Factor banka

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
potem takem, ni panike iti v vezavo?

Še eno podvprašanje. Imaš vezavo 4x3, ki je v bistvu enoletna, lahko pa jo prekineš vsake 3 mesece.

In po 2 mesecih banki zmanjka denarja. Počasi se spravijo v stečaj (ali pa zavlačujejo?) ti pa imaš načeloma do izteka vezave še 10 mesecev. Ti bo banka prevzemnica izplačala pred zapadlostjo depozita?

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Še eno podvprašanje. Imaš vezavo 4x3, ki je v bistvu enoletna, lahko pa jo prekineš vsake 3 mesece.

In po 2 mesecih banki zmanjka denarja. Počasi se spravijo v stečaj (ali pa zavlačujejo?) ti pa imaš načeloma do izteka vezave še 10 mesecev. Ti bo banka prevzemnica izplačala pred zapadlostjo depozita?

Preberi še enkrat stavek, ki sem ga prej prilepil. Jaz ga razumem tako, da ko je razglašen stečaj, se v 20 dneh izplačajo vse vloge, tudi če imaš vezavo za pet let.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.617
3.921
113
Ljubljana
hmpg.net
Link sem prilepil že v prvem postu, ampak je očitno spregledan, torej tule kopija FAQ iz Banke Slovenije

1. Kaj naj stori vlagatelj, če se začne stečaj nad banko, v kateri ima svoje vloge?

V primeru stečaja banke naj vlagatelj počaka na javno obvestilo Banke Slovenije vlagateljem o začetku stečaju banke in pogojih za uveljavljanje pravice do izplačila zajamčenih vlog in nato ravna v skladu z njim.
2. Kaj bo v obvestilu?
- datum začetka izplačevanja vlog in banka prevzemnica, ki bo izplačevala zajamčene vloge;
Zakon določa, da mora banka prevzemnica pričeti izplačevati zajamčene vloge najkasneje dvajseti delovni dan od začetka stečajnega postopka nad banko; le v izjemnih okoliščinah je ta rok dovoljeno podaljšati za deset delovnih dni.

datum, po katerem se bo znesek neizplačane zajamčene vloge spremenil v vpogledno vlogo v banki prevzemnici;

Če vlagatelj do navedenega datuma iz kakršnihkoli razlogov ne bo izkoristil pravice do razpolaganja z zajamčenim zneskom, se bo njegova neizplačana zajamčena vloga spremenila v vpogledno vlogo v banki prevzemnici na podlagi zakona. Ko bo prišel na banko prevzemnico, mu bo banka izplačala ta sredstva (ali v gotovini ali pa v obliki prenosa sredstev na račun pri drugi banki). Če se bo vlagatelj odločil, da bo nadaljeval poslovni odnos z banko prevzemnico, pa bo lahko vpogledno vlogo preoblikoval v sredstva na transakcijskem računu, drugo hranilno vlogo, denarni depozit ali drugo obliko vlaganja ali investiranja denarnih sredstev pri tej banki.
datum, v katerem morajo odvetniki in notarji banki v stečaju sporočiti podatke za izplačilo zajamčenih vlog upravičencem na računih odvetniške oz. notarske hrambe, da bodo le te banke lahko uvrstile na seznam zajamčenih vlog po posameznem vlagatelju.
ostale informacije glede uveljavljanja vlagateljevih terjatev do banke v stečaju ter
ostale formalnosti, ki so potrebne za uresničitev in uveljavitev jamstva.
3. Ali bo moral vlagatelj za uveljavljanje zajamčene vloge prijaviti svojo terjatev stečajnemu senatu oziroma stečajnemu sodišču?
Ne, prijava terjatve stečajnemu sodišču ni potrebna. Z dnem začetka stečaja nad banko pridobi vlagatelj pravico do izplačila zajamčene vloge na podlagi zakona samodejno. Zakon določa, da so vse terjatve iz naslova vlog, ki štejejo kot zajamčene, avtomatično prijavljene v stečajnem postopku s tem, ko Banka Slovenije sodišču predloži zapisnik o ugotovitvi stanja vlog. Kot prijavljene štejejo vloge ne glede na višino (torej tudi, če so v seštevku višje od 100.000 EUR).
4. Ali bo potrebno vložiti zahtevke za izplačilo zajamčenih vlog?
Ne, ne bo potrebno.
5. Kaj se bo zgodilo z zajamčeno vlogo v primeru stečaja banke, če bo njen vlagatelj takrat v tujini ali če zaradi posebnega razloga ne bo mogel uveljaviti svoje pravice v zvezi z zajamčeno vlogo? Do kdaj bo lahko uveljavljal te pravice?
Znesek zajamčene vloge se po dveh mesecih (datum bo objavljen v obvestilu vlagateljem o začetku izplačevanja vlog) spremeni v vpogledno vlogo v banki prevzemnici. To pomeni, da se lahko vlagatelj kadarkoli po datumu začetka izplačevanja oglasi v banki prevzemnici, kjer lahko uveljavlja pravico do razpolaganja s svojo zajamčeno vlogo oz. vpogledno vlogo. Pravico vlagatelja do izplačila zajamčene vloge lahko uveljavi tudi za to dejanje pooblaščena oseba, ki pa mora pri tem predložiti notarsko overjeno pooblastilo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
to sem si že prebral in po tej logiki sploh ni problematično... Vprašanje pa je kaj bi bilo v praksi...

