Fotkič DSLR do 550 ojrov

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Pa ta
sprasujem se.gif

Zakaj ta? Samo vprašam, ker me zanima nakupni proces in odločitev....kaj te je pritegnilo.

Recimo, ko ga vzameš v roke, je zaresen fotkič, z ojačanim in zatesnjenim ohišjem, zgornjim lcdjem itd. Canon ima v tem razredu plastik-fantastik igračke. Drugače uporabljam tudi canona in nimaš sploh kaj razmišljat o serijah pod xxD.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
SX 20 je ok zadeva. Samo ja, to je napredni kompakt, ne dSLR. Nova zadeva sx210 je tudi super, ampak ima pri najvecjem zumu ze izrazit CA. Sam se moras odlociti, kaj sploh zelis. Kompakta, pri katerem imas vse v enem ali dSLR, kjer se ti bodo stroski ob nakupu sele zaceli :D
btw: sx20 ima moznost tudi dodatne bliskavice, tako, da je to fajna zadevca
wink-1.gif

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
A je NIKON D3000 vredn svojih 450 €?

K taka opcija mi najbl, bi pa kasneje dokupu kak objektiv pa recimo še kej da ne nakup prehud za darovalce
smile-1.gif

Hvala vsem še 1X
zmaga.gif

LP,S

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
STari ti maš preveč vprašanj, pa skačeš sem pa tja.

1. Določi se DSLR ali ne

2. Odloči se za budget za danes in v prihodnje

3. Kaj bi rad slikal...

Potem pa bo lažji nakup.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Pa sej ima N D3000 DSLR
frown-1.gif

Sej sm napisu... Darilo dobim samo moram izbrati fotkič
wink-1.gif

Bi pa DSLR
zmaga.gif

LP.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Pa sej ima N D3000 DSLR
frown-1.gif

WTF?!?!?! Kaj ima??? Stari, ti sploh ves, o cem govoris oz. kaj bi rad?? DSLR aparati ali Digital single-lens reflex imajo ogledalce v katerega se lahko tvoja bejba gleda, ce pa ne, pa za projeciranje slike v okular in fokusiranje... Torej, na tak aparat nataknes objektiv.
Kompaktni aparat je pa tisti, ki ima fiksni objektiv (se ga ne menja!), je za v zep...

Najprej se odloci, kaj si sploh zelis...

ant

Pripravnik
Glede na tvoje odgovore bi ti za začetek priporočal zahtevnejši digitalec z čim več manualnimi nastavitvami. Mislim, da še sam ne veš, kaj pomeni DSLR. To ne pomeni, da boš zdaj pa kar delal profesionalne fotke, samo ker imaš DSLR.

Mogoče pa se motim...

Najprej povej kaj bi sploh rad imel od fotoaparata oz. kaj bi rad z njim počel.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Imam olympusa e-520 in pač fotkam. Kaj imajo drugi me ne zanima preveč. Sem pa takoj v štartu kupil dva objektiva, tako da imam pokrito v nekje med 28-600 mm (ekvivalentno) z eno luknjo vmes. Kasneje sem kupil še olympusovo bliskavico FL36R. in to je zaenkrat moj "sistem", ki se verjetno ne bo širil, temveč bo nekoč ga potrebno menjati. Konec koncev ni noben kos te opreme prav veliko vreden.
Ko avto kupim, se tudi več ne sekiram, če bi prejšnje zimske gume ustrezale na novega, ker sem jih pred tremi meseci kupil in so tako rekoč "nove". Če kupuješ vstopne modele, najbrž ne boš niti objektivov kupoval ne vem kako dobrih. Tako, da velikost sistema ni tako pomemben faktor za amaterja. Vsak amater pa tudi ne bo postal profi nekoč.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej ... da še sam pristavim svoj lonček ...

če bi rad škljocal sem ter tja, ko greš kam, naredil kakšno spominsko fotografijo - vse to ti definitivno omogoči high end kompakt. fotke za domač album bodo veeeeč kot odlične.

če bi rad samo malce bolj resno izgledal, ter na kakšni žurki izpadel cel car s takim fotičem, potem vzameš DSLR, samo ti že zdaj povem - če se ti ne bo usralo, boš car le prvih pet minut, ker z DSLR-jem je vseeno malce treba znat.

plusi DSLR-ja so definitivno hitrost, kvaliteta fotke (ko enkrat znaš pravilno ujet zadevo, pravilno izostrit, nastavit - ja, nastavit, ker DSLR pride do izraza, ko ga začneš sam gonit, ne da ga goni avtomatika) ... ima pa negativno stran - ko ga kupiš imaš na razpolago objektiv, ki ima 4x optični zoom (no, lahko kupiš samo ohišje in dokupiš še lečo zraven, ki ima večji razpon, ampak z razponom se razpne tudi cena), velik je, ne moreš ga dat v žep ...

kar se tiče kompaktov - že res, da si včasih omejen z njim, ker je pač počasen, ker ima majhen senzor in posledično v slabih svetlobnih pogojih fotka pride slabša, ampak vseeno - lahko lepo žuraš, ga imaš v žepu, narediš sem ter tja kakšno fotko ... z DSLR-jem je to en malček težje ...

glede na tvoje pisanje, predvidevam, da si mlajši od 20 let, zato omenjam žuranje in to.

tkolele, jaz sem povedal, kar si mislim, kar se mi zdi prav, da veš in upam, da pomagam pri nadaljnjih odločitvah.

aja, eno odločitev ti že zdaj polagam na srce - Nikon ali Canon.
wink-1.gif

lp, Dizzy

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Tegale pa ne razumem. Če želiš imeti osvetljeno ozadje, ti kompenzacija prav nič ne koristi, ker uravnava samo moč fleša. Za osvetljeno ozadje ti prav pride kvečjemu "slow synch", sicer pa uporaba shutter priority načina (Tv, S) ali čistega M z avtomatično močjo fleša. Pa potem spet pri flešu kompenziraš, če tolče premočno ali prešibko.

