Excel zaklepanje

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Ali obstaja kakšna opcija da določene stolpce skrijem ter zaklenem proti popravljanju in pregledovanju?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To je osnovna lastnost. Pojdi v Review, Protect sheet in izberi, kaj bi rad zaščitil. Potem pa v lastnosti celice izbereš zaščito.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
ok sem nekaj naštudiral..sedaj pa vprašanje: kako je to varno in ali se da na zelo enostaven način zaščito odstraniti?

Nazadnje urejeno:
5. avg 2011
1.056
196
63
Okolica Ormoža
Glede zaščite je tako: zaščita je lahko vklopljena brez gesla, torej jo lahko odstrani vsak. Lahko pa vneseš geslo, ki si ga moraš seveda nekje shraniti za primer, če ga pozabiš. Excel ima specifiko in sicer moraš VSE CELICE, v katere misliš pozneje vnašati podatke, najprej definirati kot ODKLENJENE (ikonica s ključavnico), šele nato izvedeš zaščito lista ali po potrebi tudi zvezka. Ko to napraviš, lahko vnašaš podatke le v celice, ki si jih nastavil kot odklenjene, vse ostale celice pa so zaščitene pred pisanjem, se pa vrednosti v celicah, kjer imamo formule, normalno spreminjajo. Seveda pa lahko skriješ poljubne stolpce ali vrstice (postaviš se na črko stolpca zgoraj ali številko vrstice levo in klikneš desno tipko ter izbereš ukaz "skrij". Pri razkrivanju pa moraš označiti SOSEDNJA stolpca ali vrstici od skritega stolpca ali vrstice) in nato zakleneš list.

Nazadnje urejeno:

verma

Pripravnik
2. nov 2011
258
10
18
Odkleneš tako da excel datoteko odpreš z openoffice in odstraniš kljukico v zaščiti list, ter ne potrebuješ nobenega gesla.
Vsaj prejšnja verzija je to omogočala
lp

5. avg 2011
1.056
196
63
Okolica Ormoža
Jaz delam predvsem v Excelu, čeprav sem uporabljal tudi OpenOffice. Zato sem v svojem prispevku mislil predvsem na Excel. Pa še nekaj: jaz običajno pri zaklepanju pustim zakljukani le prvi dve možnosti-"izbira zaklenjenih celic" in "izbira nezaklenjenih celic". Če zakljukamo le možnost "izbira nezaklenjenih celic", se lahko gibamo le po celicah, ki smo jih definirali kot odklenjene, na vse ostale celice pa nas program ne spusti. Takšna nastavitev je mogoče primerna za uporabnika, ki bo le vnašal podatke v odklenjene celice.

Nazadnje urejeno: