Factor banka

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Jaz sem se nekaj časa ukvarjal z istimi skrbi. Dejasnko je problem, ker gre v bankot npr. NLB d.d. Denarja za po poplačilo ni, pa ti lahko država 100x jamči. Tega se zaveda tudi ECB zato so/bodo ustanovili sklad v katerega bodo morale banke vplačevati v rezervni sklad.

V primeru stečaja, ko banke naslednice ne morejo poplačati dobiš seveda obveznice države. Koliko so vredne in koliko so likvidne je pa vprašanje. Zanimivo je pa to, da se depozit na banki oz. premoženje na banki ne pobota avtomatsko z najetim kreditom.

Jaz sem svoj problem rešil tako, da sem zamenjal banko in šel v: http://www.sberbank.si/

Za skepitike pa: http://en.wikipedia.org/wiki/Sberbank

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Teoretično (zgolj teoretično):

Če bi šla v stečaj banka, ki je sistem zajamčenih vlog v Sloveniji ne bi mogel pokriti, bi padel bančni sistem (bank run).

Da se to ne bi zgodilo, bi stopil v veljavo 313 člen ZBAN1, kjer drugi odstavek pravi:

"Če banke s sedežem v Republiki Sloveniji ne morejo pravočasno zagotoviti zadostnih sredstev za izplačilo zajamčene vloge do višine iz tretjega odstavka 310. člena tega zakona, na podlagi predloga Banke Slovenije do zagotovitve s strani bank sredstva začasno zagotovi Republika Slovenija. Pogoje, način in roke vračila začasno zagotovljenih sredstev se v posameznem primeru določi s pogodbo."

Se pravi sredstva bi zagotovila država. Verjetno bi izdalal obveznice. Zelo verjetno jih ne bi mogla prodati, zato bi namesto denarja dobil obveznico RS v višino 100 K EUR.

Če bi to zadovoljilo varčevalce, potem bi se zadeva ustavila pri eni banki. V nasprotnem primeru bi se zgodil kolaps bančnega sistema v Sloveniji -> to bi pomenilo, da je trenutno stanje v Sloveniji Indija Koromandija proti krizi, ki bi se imela zgoditi po tem. In da, verjetno bi Slovenijo izolirali iz EU območja (Euro bi seveda lahko uporabljali še naprej če bi želeli, saj ga Kosovo tudi npr.).

Kakšne so možnosti za to?

Verjetno se scenariji o izolaciji države (prekinitev PP z njo, prekinitev pretoka kapitala in delovne sile in nadzor mej med njo in ostalo EU) že nekaj časa preigravajo.

V kolikor te možnosti ne zanikate:
- učite se tujih jezikov, predlagam ruščino, poljščino ipd.
- kupujte zlato, ker je to v krizi zanesljiv hranilec vrednosti
- priučite se kakšnega manualnega poklice

- in predvsem ne pizdite čez politike. Ne bo pomagalo:)
In te obveznice za 100k ne boš mogel prodati nikjer uradno. Našli se bodo svercerji ki ti bodo ponudili nekaj jurjev.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
oK zdej sem pa čist pomirjen
crazy1.gif

Aja BTW a so pri Factorju napraskali tistih 20 mio ? Zdej bi počasi že moralo biti kaj znanega..

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.617
3.921
113
Ljubljana
hmpg.net
Morda se motim, vendar se mizdi, da sta novici povezani.

Družba CG Invest v lasti nizozemskega SEI Holdinga, naslednica Aktive Naložb, ki je končala v stečaju, je za najemanje kreditov morala dajati nekaj v zavarovanje. Morda (verjetno) je dala delnice NKBM. http://www.finance.si/249488/ipad

In tako je verjetno prišlo do "zgodbe" o prevzemu s strani NKBM:)

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Kako je zdaj s to factor banko? Jim je za zaupat denar za leto, 2 ali ne?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.617
3.921
113
Ljubljana
hmpg.net
3x4 - zaupaš jim za 3 mesece po letni obrestni meri::).

Manj kot 100 K je v jamstveni shemi. Factor banko (ali Probanko) bo sistem lahko prebrodil, kaj večje težko.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.984
6.870
113
pri taščici
Kot sem slišal sedajle pri odmevih imajo 3500 komitentov in 300mio depozitov. Upam da sem prav slišal. Koliko imajo pa slabih kreditov pa nisem zasledil.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
rolleyes-1.gif

stalno ena in ista vprašanja

ja se splača, ni nobene panike. Jaz imam že 4 ali 5 let pri njih dva depozita ki ju samo podaljšujem. Vsaj inflacija mi ne poje vsega

hgard

Guru
22. jul 2007
4.094
586
113
Zgleda, da se približuje čas likvidacij slovenskih bank

Igor Masten, Delo:

