Evolucija androida zaradi apple tožb

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Kot dinamične ikone sem mislil te cifre na ikonah:
homescreen_jpeg.jpg

Saj če bi skopirali še widgete bi pa iOS postal že skoraj uporaben.
evil.gif

To so badge-i, ki se overlayajo na ikono in s tem nakazujejo da v aplikaciji čaka notification. In tudi tega nisem videl v tistem videu.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Če je mogoče kdo že slišal za to tožbo:
"once upon a time In computerland apple sued the mighty Microsoft because apple claimed to have invented the gui as ripped off by windows. Apple were in turn sued by Xerox, who probably did invent the GUI as ripped off by apple
Anyway no one, apart from the lawyers made anything out of this because the judge ruled that you can't patent the concept of a GUI
When I use the GUI on a phone I am just using my finger to perform functions that I would alternatively have typed on a keyboard or entered using a mouse
Apple definitely didn't invent the touch screen"

A je to res? Ker če je potem:
"The interface on a mobile is a GUI, like it or not. Now if the judge said many years ago a GUI concept cacnot be subject to patent law, how can anyone quibble legally over minor details of it, such as slide to unlock for example??"

Na gsmareni poglejte pod članek od appla, samsunga in motorole.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Od osemdesetih, ko so potekale omenjene tožbe se je precej spremenilo glede glede zakonodaje, tako da ne moreš ravno primerjati.

Vsem je jasno, da je patentna zakonodaja v ameriki broken. Živi dokaz tega je Googlov paničen nakup Motorole mobility. Jaz upam da bo teh megalomanskih tožb v prihodnosti še veliko več. Šele ko bo velikim v interesu, da se kaj spremeni bodo začeli lobirati za spremembo zakonodaje. Upam samo da se nam bo uspelo tega v evropi ubraniti.

Pred kratkim sem imel malo vpogleda v zakulisje takšne patentne tožbe.Nismo bili toženi mi, ampak smo svetovali obrambi. Tožba je bila za storitev, ki smo jo mi implementirali že štiri leta pred patentnim trolom. Samo na žalost nismo tega patentirali
frown-1.gif
So pa ti skoraj 100% kopirali od nas, ker so bili naša direktna konkurenca. Na koncu so se pa izvensodno poravnali.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Od osemdesetih, ko so potekale omenjene tožbe se je precej spremenilo glede glede zakonodaje, tako da ne moreš ravno primerjati.

Vsem je jasno, da je patentna zakonodaja v ameriki broken. Živi dokaz tega je Googlov paničen nakup Motorole mobility. Jaz upam da bo teh megalomanskih tožb v prihodnosti še veliko več. Šele ko bo velikim v interesu, da se kaj spremeni bodo začeli lobirati za spremembo zakonodaje. Upam samo da se nam bo uspelo tega v evropi ubraniti.

Pred kratkim sem imel malo vpogleda v zakulisje takšne patentne tožbe.Nismo bili toženi mi, ampak smo svetovali obrambi. Tožba je bila za storitev, ki smo jo mi implementirali že štiri leta pred patentnim trolom. Samo na žalost nismo tega patentirali
frown-1.gif
So pa ti skoraj 100% kopirali od nas, ker so bili naša direktna konkurenca. Na koncu so se pa izvensodno poravnali.

Problem je, ker se daje patente tudi za nekaj kar v bistvu drugačne oblike sploh ne mora imeti.
Kot da bi dal jaz vlogo za krog in vse kar je krog bi tožil. Gume drugačne kot krog ne morejo biti....pa bi bil denar.
To je največji problem, k dajejo patente za stvari, ki ne morejo biti oblikovane drugače.
Glede tvojega primera pa: so pravili tudi na faksu o enem primeru, k so eni Slovenci nekaj razvili, pa to že vse predstavili, vendar jim je potem pred predstavitvijo uspelo to patentirati (neka zmeda je bila v podjetju, kjer so tisto izdelali), tako da jih potem ko so eni njih tožili so jim lepo dali patent pa ni bilo nič od tožbe. Ali so potem oni njih tožili ne vem.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Šlo je za patent predstavitve podatkov na mobilni napravi, ki se preberejo s tretjega strežnika. Konkretno branje maila preko wap-a. Ekvivalent webmailu na telefonu. Taka trivijalna zadeva, da še pomisli nismo, da bi patentirali.

Saj pravim, da je zakonodaja zrela za spremembe. In več kot bo takih butastih tožb prej se bo kaj spremenilo.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
To so badge-i, ki se overlayajo na ikono in s tem nakazujejo da v aplikaciji čaka notification. In tudi tega nisem videl v tistem videu.
Temu lahko rečeš tudi limone ampak je ista stvar:
100.png

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Potem je tudi tisto, v videu, ki si ga prilepil v prvrm postu isto kot rubber band scrolling v iOS.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Lej dejstvo je da SPB Software so dejanski inovatorji, ker oni so si morali vse te koncepte izmisliti.
Ostali so potem samo vizualno nadgradili njihove ideje.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
In kaj imajo od tega? Povozili so jih velikani kot so Google, Samsung, HTC, Sony, Motorola,... Ki sedaj služijo z njihovo inovacijo. Če bi pa patentirali, bi pa lahko od vsakega prodanega telefona dobili par dolarjev. Tako kot na androidih služi Microsoft.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Ja s tem se pa 100% strinjam. Edino kar imajo je prepoznavnost in njihove android aplikacije se posledično dobro prodajajo.
Ampak ta zaslužek je zanemarljiv v primerjavi s tem, kar bi lahko dobivali iz naslova uporabe (žal neregistriranih) softwerskih patentov.