Sicer pa o temi (ne leti samo nate, Dizi): spet sami fanboyi ven tolčejo. Ja itak, če nimaš Nikona ali Canona, se sploh fotk ne da delati.
bonk.gif

Kake buče valite tu gor, pa za nameček še kao neki profesionalci tu vmes.
bonk.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
če daš ekspozicije v plus, se ponavadi raztegne čas ... mah, P je kar nekaj, zato pa vedno delam na M. in potem glede na okoliščine spreminjam vse skupaj, ponavadi pa delam na kar dolgih časih.

kar se tiče pa Nikon/Canon vs. ostali šrot - sorry, ampak ... Olympus, je lušten sistem, ampak ima eno veliko pomanjklivost - 4/3 majhen senzor. še manjši od APS-C senzorja, posledično je potrebno veliko korekcije za šum. plus, da so leče hudičevo drage pri njih ...

Sony - edina kolikor toliko uporabna zadeva je @900 al kaj je, tavelka zadeva, pa še tista sem slišal polno kritik čez njo.

Pentax - ja, super sistem, za malo denarja, samo - a imajo LASTNO lečo v stilu 16 - 35 f/2,8 in 70 - 200 f/2,8? dobro, to ni za amaterje (čeprav jih vedno več ima prav to kombinacijo), ampak, sej govorimo o nadgradnjah in nadaljni poti fotografa?

zato pa pravim - najbolje je biti na Canonu in Nikonu - ker sta najbolj razširjena, z največjo izbiro in vsem. in nista zastonj vodilna področju fotografije ...
wink-1.gif

fotke se da delat, amater oz. ljubiteljski fotograf pa sploh, lahko je Practica, Samsung al pa Canon - bo sproduciral podobno fotografijo. ampak, če bo enkrat hotel kaj več, bo v primeru začetka na non-Nikon/Canon sistemu primoran v menjavo sistema, kar še dodatno poveča stroške.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Koliko ljudi pa vsak dan 3/4 fotk naredi na ISO 3200? BTW, ta ISO je na mojem E-30 popolnoma uporaben, ker ni s kromatičnim šumom zasvinjan. Res ga najboljši Canoni in Nikoni malo prehitijo na tem področju, ampak za večino aplikacij zadeva funkcionira dovolj dobro. Za vse ostalo, razen za profi šport, je pa Olympus čisto dovolj dober. Da o tem, da ima edini zaresno tesnenje aparatov in objektivov, edini zaresno odstranjevanje prahu iz senzorja, .... Kar se cen leč tiče, bi se lahko pozanimal, preden širiš bučke. Olympus ima tri linije: standard, high grade in super high grade. Standard so vstopni razred, kvalitetni kit objektivi, lahki in majhni, lepo prenosni. Npr. širokokotni zoom 9-18 poseka pri ceni 450€ marsikateri dražji objektiv večjih proizvajalcev, npr. famozni Canonov 16-35, po kvaliteti slike, ostrini na robovih, korekciji popačenj, itd. High grade objektivi so vsi zatesnjeni, cene so primerljive s Canonovimi L objektivi. Pri tem seveda primerjamo goriščnice, preračunane na Leica format. Po kvaliteti slike, predvsem na robovih, pa spet šišajo marsikateri objektiv večjih znamk. O super high grade pa sploh ne bi, ker so tudi po testih eni najboljših objektivov, kar se jih trenutno proizvaja. Ja, cena je temu primerna. Ampak še vedno ne odstopa navzgor od najboljših Canonovih L ali Nikonovih objektivov. Samo primer, Olympusov objektiv 50/f2 makro je na večini spletnih strani, ki se ukvarjajo s testiranjem objektivov, benchmark za kvaliteto slike. Pred leti je dobil nagrado za najboljši objektiv za digitalne fotoaparate. Pa še bi lahko nakladal, ampak se bom ustavil, ker bom obsojen, da sem fanboy.

Edina težava Olympusa je trenutno pomanjkanje super high grade bodyjev, ker E-3 že malo leta dajejo. Ampak se tudi na tem dela.

O ostalih znamkah ne bi komentiral, jih premalo poznam, ampak večina razlogov, ki jih ti naštevaš, je kot običajno neosnovano mantranje uporabnikov Canikon, ki se jim v ostale znamke ne zdi vredno poglobiti. Stereotipe pa znate nabijati in širiti.

Canon je prvi iz enega samega razloga, in to je marketing. Smo že imeli debatu tu gor, pa se je pri kompaktih takoj začelo nabijati, da je Canon pri kompaktih sploh-in-oh-edini-omembe-vredni-ostalo-je-crap. Resnica je, da ga Panasonic prehiteva pri kompaktih po levi in desni.

Najbolj za lase privlečen argument je pa nadgrajevanje sistema. Koliko uporabnikov, ki sploh ne loči SX-20 od dslrja, pa misliš, da bo še kdaj uporabljalo kaj drugega kot kit objektive, pa vse nastavljeno na AUTO? Ampak je pa pomembno, da imajo možnost nadgradnje.
bonk.gif
Sploh, ker bodo tem primeru vstopni model bodyja in kit objektive ravno tako vrgli na bolho in se znebili vse originalne opreme, kot pri vseh ostalih znamkah.