Fasal kazen - pomoč

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
Kot lastnik vozila sem dobil kazen za prehitro vožnjo, vendar je vozilo v tistem času vozila kolegica, kar se jasno vidi iz posnetka. Napisal sem pritožbo za sodno varstvo kjer sem navedel kdo je v tistem času vozil vozilo (navedel sem ime priimek, točen naslov), sedaj sem dobil da moram dopolniti zahtevek in sicer s številko plačilnega naloga (OK ni panike) ter z dokazi da nisem vozil jaz (račun,izjava voznika...). Ali sem kot lastnik dolžen dokazovati da nisem vozil, ali ni v pravni državi da si nedolžen dokler ti ne dokažejo krivde. (slika druge osebe v mojem avtomobilu ni ravno dokaz) . Predlogi zaželjeni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik bi_dzi pravi:
Ali sem kot lastnik dolžen dokazovati da nisem vozil, ali ni v pravni državi da si nedolžen dokler ti ne dokažejo krivde. (slika druge osebe v mojem avtomobilu ni ravno dokaz) .

Lastnik = odgovornost ... torej za vse pizdarije, ki jih naredi vozilo in se ne da neposredno preverjat voznika si ti kriv kot lastnik!

Tole je čisto pravno pravilno, saj je prekršek bil dokazan (slika s podatki o prekoračitvi) in znana je oseba, ki je odgovorna za vozilo.

Sicer pa poglej primer iz te strani:
Francu pobegne koza in gre k sosedu Lojzetu v zelje, Lojze jo vidi, pokliče policiste in ti preverijo čip kjer se vidi lastništvo koze. Kazen in škodo plača Franc, ker je lastnik (pa ni važno da je kozo slabo privezala Francka). A po tvoje bi morali sedaj Lojze in policisti DOKAZAT da je Franc kriv .. ker pa njega ni bilo zraven ko je koza mulčila zelje pa ni kriv?!

Torej še enkrat -> lastništvo = odgovornost!

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Ti kot lastnik avtomobila si odgovoren za svoje vozilo, to tudi pomeni, da si odgovoren oz. dožan dokazati, da v tistem trenutku nisi uporabljal svojega avtomobila.

B81

22. jul 2007
37.009
10.539
113
Maci pelje jagrovega psa na sprehod, mimo gre slovenet, pes vgrizne sloveneta, kdo bo kriv? Jager
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Maci pelje jagrovega psa na sprehod, mimo gre slovenet, pes vgrizne sloveneta, kdo bo kriv? Jager
smile-1.gif

Natanko tako! Po ZZŽiv mora LASTNIK (oz. skrbnik) "zagotoviti fizično varstvo nevarnih živali" ... in naprej, "nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki nimajo ustreznega kinološkega znanja, in osebam, ki so mlajše od 16 let". Recimo v našem primeru Maci nima ustreznega kinološkega znanja, ker ima doma samo dihurja in ne mara psov.

Torej ja, v vsakem primeru plača lastnik kazen, tudi če je pri "dejanju" bila udeležena tretja oseba in lastnika ni bilo zraven. Lahko pa v primeru ugriza psa (oz. niti ne nujno) dajo kazen tudi tistemu, ki vodi psa brez povodca. To pa izhaja iz splošnega zakona in se tretira kot "povzročitev splošne nevarnosti"!

B81

22. jul 2007
37.009
10.539
113
Torej to, ko se 4 pijani pubeci peljejo in dajo treznemu avto, ni kar tako....uh, da preživiš 'otroštvo', je že skoraj čudež
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Osebno zagovarjam teorijo da bi moral (določeno) kazen plačat tudi lastnik avta, čeprav je vozil avto kdo drug. S tem bi se odgovornosti za morilsko orodje/orožje malce bolj zavedali ...

Torej:
primer a. kazen vozniku ker je vozil pod vplivom alkohola + kazen lastniku vozila ker je to omogočil / ni preprečil
primer b. kazen mlademu vozniku vozila ker je vozil prehitro + kazen lastniku vozila ker je to omogočil / ni preprečil

.. s tem bi se vozniška kultura malce spremenila in povečalo zavedanje o odgovornosti!

Ampak ok, to je tema za drug topic!
grims-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
XIV. VARNOSTNI UKREPI, POOBLASTILA IN DRUGA POSEBNA DOLOČILA

Odgovornost lastnika vozila

233. člen

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

(2) Če je lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek odgovorna oseba.

ZVCP-1-UPB5

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Osebno zagovarjam teorijo da bi moral (določeno) kazen plačat tudi lastnik avta, čeprav je vozil avto kdo drug. S tem bi se odgovornosti za morilsko orodje/orožje malce bolj zavedali ...

