Fintech banke v prihajajočem kriznem obdobju

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Jih ocitno se nihce ni nategnil...ce ze potem placilo po poloznici na kateri od odprtih post al pa kartica

sass

Guru
1. sep 2007
5.219
857
113
Me prav zanima kako ji je to uspelo oz. kje je poanta glede na to da se je sprovedlo šele v ponedeljek (do takrat lahko transakcijo mirno storniraš in "potrdilo o plačilu" ne velja oz. sploh ni potrdilo o plačilu)
sicer je bistvo te teme izkušnje s fintech bankami in ne plačilne navade moje matere, ampak a si mogoče pomislil na to, da je mati v nedeljo odšla na potovanje, v sredo (torej tri dni kasneje) pa je bil rok plačila za neko položnico (elektro, snaga, ...)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.991
6.604
113
To se je videlo že pri jajcih s Sberbank pri nas. Čez noč ni šlo priti do svojega denarja in ljudje so pomislili, to se lahko zgodi tudi pri moji banki in vsi bi hoteli dvigniti vsepovsod, če se ne bi to expresno rešilo in hitro pomirilo ljudi... Tako kot je kvasa zmanjkali, pa WC papirja bi tudi bankovcev na banki, samo da so posledice drugačne. Mediji so pa tudi drugace zaspinal vse skupi, tokrat niso podpihovali.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.318
4.135
113
Pa dobro folk, gotovine je mogoče samo za 10% stanj na naših računih.
Tak da ne vem kje boš vzel.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
Saj to mi je smešno, ko vsi veselo čivkajo, kako so naše banke super varne, ker država garantira do 100 tisoč. Sliši se super, sam predstavljajte si kako bi to izgledalo v praksi. Verjetno večina misli, da v primeru ko bi kakšna banka odletela, da bi naslednji dan dobil klic referenta iz države, da mu sporočiš tvoj novi trr da ti nakažejo denar.

Če bi že prišlo do česa takega, da bi morala država vrnit, bi se moralo zgoditi kaj kaj zelo hudega. In v hudih časih stvari potekajo zelo drugače in država si lahko dovoli vse. Recimo, da pride do vojne, vse gre v K, tvoji prihranki na banki tudi, ne moreš do njih, ja ok država ti garantira, ampak kaj boš dobil od države v vojni? Ti rabiš sredstva takoj zdaj v istem dnevu, da lahko rešuješ svojo rit. Od države boš dobil kdaj, če sploh boš?

Rek "država ti garantira" obstaja samo za to, da so ljudje mirni, da ne delajo panike in naj zaupajo bančnem sistemu, da te lahko še naprej odirajo.

• Všeč mi je
Reactions: gimi in Pepe

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.316
1.556
113
Kaj pa rabiš denar v vojni? Investiraj raje sedaj v bunker in obrožitev, če te to skrbi.

sad

Guru
24. avg 2007
21.048
9.695
113
Saj to mi je smešno, ko vsi veselo čivkajo, kako so naše banke super varne, ker država garantira do 100 tisoč. Sliši se super, sam predstavljajte si kako bi to izgledalo v praksi. Verjetno večina misli, da v primeru ko bi kakšna banka odletela, da bi naslednji dan dobil klic referenta iz države, da mu sporočiš tvoj novi trr da ti nakažejo denar.

Če bi že prišlo do česa takega, da bi morala država vrnit, bi se moralo zgoditi kaj kaj zelo hudega. In v hudih časih stvari potekajo zelo drugače in država si lahko dovoli vse. Recimo, da pride do vojne, vse gre v K, tvoji prihranki na banki tudi, ne moreš do njih, ja ok država ti garantira, ampak kaj boš dobil od države v vojni? Ti rabiš sredstva takoj zdaj v istem dnevu, da lahko rešuješ svojo rit. Od države boš dobil kdaj, če sploh boš?

Rek "država ti garantira" obstaja samo za to, da so ljudje mirni, da ne delajo panike in naj zaupajo bančnem sistemu, da te lahko še naprej odirajo.
V Rusiji imamo primer, kako država garantira.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83

Tu je potrebno lociti ce gre ena banka ali ce gre za vecjo krizo kot je vojna ali globalni ekonomski zlom. V slednjem primeru ti tudi gotovina v stumfu ne pomaga dosti. Torej 100k velja bolj v 1. primeru - ce gre banka v ....