MaTejHo

Pripravnik
4. jul 2009
340
0
16
Enako je bilo s "slide to unlock" patentom, ki ga ima apple in zaradi katerih se spreminja odklepanje na android napravah.

Way back March 2005, Swedish company Neonode unveiled Neonode N1m, a GSM triband phone with optical touch screen technology utilizing infrared light beam and which had a slide to unlock feature. Its market release was a good two years ahead of the first iPhone and 9 months before Apple filed its patent application for a patent "Unlocking a device by performing gestures on an unlock image".

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Tj-KS2kfIr0#t=243s

http://www.howbler.com/2011/10/apple-controversy-slide-to-unlock.html

MaTejHo

Pripravnik
4. jul 2009
340
0
16
Pa še patent če se komu ne da brat

the patent has the following abstract:

"A device with a touch-sensitive display may be unlocked via gestures performed on the touch-sensitive display. The device is unlocked if contact with the display corresponds to a predefined gesture for unlocking the device. The device displays one or more unlock images with respect to which the predefined gesture is to be performed in order to unlock the device. The performance of the predefined gesture with respect to the unlock image may include moving the unlock image to a predefined location and/or moving the unlock image along a predefined path. The device may also display visual cues of the predefined gesture on the touch screen to remind a user of the gesture."

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
To si ti zmišljuješ, Apple je v vsem prvi. Pa videoklic so tud poštudirali, pa da je lahko tablica samo zaobljene oblike, ......vse ostalo je kopiranje appla.
bonk.gif

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Windows mobile uporabniki se najbrž še spomnijo odličnega programa SPB mobile shell: http://spb.com/pocketpc-software/mobileshell/

Če bi ta ruska firma SPB Software House, ki je naredila to zadevo že leta (2001-2003) patentirala vse lastnosti njihovega programa bi lahko apple in google samo še kamen in kredo prodajala.

Če nekdo da ven novost in jo ne patentira se to lahko splošno uprablja. In nihče drug ne more patentirati oz. zaščititi.
Seveda pa je potrebno poznati vse za pravilen zaključek.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Windows mobile uporabniki se najbrž še spomnijo odličnega programa SPB mobile shell: http://spb.com/pocketpc-software/mobileshell/

Če bi ta ruska firma SPB Software House, ki je naredila to zadevo že leta (2001-2003) patentirala vse lastnosti njihovega programa bi lahko apple in google samo še kamen in kredo prodajala.

Če nekdo da ven novost in jo ne patentira se to lahko splošno uprablja. In nihče drug ne more patentirati oz. zaščititi.
Seveda pa je potrebno poznati vse za pravilen zaključek.

Samo res. a ni to tako? Recimo jaz zdaj izumim pecikl(hipotetično valda) in ga ne patentiram. To bi ja moralo pomenit, da ga lahko začnejo delat vsi pecikle in ga tudi oni ne morejo patentirat?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Samo res. a ni to tako? Recimo jaz zdaj izumim pecikl(hipotetično valda) in ga ne patentiram. To bi ja moralo pomenit, da ga lahko začnejo delat vsi pecikle in ga tudi oni ne morejo patentirat?

Če izuma ne patentiraš, ga lahko vsi uporabljajo.
Enako velja tudi v primeru če izum patentiraš, a ne v vseh državah - kjer ni patentirano lahko brez problema uporabljaš.

Da izum uspešno patentiraš, mora zadoščati trem pogojem:
- mora biti nov (pri izboljševalnih patentih pa mora biti izboljšava nova),
- industrijsko uporaben
- in ne sme biti očiten za strokovnjaka iz tiste stroke (recimo avto s 6 kolesi ne moreš patentirat, ker je očitno da izhaja iz avta s 4 kolesi).

V kolikor gre patent vseeno skozi, se ga lahko kdajkoli v prihodnosti razveljavi, v kolikor se ugotovi da ne zadošča omenjenim trem pogojem.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Če izuma ne patentiraš, ga lahko vsi uporabljajo.
Enako velja tudi v primeru če izum patentiraš, a ne v vseh državah - kjer ni patentirano lahko brez problema uporabljaš.

Da izum uspešno patentiraš, mora zadoščati trem pogojem:
- mora biti nov (pri izboljševalnih patentih pa mora biti izboljšava nova),
- industrijsko uporaben
- in ne sme biti očiten za strokovnjaka iz tiste stroke (recimo avto s 6 kolesi ne moreš patentirat, ker je očitno da izhaja iz avta s 4 kolesi).

V kolikor gre patent vseeno skozi, se ga lahko kdajkoli v prihodnosti razveljavi, v kolikor se ugotovi da ne zadošča omenjenim trem pogojem.

On je spraševal drugo kar si ti napisal. Njega je zanimalo oz. zanima, če ti kaj izumiš in potem to začneš proizvajat in je to nekaj novega, kar se še ni nikoli prej proizvajalo in če tega izuma ti ne patentiraš, ko drugi potem to tvojo idejo oz. proizvod kopirajo, ali lahko oni to patentirajo. Če vprašaš mene se takim stvarem ne bi smelo ugoditi patenta, pa ni važno za kaj se gre!