Garmin nüvi 3597LMT

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Ja ampak če bom imel vključeno izogibanje avtocestam, potem me bo že od žačetka vodilo po regionalni
frown-1.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Ja takšne rezultate sem jaz javljal že pred časom.
Skratka navigacija je TOTALNO NEUPORABNA. Ne moreš ji zaupati niti metra poti
bonk.gif

Zdaj jo bom nesel nazaj in bom zahteval denar nazaj zaradi stvarne napake

In kaka je stvarna napaka?
Karte niso stvarna napaka, ker jih Garmin kupuje od Navteq, torej te bodo obrnili na njih.
Ti bodo naredili ruto brez izogibanj in bo vse delalo, kaj jim boš pa potem rekel?

Kupiš vinjeto, plačaš za plačljive ceste in zadeva je rešena, navigacija te bo vodila pravilno in vsekakor te bo prišlo ceneje kot pa bencin za ruto kjer te potegne okoli riti v žep.

Z istimi nastavitvami naredi ruto nekje po tujini in preveri, če bo tam pravilno izračunalo, tam kjer so dejansko take kategorizacije cest.

Pojdi na Garmin in jim povej za težavo, piši na Navteq in jim povej za težavo, druga ti ne preostane.

In kot je že zakon rekel, na starih modelih deluje brez problema NITI EN od vas pa ni pomislil na to, da stari nuviji uporabljajo NT mapo.

Torej glede na to, da ti 765 preračuna kot mora, daj na njega unicode karto in preveri vodenje
Daj na 3597 NT karto in preveri vodenje.

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Nekaj bi vam povedal, da je pri nas problem kategorizacija cest, tako kot vam že @popotnik cel čas razlaga.
Bom dal primer, mene vodi moj nuvi od doma v Rogaško po daljši poti, tam kjer je določena hitrost, krajša pot pa nima hitrostnih omejitev, zato sedaj čakam na novo karto, ker sem vam poslal popravek hitrosti, pa bom pol videl kako me bo vodilo, če že bojo popravki v tej karti ki bo vsak čas izšla

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
In kaka je stvarna napaka?
Karte niso stvarna napaka, ker jih Garmin kupuje od Navteq, torej te bodo obrnili na njih.
Ti bodo naredili ruto brez izogibanj in bo vse delalo, kaj jim boš pa potem rekel?
Nimaš čisto prav. Osnovna naloga Garmina je, da pravilno vodi. Nisem posebej kupoval kart in navigacije, zato je naprava in karte ena stvar. In če navigacija ne navigira pravilno , potem je to stvarna napaka. V bistvu imam že dopis servisa s katerim sem opravičen do povračila kupnine.

Citat:
Kupiš vinjeto, plačaš za plačljive ceste in zadeva je rešena, navigacija te bo vodila pravilno in vsekakor te bo prišlo ceneje kot pa bencin za ruto kjer te potegne okoli riti v žep.
Stvar okusa. In če mi Garmin omogoča izogibanje plačljivim cestam, potem tudi pričakujem da bo delalo pravilno.

Citat:
Daj na 3597 NT karto in preveri vodenje.
Sem že probal in dela enako - napačno

Na Mapsourcu z NTU mapo dela OK, zato mislim, da ni problem v karti ampak v napravi

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Ne da se mi sedaj iskat ampak nekje v Eula ti piše, da kartografija nima veze z napravo, ker ni njihova ampak jo dobijo od drugod.
In ne da se mi več ponavljat v nedogled, da ni kriva naprava ampak je kriva karta.

V mapsource imaš možnost nastavit izogibanje plačljivim cestam?

p.s.
Torej na mojem nuviju ko imam nastavljeno izogibanje makadamu in če me zapelje na njega naj grem uveljavljat stvarno napako zaradi tega, ker je v karti narobe označena cesta
sprasujem se.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Citat:

Citat:
Stvar okusa. In če mi Garmin omogoča izogibanje plačljivim cestam, potem tudi pričakujem da bo delalo pravilno.

To ni stvar okusa ampak kompliciranje, za napravo ti ni težko dat 400€ a za par € za plačjivo cesto boš pa kompliciral.

Navigacija je PRIPOMOČEK in še vedno je potrebno zraven uporabljat logiko.

Saj izogibanje plačljivim cestam deluje pravilno, če narediš ruto s pravim začetkom.
Torej če ne bi delovalo ne bi smelo nič pravilno izračunat, tako pa eno cesto izračuna pravilno drugo pa ne.

Hmmm kaj bi tu bilo lahko narobe Naprava ali karta
sprasujem se.gif

Boš sedaj končno razumel, da ni nič narobe z napravo ampak je karta tista, ki ima narobe podatke.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Citat:
To ni stvar okusa ampak kompliciranje, za napravo ti ni težko dat 400€ a za par € za plačjivo cesto boš pa kompliciral.
Brez zamere, ampak verjetno se bom sam odločal ali bom plačeval ceste ali ne. Če bi poznal dejansko stanje ne bi rekel da po nepotrebnem kompliciram. Ker pa ne poznaš mojega primera, pa te prosim, da ne daješ takšnih posplošenih odgovorov.
Citat:
Saj izogibanje plačljivim cestam deluje pravilno, če narediš ruto s pravim začetkom.
Tega pa ne razumem najbolj?
Citat:
Boš sedaj končno razumel, da ni nič narobe z napravo ampak je karta tista, ki ima narobe podatke.
Težko bom razumel, da imam dve ISTI karti na različnih napravah in na eni deluje brezhibno na drugi pa narobe. Zakaj je na 765-ki vse OK s karto (NT in NTU) na 3597 pa ne deluje nobena. Iz tega pač sklepam (laično), da je napaka v napravi.
Je pa res, da sem laik in ti v poznavanju navigacij ne sežem niti do kolen. Pač kmečka logika

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Ti bom probal takole razložit.