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Glede na to, da prakse s tem še nimamo, se ti zdi,da ti lahko kdo na to odgovori?

Lahko boš dobil denar v 20 dneh, izjemoma v 30 ali pa nikoli.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
15 miljard EUR-ov imajo slovenci v bankah in depozitih v SLOveniji. Podatek z dne 19.03.2013.
Za ves denar jamči ... S čim že?
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.074
113
koliko gotovine lahko max polozis na račun da se ne vsede davčna gor v enem kosu? sprašujem za šparkasse? - tako na hitro vprašanje

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
15.000 EUR se zavede, 30.000 EUR se poroča takoj.

Torej, če imam potrdilo da sem jih dvignil pred pol leta z banke. Je to to, če me potem pokličejo kam?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Jamči do 100.000 evrov in ne celotnega zneska depozitov.
rolleyes-1.gif
Na slovenskega državljana potem to pride 7500 € depozitov.

Še enkrat, kdo jamči 15 milijard? Velika večina depozitov je vsekakor izpod 100.000 €
grims-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.236
3.650
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
to sem si že prebral in po tej logiki sploh ni problematično... Vprašanje pa je kaj bi bilo v praksi...

Stari, brez zamere, kako ti sploh lahko živiš.
evil.gif

Vsak dan porabim za pot v službo 36 minut in 38 minut iz službe do doma.
V praksi pa lahko vsako minuto preživeto na poti doživim smrtno prometno nesrečo (ali pa npr. ravno moj avto zadene meteorit iz vesolja - remember Čelyabinsk?
grin1.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.617
3.921
113
Ljubljana
hmpg.net
Teoretično (zgolj teoretično):

Če bi šla v stečaj banka, ki je sistem zajamčenih vlog v Sloveniji ne bi mogel pokriti, bi padel bančni sistem (bank run).

Da se to ne bi zgodilo, bi stopil v veljavo 313 člen ZBAN1, kjer drugi odstavek pravi:

"Če banke s sedežem v Republiki Sloveniji ne morejo pravočasno zagotoviti zadostnih sredstev za izplačilo zajamčene vloge do višine iz tretjega odstavka 310. člena tega zakona, na podlagi predloga Banke Slovenije do zagotovitve s strani bank sredstva začasno zagotovi Republika Slovenija. Pogoje, način in roke vračila začasno zagotovljenih sredstev se v posameznem primeru določi s pogodbo."

Se pravi sredstva bi zagotovila država. Verjetno bi izdalal obveznice. Zelo verjetno jih ne bi mogla prodati, zato bi namesto denarja dobil obveznico RS v višino 100 K EUR.

Če bi to zadovoljilo varčevalce, potem bi se zadeva ustavila pri eni banki. V nasprotnem primeru bi se zgodil kolaps bančnega sistema v Sloveniji -> to bi pomenilo, da je trenutno stanje v Sloveniji Indija Koromandija proti krizi, ki bi se imela zgoditi po tem. In da, verjetno bi Slovenijo izolirali iz EU območja (Euro bi seveda lahko uporabljali še naprej če bi želeli, saj ga Kosovo tudi npr.).

Kakšne so možnosti za to?

Verjetno se scenariji o izolaciji države (prekinitev PP z njo, prekinitev pretoka kapitala in delovne sile in nadzor mej med njo in ostalo EU) že nekaj časa preigravajo.

V kolikor te možnosti ne zanikate:
- učite se tujih jezikov, predlagam ruščino, poljščino ipd.
- kupujte zlato, ker je to v krizi zanesljiv hranilec vrednosti
- priučite se kakšnega manualnega poklice

- in predvsem ne pizdite čez politike. Ne bo pomagalo:)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Factor banka ni problematična. Problematične so velike, kjer je največ depozitov. Država bankrotira, če se potopi NLB. Zato je NLB v primeru vračanja vlog varčevalcem glede na veljaven sistem "too big to fail".

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.074
113
če daš 2x po 15k€ se to dvakrat zavede ali poroča? ne vem, en dan pa drug dan.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.019
1.472
113
Lahko oboje, če naletiš na istega delavca na šalterju in ta oceni, da gre za možnost pranje denarja plus, da jaz ne bi delal veliko številko pologov zaporedoma. Če te ne skrbi in imaš vse papirje naredi en polog pa čao.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:

Torej, če imam potrdilo da sem jih dvignil pred pol leta z banke. Je to to, če me potem pokličejo kam?

Banka samo prijavi transakcijo...noben te ne bo klical....boš pa sumljiv če boš npr. 10x v enem mesecu to naredil.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:

Banka samo prijavi transakcijo...noben te ne bo klical....boš pa sumljiv če boš npr. 10x v enem mesecu to naredil.

Dvignil sem 100k, potem bom pa 10x vložil po 100k.
cheer.gif