EVRO

erikson

Guru
25. avg 2007
22.781
6.555
113
Italija je sicer včeraj uspela zbrati 10 milijard evrov posojil, vendar bo morala plačati rekordne obresti. Belgiji je včeraj padla bonitetna ocena S&P.

Ena od ovir okrevanja gospodarstva so tudi sindikati, ki so proti odpuščanju oziroma kakršnimkoli spremembam, pa čeprav preveč zaposlenih in previsoki stroški vodijo v propad podjetij. Fiat bo zato 1. januarja prekinil vse kolektivne pogodbe.

Tudi pri nas nekaterim več pomeni oblast kot uspešnost države, tako da so raje sesuli vlado, kot da bi podprli kakršnekoli spremembe (čeprav tudi sami vedo, da so nujne).

Tako da pač Evre porabi, dokler jih še lahko.
grims-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Teoretično? Nič. Praktično pa to pomeni veliko sranje. Že sedaj so vloge garantirane do samo določenega zneska. Kredit pa ti lahko poje hiperinflacija ali stagflacija skupaj z deflacijo.

EUR v takšni obliki ne bo obstal, sigurno ne. Moje mnenje, prihranke ven, pretopiti v drugo valuto, neodvisno od Evrope in ZDA. Malo kovin, malo nepremični pa ena dobra dobra zaloga hrane in vode.

Če bo pa res gadno, kar zna biti pa še tečaj samoobrambe ter ostali pripomočki za samoobrambo. (malo verjetno a ne tako neverjetno, da se ne bi zgodilo)
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:

EUR v takšni obliki ne bo obstal, sigurno ne. Moje mnenje, prihranke ven, pretopiti v drugo valuto, neodvisno od Evrope in ZDA.

In kaj je tole?

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Krediti lahko poje le, če imaš fiksen obrok, če imaš pa variabilnega, je pa lahko veliko sranje.

Bolj me skrbi za prihranke za katere garaš par let.

Očitno časi ne bodo rožnati. Nekako upam, da evro obstane vsaj še pol leta, da se najde primerno stanovanje.
grin1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Krediti lahko poje le, če imaš fiksen obrok, če imaš pa variabilnega, je pa lahko veliko sranje.

Bolj me skrbi za prihranke za katere garaš par let.

Očitno časi ne bodo rožnati. Nekako upam, da evro obstane vsaj še pol leta, da se najde primerno stanovanje.
grin1.gif

Ja, samo ne sranje zate, če bo sranje v pravem pomenu, potem ne bo nihče zmožen plčaevati obroka. Nima veze obrestna mera. Sranje za banke, posledično za vse nas.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
jen in avstralski dolar sta preveč vezana na €.

Norvežani imajo nekaj kapitala še v +.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Zlato je že 3x zrastlo..... kaj si upaš napovedat da bo 6x
stupid-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Tudi Švedi spadajo še pod hard currency pa še kaj v Aziji, J. Ameriki, vendar zaenkrat še vedno preveč špekulativno ali pa so kakšne druge težave, nafta in vezava na dolar itd.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Že vsak čoban govori o zlatu, počasi umikam špekulativne pozicije iz zlata.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
V petih minutah hitrega pregleda mi nekaj pravi, da je norveška krona "ta prava" stvar. Ko bom imel čas bom zadevo malo raziskal.
Zakaj ravno norveška krona?
http://www.regjeringen.no/en/d....html?id=419326

Poglej izvoz -> 50% gas & oil. Surovine ftw.

Prosim, da me utemeljeno popravite, če so moji hitri sklepi napačni (in to tudi argumentirate).

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Zaenkra tja, dokler jo ne zjebejo kot so švicarski frank zaradi zunanjega pritiska.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Ja, nikoli se ne ve, ampak zaenkrat res ne vidim druge "trezne" opcije. Večina valut je preveč navezanih na EUR ali USD. Danci npr. celo neposredno z ERM II (European Exchange Rate Mechanism).

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
oba sistema sta jebeštrga....... če mene vprašaš.

Banke so predvidele tudi to, vsaj jaz imam v pogodbo, katera predvidea padec eura. Banke v tem primeru, če to ni omenjeno imajo pravico zahtevat oz imajo pravico pogodbo razdret oz te prisilit, da sprejmeš drugačne pogoje..

torej je win win za banke, kakorkoli obrneš....

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Me prav zanima koliko je resnice v medijih o razsežnostih recesije in koliko je populističnega pisanja. In pa koliko so mediji s takim pisanjem krivi za moč recesije. Pa ne pravim, da ni možno, da bi evro padel, ampak vsak dan se najdejo podobni članki, ki nas svarijo, da smo tik pred vojno.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.751
435
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Zaenkra tja, dokler jo ne zjebejo kot so švicarski frank zaradi zunanjega pritiska.

Pa je možno recimo kot državljan SLO odpreti račun na Norveškem? Ker tudi našim bankam ne vem, če bi zaupal ... kljub temu, da bi imel devize.