Abanka, Factor banka in Probanka se že dlje časa trudijo z dokapitalizacijo okrepiti svoj kapital, a so v svojih poskusih neuspešne. Igor Masten z ljubljanske ekonomske fakultete ocenjuje, da jim ne bo uspelo: »Predvsem obe manjši banki, Factor banka in Probanka, nimata normalnih portfeljev. Njuni portfelji odražajo namen ustanovitve, to je podpora lastniškim strukturam okoli lastnikov bank. Po drugi strani pa je kupca za banko težko najti že v normalnih časih, kaj šele v slabi finančni situaciji po svetu in predvsem v Sloveniji, kjer mora vsak investitor dodati še premijo za državno tveganje.«

Kakšna je torej prihodnost obeh bank? »Odvisno od primera, sta pa dve možnosti. Za manjši dve banki je realna možnost klasična likvidacija banke. Potencialnega kupca bi v teh bankah zanimala zgolj licenca za bančno poslovanje, kar je edino, kar je v teh bankah še kaj vredno, ostalo ima negativno vrednost. Abanka pa je kandidat za razčlenitev banke na osnovni bančni del, kjer imamo depozite in zdravo aktivo, ostalo pa se izdvoji na neko ustanovo, kjer se bodo realizirale izgube. Načrt, kako bi se to zgodilo, je z novimi načeli delovanja ESM, popolnoma jasen. Najprej bodo zredirani lastniški deleži lastnikov, potem pa se bo začelo treti pri upnikih. Imetniki Abankinih obveznic bodo verjetno izgubili večino denarja,« odgovarja naš sogovornik.

Ta je spregovoril tudi o tem, zakaj je Slovenija zaradi politike premierja Boruta Pahorja, ministra Franca Križaniča in guvernerja Marka Kranjca izgubila 3,5 milijarde evrov.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.617
3.921
113
Ljubljana
hmpg.net
KSZ:
Masten pravi:
Za manjši dve banki je realna možnost klasična likvidacija banke. " na vprašanje, kakšna je prihodnost Factor banke in Probanke, odgovarja Masten.
"Ta del je varen, fizične osebe bodo spremembo občutile, ko bodo začele dobivati obvestila in kartice z imenom druge banke. Vsi drugi, podjetja, imetniki obveznic in institucionalni posojilodajalci bankam, pa bodo morali absorbirati izgubo. Zaradi velikosti luknje govorimo o 100-odstotni izgubi"

Finance pravijo:
1. Depoziti: deponenti, tako fizične kot pravne osebe, so normalno izplačevani ob zapadlosti, vloge na vpogled (avista) pa lahko teoretično še isti dan dvignete na istih bančnih okencih kot pred uvedbo likvidacije. Sprememba se zgodi le, če se likvidator s katero od bank dogovori za prodajo portfelja, takrat se depozit prenese na drugo banko.
..
4. Obveznice: gre za istovrstno terjatev, kot so depoziti, torej se ne spremeni nič. Enako velja za podrejene obveznice.

Kdo ima sedaj prav? Masten (bivši kandidat za viceguvernerja BS) ali novinarji Financ. Razlika je za lastnike obveznic in depozitarje pravne oseba bistvena:)

Ali novinarji Financ niso naredili domače naloge, ali pa je Masten v intervjuju naredil samopromocijo z bombastičnimi izjavami na račun dveh bank, ki posledice njegove izjave nedvomno čutita in bosta čutile.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.094
586
113
Majhne firme se obravnavajo enako kot fizične osebe. Kakšna je meja, sem že pozabil, je pa v številu zaposlenih.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Tukaj bo pomojem padel stečaj in ne redna likvidacija, ker so dolgovi banke večji od kapitala in dokapitalizacije, ki bi pokrila izgube ne bo, saj ga ni norca, ki bi zmetal denar v luknjo brez dna.

Skratka deponente najverjetneje čakajo obveznice Republike Slovenije, katerih likvidnost je vprašljiva, sploh glede na to, da je tudi država zapufana do amena.

fantom20

Pripravnik
8. jun 2008
102
0
16
Depoziti fizicnih oseb so (zaenkrat) v vsakem primeru zavarovani do 100k€, pri stecaju oz. likvidaciji.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.617
3.921
113
Ljubljana
hmpg.net
Likvidacija:
1. Depoziti: deponenti, tako fizične kot pravne osebe, so normalno izplačevani ob zapadlosti, vloge na vpogled (avista) pa lahko teoretično še isti dan dvignete na istih bančnih okencih kot pred uvedbo likvidacije. Sprememba se zgodi le, če se likvidator s katero od bank dogovori za prodajo portfelja, takrat se depozit prenese na drugo banko.
Stečaj:
1. Depoziti: tu velja jamstvena shema za depozite prebivalstva in malih podjetij do sto tisoč evrov. V tem primeru bi komitent dobil obvestilo, na katero banko je bil depozit prenesen. Po pogodbi s centralno banko na NLB ali NKBM.Preostali, večje družbe, pa bi za nekaj dni (a manj kot mesec dni) ostali pred vrati banke in do svojega denarja ne bi mogli, njihovi depoziti bi pristali v stečajni masi.