Ford B-Max

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Meni je pa še najlepša armaturka od Kie ceed.. in še oranžna osvetlitev je najboljša. Sicer nimam (pro)ceeda, pač pa neki drugega, ki ima podobno oranžno osvetlitev. Sam pa vem, da modre osvetlitve nočem nikoli več, po več urah nočne vožne, oči dobesedno bolijo, ali pa imaš osvetlitev števcev na minimum.

Armaturka od Lancie je videt lepo fino zastarela :D

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Za nočno vožnjo je najbolj primerna zelena osvetlitev, dokazano in preverjeno.
armaturka od Lancie zastarela....hehe, leta 1999, ko so jo lansirali je že imela barven LCD ekran , pa armaturko lepo mehko in popolnoma brez škripanja, tudi če se voziš po najslabšem makadamu...
Kia, hyundai....plastik fantastic....za mulce... :p

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Se strinjam, Lybra ima odlično armaturko.

Ne razumem, od kod takšna navdušenost nad modro osvetlitvijo ... pa ne samo v avtomobilih. Tudi gospodinjski aparati, TV-ji, računalniki, ... povsod modre kontrolne lučke, LCD-jčki, itd. Osebno mi je modra osvetlitev odurna. Da ne govorimo, kako moteča je v temi, ko tista modrina seka naravnost v oči.

Kaj za vraga je narobe z zeleno, da je skoraj nihče več ne uporablja?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Fau ve se je prestavil iz zelene na modro in je to postal de facto standard... Za kmete...
Meni je tudi zelena najbolj všeč, potem modrikasta (nekako tako kot je imela N6310i osvetlitev zaslona oz. jo imajo Megani prejšnje generacije), oranžna...
Indigo modra z rdečimi iglami ali živo rdeča (kot npr. jo je imel včasih Audi) pa deluje zelo nelagodno na oči in počutje...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Ne gledam barven LCD ekran, ker si predstavljam da recimo navigacije ni blo na tem ekranu in zato si ne domišljam razloga, da bi ga poteboval, ampak.. glede tega zakaj mi deluje zastarelo ti ne znam povedat razloga.. ker podobno zastarelo mi izgleda armatura v MB-ju :D Res ne vem zakaj, mogoče ima to kaj opraviti z obliko gumbov.. kaj pa vem
smirk-1.gif

Zelena ima največji kontrast, ker je oko na zeleno najbolj občutljivo, tudi oko se na zeleno barvo najbolj odpočije oz. sprosti, ni pa najmanj moteča. Take so tople barve, zato ker jih najslabše zaznavamo in precej močna osvetlitev nas ne zaslepi. Zato so nočne lučke za delo, recimo astronomov rdeče barve, ker ne slepijo, čeprav sorazmerno močno svetijo.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.500
10.729
113
rumena in zelena sta pač tako 80 in 90'...zdaj je "in" modra v nizjem rangu in bela/rdeča v višjem.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Pri novem citroenu C4 se da menjavat barvo merilnikov. Mislim da so 4 barve...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
rumena in zelena sta pač tako 80 in 90'...zdaj je "in" modra v nizjem rangu in bela/rdeča v višjem.

Ooo! Octavija je visji rang avta?!
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Rumena in zelena nista kar tako, ali rdeca, ker je bila v osemdesetih ali se prej taksna moda. Dejstvo je, da se danes prodaja image in kič! Še malo in bo osvetlitev stevcev roza, no saj bela je ze kar je poleg modre barve najvecji mozni kiks in svetovna neumnost!

Zakaj je temu tako? Ker so v dobi, ko se je kvaliteta izdelave osebnih vozil blizala vrhuncu, konec sedemdesetih let in zacetek devetdesetih preteklega stoletja, inzenirji vse skupaj do natankosti preracunali in se zgledovali po kolegih v letalskih industriji. Lep primer je SAAB, ki je prvi uvedel zeleno barvo stevec in osvetlitve armature v svojih avtomobilih in sicer direktno iz vojnih letal, vkljucno z reostatom in gumbom za kompleten izklop luci armature z izjemo stevca hitrosi. Pravzaprav sta si bila blizu z MB. To je barva, ki najmanj moti in pokvari nocni vid (kaj je to si preberite drugje). Druga taksna barva je krvavo rdeca, ki so jo povzeli pri BMWju in Audiju in jo kasneje malce spremenili v amber saj je koga motila predvsem pa je prisla navskriz z opozorilnimi luckami v armaturi. Amber preko oranzne do pogojno umazano rumene so nekje vmes. Vse skupaj je potem malo pogojeno se s psihologijo barv v odvisnosti posameznika ampak to bo ze prevec off.

Kar delajo danes je vse skupaj neumnost brez primere. Od modre (?!) osvetlitve preko bele (wtf) do TFT zaslonov med stevci.
stupid-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
simon: zdaj pa še napiši nabavno ceno novega avta tvoje lanče in kije sid.
je faktor 3 dovolj? (pa ne dati ceno osnovne lanče, daj s to barvno navigacijo)

sicer pa kot ena druga tema kjer debatirajo o zvezdi napram levu (C: 308)
ta tema se je podobno zapeljala. tam večina svetuje P, merčke pa noben tule je pa obratno. zanimivo....

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
od hyundaia osvetlitev je katastrofa. Čez dan morš našponat na ful da se kej vidi, ponoči maš plavo faco k bi v monitor bulil. Premalo je kontrasta
hysterical-1.gif

Jaz imam belo in mi je kul, sem jo pa zatemnil do konca, sicer je bilo prevec mocno.

B81

22. jul 2007
36.941
10.505
113
Jaz mam enak števec
13.gif

Drugače pa pred 10-imi leti in z AutoStyle katalogom na mizi so mi tudi modri števci bli bolj všeč, danes pa je zelena čisto ok
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
ksz...

žal ni druge teme o b-maxu, nove pa tudi nima smisla odpiral za tako enostavno vprašanje...

A ve kdo, če pride v prihodnjem letu kak nov model ali facelift b-maxa? Če se ne motim sta C in S max že nova modela, B-max pa še vedno aktualen model iz 2013?

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.552
927
113
Nov je samo S-ax, C-max je bil le prenovljen (facelift), o prenovi B-maxa pa zaenkrat še ni nikjer govora.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Kakšne so kaj izkušnje z b-maxi in zadnjimi vrati ter leti uporabe, crkuje kaj to? Odpirajo se mehansko ali elektronsko?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.672
6.710
113
pri taščici
Če je šele tri leta na trgu, jim še ne moreš dati ravno oznake bulletproff. Je pa res da če kupiš nov avto, in če ga po izteku garancije menjaš, potem se s temi skrbmi ni treba ukvarjat.