Evolucija androida zaradi apple tožb

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Jaz sem napisal točno to kar je on spraševal, le malo bolj truda je potrebno vložiti v interpretacijo. Če je kdorkoli pred tabo že neko stvar izdelal, prodal, objavil ali kako drugače pokazal širši javnosti, pade zadeva pri prvem pogoju "izum mora biti nov". Torej, nek izum lahko v splošnem patentira zgolj njegov izumitelj*, vendar ga pred tem še ne sme razkazati javnosti.

* so tudi izjeme, recimo če ti kdo ukrade idejo še preden ti jo uspe patentirati

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Samo res. a ni to tako? Recimo jaz zdaj izumim pecikl(hipotetično valda) in ga ne patentiram. To bi ja moralo pomenit, da ga lahko začnejo delat vsi pecikle in ga tudi oni ne morejo patentirat?

Dokler ni patenta za pecikl ja. Če se pa nekdo spomni, da da vlogo za pecikl in se mu ta idobri, lahko zahteva od vseh, ki so ga izdelovali od datuma, ko jedal vlogo za patent licenčnino/odškodnino. Vse spore se pa rešuje na sodišču, kjer mora toženi dokzati, da se je pecikl že izdeloval/prodajal v državi pred tem datumom. Če ga je nekdo izdeloval v neki drugi državi in ga ni prodajal npr. v ZDA, je patent še vedno veljaven. Patenti so vezani na državo. V evropi možno da veljajo na celem območju EU. Ne vem, ker nisem pravnik

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
No, če se vrnem malce k Applu kako znajo vse lepo zapakirati. Umru sem od smeha in nisem mogel verjeti njihovi propagandi za facetime. Govori njihovih inžinirjev, da je pa to nekaj kar svet ni še nikoli videl/doživel, da lahko nekoga gledaš v živo, ki je na povsem drugi lokaciji. Neverjetna senzacija. A videoklic je takrat obstajal že vrsto let. Zato mi ni šlo v glavo a majo oni tud lastne kupce za take budale, a v čem je fora?
hysterical-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.004
113
kod Džej-Zija
Marsikateri Jabuk vernik vzame PR material kot sveto resnico. Zadnjič sem spremljal dogajanje okrog napovedi iPada3 na gsmareni. Komentarji so pa taki padali, da je blo za crknit. Predvsem tisto o tem, da na Jabuku vse dela in nikoli nič ne crkne, sistem ali deli sistema se nikoli ne sesujejo v nasprotju z Androidom.

Ja, seveda. Zato se je meni takoj po updatu iPada2 začel Safari sesuvat, ko sem pisal po Alterju.
stupid-1.gif
Šele z verzijo iOS 5.1 so ta problem rešili oz. ga še nisem zaznal.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Še nisi slišal za marketing? Kaj pa si mislil, da jbodo rekli? To je nekaj, kaj je Nokia imela že pred petimi leti, mi smo pa samo malo resolucijo povečali?

Naloga marketinga je prodaja zgodbe. To delajo vsi, Apple pa pri tem brilira.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Dokler ni patenta za pecikl ja. Če se pa nekdo spomni, da da vlogo za pecikl in se mu ta idobri, lahko zahteva od vseh, ki so ga izdelovali od datuma, ko jedal vlogo za patent licenčnino/odškodnino. Vse spore se pa rešuje na sodišču, kjer mora toženi dokzati, da se je pecikl že izdeloval/prodajal v državi pred tem datumom. Če ga je nekdo izdeloval v neki drugi državi in ga ni prodajal npr. v ZDA, je patent še vedno veljaven. Patenti so vezani na državo. V evropi možno da veljajo na celem območju EU. Ne vem, ker nisem pravnik

To ni točno napisano.

Kot sem že prej napisal, patentiraš lahko samo stvari, ki do trenutka vložitve še "ne obstajajo". Če nekdo pred teboj že izdeluje pecikle, ti ne bo uspelo patentirati (obstaja prior art), ne glede na državo v kateri jih izdeluje. Patenti sicer veljajo za vsako državo posebej, ampak ugotavljanje, ali je neka stvar nova ali ne, pa se izvaja po celotnem svetu.

Ker je postopek patentiranja zelo dolg, poteče od datuma vložitve do izdaje patenta tudi več let. 18 mesecev po oddaji vloge se patent javno objavi, nato pa gre v "obravnavo", kjer se določi ali se bo podelil ali pa se bo zavrnil. Komaj ko imaš potrjen patent, lahko greš tožit ostala podjetja za vso obdobje nazaj, od datuma vložitve.

Glede patentov ki ne bi smeli obstajati: na svetu je ogromno patentov in praviloma so napisani zelo zvito (recimo: naslov ne pove vsebine patenta). Razlog za to je: konkurenca jih težje odkrije, zato lahko misli da stvar ni patentirana in jo začne uporabljati, ti pa jim nato zabiješ nož v hrbet in jih stožiš. Tako je včasih zelo težko imeti pregled nad celotnim dogajanjem in včasih se kak patent izmuzne in se dodeli, čeprav se ne bi smel. Ampak kljub temu se ga lahko kdajkoli da v ponovno presojo in v kolikor se ugotovi, da ni nov, inventiven ali ne-očiten, se ga lahko razveljavi. To se tudi zelo pogosto dogaja - spomnimo se Rambus vs. Nvidia.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Še nisi slišal za marketing? Kaj pa si mislil, da jbodo rekli? To je nekaj, kaj je Nokia imela že pred petimi leti, mi smo pa samo malo resolucijo povečali?

Naloga marketinga je prodaja zgodbe. To delajo vsi, Apple pa pri tem brilira.

Že 9 let nazaj:D
Kaj če bi pri nokii takrat patentirali notranjo anteno ali GSM klic :D

Slide to unlock je bil patentiran v ZDA, kljub temu da so v že omenjenem švedskem proizvajalcu to imeli pred njimi. Torej ne drži vedno, da uspe samo če je novo.
PA mislim da jim tega v EU ni uspelo, torej spet ne drži da ni od države do države odvisno...Ne me pa za jajca držat za to zadnjo trditev
evil.gif