počasi se vrti motor, manj toka proizvede generator. Če imaš torej porabo majhno bo motor tekel v štandgasu, če imaš porabo veliko se bo vrtel v obrate. Dražji agregati, predvsem dizelski imajo pa malce drugačno uravnavanje toka - tehnik je pa več.
Ej, daj popravi tole neumnost
grims-1.gif

Sinhroni imajo stalne obrate
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Ne nimajo, sej načeloma so vsi sinhroni (proizvajajo izmenično napetost)!
evil.gif

Poceni z obrati regulirajo tok, dražji imajo vedno enake obrate (čeprav spet ne nujno) - to kar dobiš do 1000EUR spada vse v poceni kategorijo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Najcenejši imajo asinhronski generator, dražji pa sinhronskega.
Če hočeš ti imeti vsaj pribljižno 50Hz, ne boš z obrati reguliral toka pri sinhronskem generatorju

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Hvala obema (no, vsem).
Sicer sem si mislil, da da če ni porabe, ne more bit težav (prej obratno). Je pač samo potencial ...
S poceni generatorji se niti nisem nameraval igrat zares, razen za preverjanje principa.
In ne, ne mislim delat bencina iz vode (čeprav se menda da dodajat vodo v bencin in nafto, kar je zgodba zase).
V mislih imam eno tako "priročno" hidroelktrarnico na prečrpavanje. Se pravi naredim dva rezervoarčka za vodo, enega spodaj, drugega pa recimo 10 metrov višje, oba napolnim z vodo, zgornjega speljem na turbino in generator, vodo iz spodnjega pa nazaj prečrpavam z eno tako zverino, ki se ji reče RotoVerter. Menda jih je na svetu že kar nekaj uspešnih (še več pa neuspešnih), ker ga ni prav enostavno spravit v pogon. V bistvu pa gre za to, da dva identična trofazna motorja povežemo mehansko (preko pogonske gredi) in električno. Eden motor je motor, drugega pa se preveže da postane generator. Na oba pa je potrebno prheftat ustrezne kondenzatorje, da se uskladita po fazah. Ne me spraševat kako to naredit zares, ker nisem električar. Se pa da najt podrobna navodila, korak po korak kako to spravit v življenje. Navodila seveda niso dovolj, dobro je da človek ve kaj dela... Ni pa to kakšen hud hokus pokus, zato pa sem rekel da je na meji, ki bi jo "normalen" električar še lahko prebavil.
Ena od povezav za rotoverterja: http://panacea-bocaf.org/rotoverter.htm
Menda da od sebe precej več elektrike kot jo porabi za delovanje (v rangu 10x). Haklc je v tem, da potrebuje konstanten odvzem, ker drugače se sesuje. Torej sam rotoverter ni primeren kot generator za različne porabnike . Bi pa lahko poganjal eno pošteno vodno črpalko, ki bi mu nudila konstantno obremenitev ...
To je samo ideja, ne vem da bi jo kdo izpelja. Iz očitnih razlogov; prvi in glavni je, da je potrebno rotoverterja najprej zvezat, da bo deloval tako kot treba, potem pa še vse ostalo ni ravno mačji kašelj, predvsem finančno. Ker sem v neki brošurici o obnovljivih virih energije zaledil, da mala hidroelektrarna za postavitev potrebuje 2.300 ojročkov na kW inštalirane moči do velikosti 50 kW. Če je večja ti stroški na kW sicer padajo, ampak skupni pa narastejo ... Torej bi mene samo ta generatorski del koštal 15 - 25 jurjev (odvisno za kakšno moč bi se odločil), plus seveda prečrpavanje ...

(me prav zanima, če bi za takole elektriko dobil spodbudo za obnovljive vire)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Ajej, sicer ne razumem kaj misliš naredit, ampak ko pridemo do perpetum mobile mašin ki proizvajajo elektriko se znanje zame konča!
grin1.gif

Se pravi ti dejansko ne rabiš agregata, ampak samo električni generator? No to je načeloma (lahko) vsak elektromotor. Vedet pa moraš da 2kW energije predstavljene kot mehansko delo je ogromno, torej če imaš 10m višinskega padca rabiš ogromne količine vode da imaš dobiš 2kW moči.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Hudo prehiter si za tako oceno. Je pa pričakovana ...
cheer.gif

(kukni na povezavo pa povej zakaj ne
wink-1.gif
)

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
En tak prav lep zakon o ohranitvi energije ti pravi, da to nikoli ne bo delovalo
smirk-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Ej, ideja je. Ostalo so detajli. Ki jih razčiščujem sproti ... Informacije, ki sem jih dobil tule so zelo koristne, tudi za naprej (vprašanja so me mučila že dalj časa, neodvisno od omenjene ideje). Naslednje vprašanje je kajpak potreben pretok. Ampak do tega odgovora se bom že prikopal tudi sam ...
(nisem rekel, da bo delovala, ali celo da jo bom izpeljal. je (zaenkrat) samo potencial)