Filtri za fotoaparat

furby

Pripravnik
20. jul 2008
113
0
16
Ker sam spadam med začetnike in nimam nevem koliko izkušenj, me zanima kako je kas s filtri.
Praktično zakaj so dobri in zakaj ne , kako jih pravilno uporabit,....skratka vse.
confused-1.gif

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Skratka in vse, je kar težka.

Filtri so leče, ki se namontirajo na sprednji del objektiva. Večinoma se uporabljajo polarizacijski, ki so uporabni pri slikanju vode, ker lahko "odstraniš" odbito svetlobo in za "ojačat" barve neba. Potem so razni zaščitni filtri ala skyline in podobno, ki bojda malce poboljšajo sliko, vendar predvsem služijo za zaščito objektiva. Uporabni so tudi gradualni filtri, ki jih uporabljajo v panoramski fotografiji. Pa IR (infra rdeči) filtri, za poseben efekt in en kup barvnih filtrov, ki pa se niti ne uporabljajo tako zelo.

Vsak tak filter ima par različic od "temne do svetle" oz. bolj poudarjen efekt ali manj. Seveda to vse vpliva na čas zaklopa, večinoma v minus, torej da zgubiš blendo. Kar pa včasih tudi prav pride.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Uporabni so tudi gradualni filtri, ki jih uporabljajo v panoramski fotografiji
lahko na kratko o tem kaj več poveš. Zakaj so dobri za to zvrst fotkanja in če so dobri še za kaja druzga.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
lahko na kratko o tem kaj več poveš. Zakaj so dobri za to zvrst fotkanja in če so dobri še za kaja druzga.

Na kratko to je filter, ki je na eni strani bolj temen kot na drugi in tako omogoča, da dobiš detajle tudi v drugače presvetlih delih slike. Npr. pri slikanju proti soncu, ga namestiš tako, da je temnejši del obrnjen proti soncu in tako dobiš v svetlem delu več detajlov, kakor bi jih dobil drugače. Slika tudi bolj realno izpade. Neke vrste HDR, bi se lahko reklo. Avtomatika v tem primeru seveda odpade

furby

Pripravnik
20. jul 2008
113
0
16
Skratka, filtri so več ali manj namenjeni bolj zaščiti objektivov, ki pač imajo še dodatne funkcije za izboljanje same fotografije.

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
V bistvu bi mogu tvoj stavek obrnit ravno obratno.
Filtri so namenjeni za izboljšavo fotografije in pri tem še zaščitijo prednjo lečo.

Najboljš da pogooglaš za vsak filter posebej in potem boš spoznal čemu je vsak filter namenjen. Če dobiš sčlike s primerjavo tolko boljš da vidiš.
UV, polarizator, gradient,...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Za zaščito objektiva ne rabiš filtra, lahko daš gor navadno steklo, kar je najceneje. Varianta je tudi UV filter, ki praktično nima vpliva na sliko. Ti pa vsak filter poslabša svetlobno jakost in lahko doda "flare" (še eno steklo več, od katerega se svetloba odbija) kadar slikaš proti soncu.

Jest imam na vseh objektivih ali navadno zaščitno steklo ali UV filter. Preveč škoda sprednje leče.

furby

Pripravnik
20. jul 2008
113
0
16
Ravno zaradi zaščite sem tudi jaz na objektiv namestiv čisto navaden filter.

Bom pa probal s kakšnim filtrom naredit kakšno sliko ( skyline,...) da vidim kakšna je razlika.

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Zdaj če bi bil kdo dober, da bi dal kakšne predloge za POL filter katerega se najbolj splača vzet ker cene so od 20 do 80€.
Sam imam canon 58mm

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
cene so odvisne predvsem od premra filtra. Med poli filti ima najboljši ime Hoya pro1 vendar je drag ko žafran (ravno zadnjilč sem kupoval za 77mm - adijo pamet).
Sam uporabljam Marumi in sem zelo zadovoljen.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
marumi je res nekako najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Jaz imam sicer hoya polarizator, ampak dela čist fajn.

Evo en lep primer iz arhiva

compare398812.jpg

furby

Pripravnik
20. jul 2008
113
0
16
Tudi jaz bom verjetno kupil marumi filter. Za začetek bom vel samo skyline, da se privadim in naučim.

Res, da se bo malo smešno slišalo, pa vseeno, Disco katera od zgornjih slik pa je slikana s filrom?.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Spodnja. Spoznaš jo po tem, da je filter pobral skoraj vse odboje svetlobe od površine vode, zato slike deluje skoraj kot bi imel fotoaparat v vodi.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Citat:
Uporabnik furby pravi:
Tudi jaz bom verjetno kupil marumi filter. Za začetek bom vel samo skyline, da se privadim in naučim.

Res, da se bo malo smešno slišalo, pa vseeno, Disco katera od zgornjih slik pa je slikana s filrom?.

Nimaš se na to kaj privajat, ker je vsak filter drugačen. Skyline je več ali manj samo za zaščito objektiva. Pridobil boš skoraj nič. Raje si kupi gradualnega ali polarizator in malo sprobavaj. Al pa kupi IR filter in boš malo ustvarjal
smile-1.gif

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
Evo mene pa zanima če obstajajo kakšni "kvazi" polarizacijski filtri za kompaktne fotoaparate - "home made" variante? Kje kupiti filter z namenom ga obrezati in narediti "pokrov" na objektiv kompaktnega fotoaparata. Imam Panasonic TZ5.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
En čas sem jaz iskal polarizacijsko folijo za na fleš dat. Pri nas je nisem nikjer dobil tko da sem iz tujine naročil. Če se prav spomnim mi je celo futuristic šenkal en kos takrat. Bo on povedal, kje je našel

Ampak pomoje boš več rešil, če si narediš en nastavek za filtre, ki se lepo usede na aparat. Jaz sem za enga mojga kompakta uporabil wc rolico. Potem lahko gor naviješ svašta

http://www.nwhikers.net/forums/viewtopic.php?t=7961239

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik raY_ pravi:
Evo mene pa zanima če obstajajo kakšni "kvazi" polarizacijski filtri za kompaktne fotoaparate - "home made" variante? Kje kupiti filter z namenom ga obrezati in narediti "pokrov" na objektiv kompaktnega fotoaparata. Imam Panasonic TZ5.

Tukaj poglej: klik 2

lp, kostevc

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
Kostevc:
Hvala!!! To sem iskal. Zdaj še samo odločitev katere filtre vzeti. Eni so "krneki".
smile-1.gif