Garancija pri dealrjih.

atomikkus

Pripravnik
10. nov 2010
32
0
6
Kako je potem z uveljavljanjem garancije. Ima kdo kake izkušnje. Avto, ki ga kupujem je uvožen it italije in bi bilo fino imeti garancijo.

sung

Pripravnik
10. dec 2011
323
0
16
različni dilerji ponujajo različno garancijo, ponavadi je najboljše da se pri samem dilerju pozanimaj, predvsem za motor in menjalnik vprašaj in ne verjeti na besedo naj ti da pisno garancijo, ker ponavadi ko je kaj narobe se besed o garanciji ne spomni

B81

22. jul 2007
37.714
10.978
113
Evo tule:

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=31&L2_ID=270

Klavzula “videno – kupljeno” je v praksi postala pogodbeno določilo, ki ga prodajalci uporabljajo za omejevanje svoje odgovornosti za stvarne napake. Ne glede na to, ali je to določilo v pogodbi ali ne, pa prodajalca v vseh primerih ne ščiti in je v določenih primerih nično.

Najbolje že kar pred nakupom omeniti te zadeve in se takoj vidi, kako prodajalec reagira. Če začne nekaj mutit, bi sam nehal z nakupom.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
klavzula videno kupljeno, je samo za zavajanje kupca, da mu, ko se kaj žali, takoj pokažejo na tole in rečejo sam si podpisal. vsaka pogodba s to klavzulo je nična, ker je na škodo kupca.

B81

22. jul 2007
37.714
10.978
113
To piše v prispevku ja, lepo da si še potrdil
evil.gif

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
Kolkr sm jst s tem seznanjen, se te garancije doplačajo. Nekateri imajo garancijo na motor in menjalnik, nekateri pa tudi na ostale stvari razen na potrošni material. Mi smo takrat, ko je prišlo do uveljavljanja garancije, morali pošiljat račun v Švico, tam pa so nato odobrili recimo 70% popravila. ostalo pa je krila stranka sama...je pa teh ponudnikov garancij več in se tudi postopki verjetno razlikujejo...je pa to smiselno, ker dandanes je vsaka okvara lahko precej draga in cena doplačila za garancijo ni pretirana v primerjavi s ceno popravil..

B81

22. jul 2007
37.714
10.978
113
Verjetno govoriš o kulanci (recimo odpoved motorja, polomljena gred, sesalni kolektor ipd.), takrat plača firma direkt.

Avtor teme sprašuje, kako zakon zavezuje dilerja, da v primeru okvare stoji za tem, kar mu ZVP določa.

TheMan

Pripravnik
6. mar 2008
376
0
16
od decembra lani je minimalni garancijski rok za rabljeno vozilo mesec dni.

Za stvarne napake je ostalo 1 leto.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
klavzula videno kupljeno, je samo za zavajanje kupca, da mu, ko se kaj žali, takoj pokažejo na tole in rečejo sam si podpisal. vsaka pogodba s to klavzulo je nična, ker je na škodo kupca.

kupljeno - videno lahko uporabljaš kot posameznik, firma tega ne sme uporabljati,

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik TheMan pravi:
od decembra lani je minimalni garancijski rok za rabljeno vozilo mesec dni.

Za stvarne napake je ostalo 1 leto.

Za stvarne napake je res eno leto, ampak se samo v roku pol leta šteje, da je napaka obstajala že ob nakupu. Z drugimi besedami: v prve pol leta mora prodajalec z izvedenci dokazovat, da se je napaka pojavila šele kasneje, če se z odpravo napake ne strinja. V druge pol leta je breme dokazovanja na kupcu, če želi dokazat, da je napaka obstajala že ob nakupu in želi brezplačno odpravo napake.

Dokazovanje je zgolj teoretična možnost in se v praksi večinoma ne uporablja. Kar pomeni, da pri nakupu rabljenega vozila od trgovca dobiš pol leta "garancije", ki se ji sicer reče odgovornost prodajalca za stvarne napake, ampak vsebina je podobna.

To velja vedno in povsod, tudi za atomikkusev italijanski avto. Keč je samo, da veliko kupcev s tem ni seznanjenih in se pustijo nategnit in / ali žejne prepeljat čez vodo. Deloma lahko med to šteješ tudi doplačljive garancije za X mesecev.

Definicijo stvarne napake naj si avtor prebere v ZVPot, je pa takšna, da praktično pokriva vsako nedelujočo zadevo na vozilu. Seveda je pomembno tudi kaj se zapiše v kupoprodajno pogodbo. Če se avto prodaja kot brezhiben, nekaramboliran, s servisno knjigo in X prevoženimi kilometri - naj se to vrže na papir. Takoj ko se začne prodajalec izmikat: hvala lepa in nasvidenje.

Kar je meni poznana praksa, se dealerji tega zavedajo in manjše napake (za večje itak ne vem) odpravijo na lastne stroške. Je pa seveda pomembno, da se oglasiš pri njih in oni poskrbijo za odpravo napake. Ne pa da greš na servis Žnj, magari uradni, ki s prodajalcem nima veze in kjer ti popravilo mastno zaračunajo, potem pa prodajalcu mahaš z računom.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
Ničen je le tisti del pogodbe, ne vsa pogodba.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Ko sem jaz kupoval sem imel povsod na izbiro ali plačam oglaševano ceno in 1 leto garancije ali mi dajo ca. jurja popusta (šlo se je za avto v vrednosti ca. 13k). Na koncu sem dobil pol leta garancije, kupil sem ga pri dealerju, ki ima tudi servis in v garancijskem roku in še malenkost po njem je bil avto tam 5x (2x zabasan DPF, menjan EGR ventil, menjana cev intercoolerja, rele za dolge luči, okvara merilnika količine goriva, akumulator,.....). Akumulator so mi zastonj menjali 2 meseca po izteku garancije, ker so ob nakupu trdili da je nov. Sicer pa so tudi vse druge okvare odpravili brezplačno. Od takrat naprej vse špila kot je treba.

Rabljenega dizla nebi kupil brez garancije. Čeprav če naletiš na kretena se pomoje zna zgoditi da si z garancijo lahko samo nekaj obrišeš. Ali pa v najboljšem primeru jajcaš z UVP-jem, odvetniki,....

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Hm.. sem slišal, da ima Auto Jolly iz okolice Kranja leto ali pa pol leta garancije na rabljena vozila (na skoraj vse sklope vozila), ki jih kupiš pri njem... Večino avtov naj bi mel uvoženih, ampak to ob ogledu tudi pove...Vsaj pri kolegu je bilo tako, ki je tam kupil avto in do sedaj še ni imel težav-