Torej:
primer a. kazen vozniku ker je vozil pod vplivom alkohola + kazen lastniku vozila ker je to omogočil / ni preprečil
primer b. kazen mlademu vozniku vozila ker je vozil prehitro + kazen lastniku vozila ker je to omogočil / ni preprečil

.. s tem bi se vozniška kultura malce spremenila in povečalo zavedanje o odgovornosti!

grims-1.gif
To bi blo res super, da bi kazen plačal lastnik. le zaklaj bi plačeval tisti, ki je prekršek naredu. Lastnik mojga avta je leasing hiša. Prav ji je, kaj pa mi da avto v uporabo, naj plačajo. To bi blo res vzgojno, da nebi več delal prekrškov.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
Kolegica mora na PP in napisat izjavo, da je ona upravljala tvoje vozilo v navedenem času.
Lp.
Avtor tega posta ima že 17 pik, in bi jih za ta prekršek dobil še nekaj, ja res najbolje da podkupi kako kolegico, da bo šla podpisat. Al pa še boljš babico, bo še najmanj škode.

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
Kolegica mora na PP in napisat izjavo, da je ona upravljala tvoje vozilo v navedenem času.
Lp.
Avtor tega posta ima že 17 pik, in bi jih za ta prekršek dobil še nekaj, ja res najbolje da podkupi kako kolegico, da bo šla podpisat. Al pa še boljš babico, bo še najmanj škode.

Na srečo še nimam niti ene kazenske točke izpit pa imam že 8 let.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Zakaj mora lastnik dokazat, da ni on vozil, ni stvar odgovronosti za vozilo, ampak tega, da je pri prekrških obrnjeno dokazno breme, torej mora tisti, ki ga dolžijo prekrška, dokazat, da ga ni storil. Pri KD seveda država dokazuje strilcu, pri prekrških (ne vem če pri vseh, pri prometnih pa zagotovo) pa je dokazno breme obrnjeno.
Je pa tako, da bi moralo zadostovat dat podatke o vozniku, če se tega na sliki dobro vidi ...

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik predator pravi:
Citat:
XIV. VARNOSTNI UKREPI, POOBLASTILA IN DRUGA POSEBNA DOLOČILA

Odgovornost lastnika vozila

233. člen

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

(2) Če je lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek odgovorna oseba.

ZVCP-1-UPB5

Zanima me če je posneta slika lahko tudi dokaz da lastnik ni storil prekrška. V tem času sem bil doma in nimam ravno nekih računov al nevem kaj. Navedel pa sem točno podatke osebe, ki je vozila avto. Pa obadva imama še 18 kt na volju, gre se samo za princip.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Zakaj mora lastnik dokazat, da ni on vozil, ni stvar odgovronosti za vozilo, ampak tega, da je pri prekrških obrnjeno dokazno breme, torej mora tisti, ki ga dolžijo prekrška, dokazat, da ga ni storil. Pri KD seveda država dokazuje strilcu, pri prekrških (ne vem če pri vseh, pri prometnih pa zagotovo) pa je dokazno breme obrnjeno.
Je pa tako, da bi moralo zadostovat dat podatke o vozniku, če se tega na sliki dobro vidi ...
A nisi enkrat razlagal, da je dovolj če dokažeš da nisi vozil in nisi dolžan povedat kdo je vozil?
In tud v zgoraj citiranem zakonu ni nič omenjeno, da bi lastnik moral koga druzga namoæit?

In če se na sliki točno vidi da je vozila ženska, lastnik pa je moški, ki ji recimo no nič podoben, a to za policijo ni zadosten dokaz da lastnik ni vozil?

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
A nisi enkrat razlagal, da je dovolj če dokažeš da nisi vozil in nisi dolžan povedat kdo je vozil?
In tud v zgoraj citiranem zakonu ni nič omenjeno, da bi lastnik moral koga druzga namoæit?

In če se na sliki točno vidi da je vozila ženska, lastnik pa je moški, ki ji recimo no nič podoben, a to za policijo ni zadosten dokaz da lastnik ni vozil?

Slika ki so mi jo poslali je čb vendar se voznika jasno vidi, original je verjetno še boljši, dal sem jim točne podatke vendar kot kaže je to v naši državi premalo. Ponovno razočaran nad delom policije
frown-1.gif
(sedaj me ne more skoraj nič več presenetit).

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Torej:

grims-1.gif
Zanimiv predlog.
Recimo da je kazen za prehitro vožnjo v naselju 1000€. Ali bi si lastnik in šofer po tvojem predlogu to kazen podelila (vsak 500) ali bi dal vsakemu po 1000€ al kako si to predstavljaš?
dej odgovori, tole me pa res zanima

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
torej ce prav razumem, priletim na radar dobim sliko, na sliki se vidi da sem jaz, ker imam prevec pik, pa nekoga namocim kateremu je vseeno ce ima pike ali ne in to je to....
evil.gif

ni vazno ce sem na sliki jaz, odgovornost pa prevzame zenska.....
bonk.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik mario pravi:
torej ce prav razumem, priletim na radar dobim sliko, na sliki se vidi da sem jaz, ker imam prevec pik, pa nekoga namocim kateremu je vseeno ce ima pike ali ne in to je to....
evil.gif

ni vazno ce sem na sliki jaz, odgovornost pa prevzame zenska.....
bonk.gif
Izgleda da je res tako kot praviš. No sej državi je važno samo da pokasira, od koga je ne briga preveč, al je res pokasirala od kršitelja ali nedolžnega ni važno, samo da je denar.