Full HD in HD Ready

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
A mi lahko nekdo po kmečko razloži, kje je fora hertzov pri LCDju? A ne igra tukaj glavne vloge odzivni čas, ki se meri v milisekundah? Kristalno jasno mi je to bilo pri CRT televizorjih, kjer se je celotna slika dejansko osvežila tolikointolikokrat na sekundo...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Saj je tudi na CRT-ju tak, pri 50Hz žarek 50x v sekundi zleti od gor do dol, pri 100 HZ pa 2x hitreje (ali sta 2 žarka in s tem dosežejo 100 hz? se ne spomnim več).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
CRT imajo glajenje robov (anti aliasing) vgrajen for free
smile-1.gif
Zato slika nižje resolucije zgleda lepše Pri CRT-ju sosednji piksli niso strogo ločeni, ampak vpljiajo na sosede. To je vzrok, da računalniška slika ni nikoli ostra. V naravi pa ni tako ostrih prehodov, zato TV in filmi zgledajo vredu. Pri LCD, so pa piksli strogo ločeni, kar omogoča zelo ostro sliko. Pri gledanju videa v nižji resoluciji (TV, DVD), je potrebno sliko raztegniti, zaradi česar je potem bolj zobata. SD TV na CRT bo vedno zgledal boljše kot na LCD. Pri HD je pa druga zgodba.
Enkrat z lupo poglej CRT in LCD, pa boš videl, da so piksli enako ločeni na obeh. Oziroma slikaj s kako visokoločljivo kamero, pa zumiraj sliko.

Kocke na LCD so zato, da je slika "bolj ostra". Lahko bi naredili "boljšo", samo pol ima konkurenca "bolj ostro", tega pa ne moremo imeti...

SD video gledam na HD monitorjih že od nekdaj (torej se skalira), pa nikoli nisem opazil, da bi bila na ta račun slaba.

Razen tega ima CRT za sabo skoraj 100 let fine tuning-a. Kvaliteta rabi čas.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
...
Tudi analogna kabelska ima lepšo sliko (imam toliko star LCD, da nima DVB-C). Tak da sem že premišljeval da bi LCD prodal, ker kot monitor mi nikakor ni ''prijel''.
Namig, namig
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
A mi lahko nekdo po kmečko razloži, kje je fora hertzov pri LCDju? A ne igra tukaj glavne vloge odzivni čas, ki se meri v milisekundah? Kristalno jasno mi je to bilo pri CRT televizorjih, kjer se je celotna slika dejansko osvežila tolikointolikokrat na sekundo...
V prvi vrsti je številka marketinška mera za dolžino spolnega uda.
V drugi pa je to tehnologija za bolj tekoče gibanje delov slik, ker je to na osnovnem LCD zanič.

Postopkov je več, eni izračunajo vmesne slike in jih kažejo, torej namesto 60 (pol) slik na sekundo prikažejo 120.
Ali 240.
Drugo je (delna) zatemnitev ekrana med slikami.

Itd... Cela znanost je odzadaj.

Nazadnje urejeno:

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Citat:
Imam doma 106 cm LCD in 72 cm CRT - DVD-ji so na CRT-ju dosti lepši in (ni mi jasno zakaj) vidi se več podrobnosti, recimo droben tekst se na CRT da prebrat, na LCD ne.

Pa sta oba povezana s istim DVD playerjem in s istim SCART kablom
tongue-1.gif

Tudi analogna kabelska ima lepšo sliko (imam toliko star LCD, da nima DVB-C). Tak da sem že premišljeval da bi LCD prodal, ker kot
monitor mi nikakor ni ''prijel''.

Probaj DVDje vtaknit v player s kvalitetnim upscalingom, ga povezat na HD televizijo s HDMI kablom, pa boš videl razliko.
Drugače pa danes kupit CRT... zakaj? Prodali ga ne boste nikoli, težek je 500 kil in globok 50 metrov
cool-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kdo pa premišljuje o prodaji? Pa tudi kupil ga nebi, ampak ga imam. Sicer pa se vrhunske CRT-je da dandanes kupit za drobiž, recimo kak 82 cm Sony z ravnim ekranom.

Pa še en zakaj - HD filmov ne nameravam vlačit dol, mogoče enkrat ko bo optika in 20 mega linija, torej do nadaljnjega ostajam na divx-u. HD televizije tudi še ne bo tako kmalu (ok, pustimo osamljen Discovery in še enih par neuporabnih programov a la Zen).

Ko bo večina TV programov na HD pa seveda, leti CRT takoj na odpad.

22. jul 2007
13.411
1.660
113
124
ja tukaj je veliko faktorjev kaj se komu izplača vendar zmagovalna kombinacija je še vedno fullhd+bluray(mkv)LPWWY

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Pa si ti vsak film dol v HD vlačiš (oz kupiš, ha ha)?

Ja kaj pa naj, če mi ta ****** Telemach FullHD film dol potegegne prej kot v eni uri
grin1.gif
Že tko sam skoz na idle.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Hočem sam povedat če vleče kdo dol dvdje se mu to ne splača. divxov pa jest ne povoham več.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.844
113
Citat:
Kdo pa premišljuje o prodaji? Pa tudi kupil ga nebi, ampak ga imam. Sicer pa se vrhunske CRT-je da dandanes kupit za drobiž, recimo kak 82 cm Sony z ravnim ekranom.

Pa še en zakaj - HD filmov ne nameravam vlačit dol, mogoče enkrat ko bo optika in 20 mega linija, torej do nadaljnjega ostajam na divx-u. HD televizije tudi še ne bo tako kmalu (ok, pustimo osamljen Discovery in še enih par neuporabnih programov a la Zen).

Ko bo večina TV programov na HD pa seveda, leti CRT takoj na odpad.

lahko ti samo rečem da neveš kaj zamujaš. živiš v tehnološkem smislu kameni dobi
smirk-1.gif

ko sem sam nabavil philipsa 42 inč, prklopil gor dvd in sd signal tv in leptopa z svideo izodom za divxe, sem trosil okoli zelo podobne neumnosti kot ti. no pol mi je postalo jasno da kombiniram tehnologijo 20 stoletja z tehnologijo 21 stoletja. no go.

nabavil sem htpc z hdmi izhodom, dvb-c kišto z hdmi in da ti vidiš razliko
cheer.gif
slika je ostra za okrog past. 1080p filmov pa ne vlečem dol ker na 3,5m ne vidim razlike.
htpc mi laufa 24/7, na hdbits in bit-hdtv sem naseedal skupaj 1,5 TB
evil.gif