Zakaj ISTA karta prikazuje podatke za tovornjake samo na tovornjakarskih napravah na ostalih pa ne?
Zato, ker zna prebrat te podatke iz karte medtem ko druge naprave ne znajo.

Stari nuviji ne znajo uporabljat toliko podatkov iz karte kot novi in zato pride do razlik.

Novi nuvi ima traffic trend, my trends in ostalo navlako ki je starejši nimajo, v enem izmed prejšnjih postov sem ti posebej označil z rdečo tale stavek: certain specified congestion zones kar po slovensko pomeni nekatera posebna območja zastojev in ker novejše naprave znajo uporabit podatek traffic trends iz karte, imaš izračun takšen kot ga imaš sedaj.

To je razlog, da že cel čas pravim, da je karta kriva in ne naprava.

Popolnih kart ni, do sedaj sem še na vseh našel napake, daleč najslabša od vseh je pa AR, ki ima določene ceste, ki obstajajo že več kot 100 let vnešene ali popolnoma na napačnem mestu ali pa samo polovico ceste.

Če ti bodo povrnili kupnino si zmagal, če boš pa razmišlajl o novi navigacijski napravi pa naj bo to Garmin ali katera druga si lahko 100% da boš naletel na podobne probleme okrog vodenja, preveč podatkov tiščijo v karte in potem pride do problemov.

p.s.
Pri napravah pa ti vedno pride prav kmečka logika, ta v večini primerov reši težave
wink-1.gif

p.s.2
Citat:
Citat:

Če bi poznal dejansko stanje ne bi rekel da po nepotrebnem kompliciram. Ker pa ne poznaš mojega primera, pa te prosim, da ne daješ takšnih posplošenih odgovorov.

Vem, da poznaš cesto kot lastni žep in iz tega sklepam, da zajebavaš po nepotrebnem oziroma iščeš dlako v jajcu in se ne boš nikoli peljal preko ptuja v Avstrijo.
Če bi se zadeva dogajala na terenu, ki ga ne poznaš, bi pa bila druga zgodba.
Pa še enkrat Navigacija je pripomoček in še vedno je dobro gledat table okoli sebe.

I

Izbrisan uporabnik #488

Aha, zdaj vidim Glass capacitive display supports multi-touch.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
No fantje tukaj se bom moral postaviti na stran @Jodlarcek. Da je pri nas kategorizacija cest v Qurcu vemo, vendar zakaj potem relacijo Graz- Salzburg ravno tako narobe izračuna. Če bi bilo vse tako enostavno ne bi bilo opcije izogibanja plačljivih cest in avtocest ločeno. Tudi jaz ne pričakujem od naprave da bo delovala 100%, vendar pa pričakujem, da bo ruto dolgo cca 250 km izračunala cca 250 km in ne 400km ali še več. Mene kot uporabnika ne zanima kje je napaka, ampak pričakujem, da se le ta odpravi, če obstaja. Garmin ima pogodbo z Navteq-om in naj ona dva med sabo rešita kje je težava. Ko sem potoval v Švico sem imel 3/4 poti po Nemčiji. Od meje do cilja je bilo 25km in zakaj bi jaz zdaj kupil letno vinjeto (druge ne poznajo) če je ne bom verjetno v tem letu več nikoli rabil. Zato pa, ko izberem opcijo izogibanja plačljivih cest in ne avtocest ker je velika razlika pričakujem, da me bo vodila tako kot je potrebno. Pa še nekaj glede naših cest. Zakaj je pri nas vedno tabla za vinjeto postavljena tako, da ko jo vidiš nimaš več kaj narediti. Jaz osebno si bom ruto prilagodil, da bo taka kot jaz hočem, vendar niso vsi enako sposobni. Konec koncev je Garmin obveščen in bomo videli.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne vem no, v sosednji temi je Janch pokazal kako izračuna Navteq/Monolit, torej isti zemljevid kot pri Garminu.
Podobna napaka na relaciji Maribor-Gorica.

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.662
29
48
58
Horjul
@Zakon
Men nameri to relacijo 270 km in gre naravnost proti Salzburgu in nikjer nobenga ovinka. Res pa je, da druga variant pelje preko Linza, ker verjetno druge krajše bližnjice ni.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Pa saj ravno to je fora, da vsakemu drugače računa. Jaz denimo nimam nobenih težav z ruto MB-Graz, medtem ko Graz-Salzburg pa gre skozi madžarsko češko in ne vem kje še vse okoli. Mogoče je res kje problem v kartah, ker enako naredi MS in BC oz. pojma več nimam.
Naprava ruto računa 15 min. Relacija MB- N. Gorica pa se pri 80% ustavi. Očitno bo potrebno vedno delat rute z vmesno točko.